GettyImages-1242114339-810x500.jpg

Nový vatikánsky dokument odhaľuje Františkov plán na grotesknú paródiu pápežstva

57
Kultúra smrti
  • František plánuje zriadiť nové synodálne pápežstvo a cirkvu.
  • Nové pápežstvo by viedlo ekumenickú cirkev bez doktríny a disciplíny.
  • Vatikán reaguje na námietky denominácií voči katolíckej doktríne.
  • Plánovaná reforma pápežstva by mohla zrušiť tradičné pápežstvo a nahradiť ho novou inštitúciou.

Nový vatikánsky dokument odhaľuje plán, podľa ktorého chce František zriadiť nové “synodálne pápežstvo, ” ktoré bude predsedať novej “synodálnej cirkvi.”

Toto nové “synodálne pápežstvo, ” ktoré má nahradiť pápežstvo trvalo ustanovené Kristom, by viedlo globálnu ekumenickú cirkev bez doktríny a disciplíny.  

Nový “pracovný dokument,” s názvom “Rímsky biskup,” uvádza množstvo námietok voči katolíckej doktríne a predkladá návrhy, ako možno zmeniť výkon pápežského úradu.  

Tieto námietky a návrhy boli čerpané z podkladov, ktoré Vatikánu zaslali nekatolícke denominácie ako odpoveď na dokument Ut Unum SintJána Pavla II. z roku 1995. 

To, že sa Vatikán k týmto podaniam vracia 29 rokov po prvom vydaní dokumentu Ut Unum Sint, by malo byť dôvodom na znepokojenie pre každého, kto pozná metódy, ktoré Vatikán uplatňuje za Františka. 

Prezentovanie heterodoxných myšlienok v neautoritatívnych dokumentoch a neskoršie pokusy urobiť z nich “oficiálne” učenie je stratégia, ktorá bola v poslednom desaťročí použitá mnohokrát.  

Vidíme, že sa používa napríklad na presadzovanie svätého prijímania pre rozvedených a znovu zosobášených a “požehnania”pre páry rovnakého pohlavia.”  

Z tohto dôvodu si táto 150-stranová zbierka teologických omylov a radikálnych návrhov na reformu zaslúži viac pozornosti, než sa jej doteraz dostalo.   

Ak k dokumentu pristúpime s ohľadom na známu metodológiu Vatikánu, dospejeme k prekvapujúcemu záveru: že majú v úmysle zrušiť pápežstvo – aspoň v očiach sveta – a nahradiť ho novou inštitúciou, ktorá bude slúžiť ako hlava inštitúcie, ktorú dokumenty nazývajú “autentickou koncilovou/synodálnou Cirkvou.” (č. 112)1  

Tento článok uvádza, čo by nastalo, ak by sa prijali a realizovali námietky voči katolíckej doktríne a návrhy na reformu uvedené v tomto neautoritatívnom dokumente rovnakým spôsobom, ako sa pred nimi uskutočnilo sväté prijímanie pre rozvedených a znovu zosobášených a “požehnanie” osôb rovnakého pohlavia.  

Stapa I. Redefinícia katolíckeho chápania pápežstva 

Prvou etapou by bolo podkopanie biblických a teologických základov pápežstva a nahradenie katolíckej doktríny “obnoveným chápaním a vykonávaním petrovskej služby” na základe “synodality” s cieľom naplniť Františkovu’víziu “synodálnej Cirkvi.” (č. 5). Táto reforma pápežstva by vyplývala z “Františkovho záväzku” budovať “synodálnu Cirkev na všetkých úrovniach.” (č. 5).)  

Dokument naznačuje, že túto reinterpretáciu uskutočnia nasledovne:  

Stupeň 2 – Ustanovenie synodálneho pápežstva 

Keď bude ortodoxná idea pápežstva zdiskreditovaná, otvorí sa cesta k zriadeniu nového “synodálneho pápežstva,” ktoré bude predsedať novej inkluzívnej cirkvi bez doktríny a disciplíny. Do tejto synodálnej cirkvi budú pozvaní všetci pokrstení bez toho, aby sa museli vzdať svojich doktrinálnych omylov. 

Synodálne pápežstvo bude mať tieto charakteristiky: 

Výše uvedených sedem krokov a sedem charakteristík je rozumným vyvodením z obsahu dokumentu. 

Samozrejme sa nájdu aj takí, ktorí takýto výklad odmietnu ako preháňanie alebo nesprávnu interpretáciu textu. Sú to pravdepodobne tí istí ľudia, ktorí tvrdili, že nehrozí, že by František niekedy povolil sväté prijímanie pre rozvedených a znovu zosobášených alebo že by niekedy povolil požehnanie ‘osobám rovnakého pohlavia”.  

 Tí, ktorí chápu skutočnú povahu Františkovho režimu, by však mali publikáciu “Rímsky biskup” považovať za varovanie pred tým, čo môže prísť.