pf-albania-810x500.jpg

BREAKING: Pápež František sa zdvojnásobil a povedal, že "rozmanitosť náboženských identít je Božím darom

24
Kultúra smrti

Pápež František dnes ekumenickej skupine mladých ľudí povedal, že ich rozmanitosť náboženských identít “je darom od Boha.

Ve videoposolstve zverejnenom 17. septembra sa pápež František prihovoril zhromaždeným mladým na stretnutí “Med24” v Tirane, ktoré má tému “Pútnici nádeje, stavitelia pokoja.”

Stretnutie je súčasťou série stredomorských stretnutí, ktoré sa v súčasnosti konajú celý týždeň v Albánsku. Predchádzajúca iterácia tejto série sa konala v Marseille v septembri 2023 a osobne sa na nej zúčastnil pápež František.

Stretnutia, ktoré sú určené mladým ľuďom, sa zameriavajú na podporu posolstiev o medzináboženskej harmónii, “budovaní mieru” a na problematiku migrácie.

Rôznorodé náboženstvá ‘sú Božím darom’

František v príhovore k účastníkom stretnutia vo svojom videozázname ich označil za “pútnikov nádeje, ktorí kráčajú v hľadaní pravdy, žijú svoju vieru a budujú mier&rdash;, pretože mier treba budovať.”

“Boh miluje každého človeka, nerobí medzi nami rozdiely,” poznamenal. “Bratstvo medzi piatimi brehmi Stredozemného mora, ktoré zakladáte, je odpoveďou – naozaj je to’odpoveď – najlepšia odpoveď, akú môžeme ponúknuť na konflikty a smrteľnú ľahostajnosť.”

Rast “jednoty” František označil rôznorodé náboženské pozadie účastníkov za “Boží dar” František uviedol:

Pozývam vás, aby sme sa spoločne učili rozlišovať znamenia časov. Kontemplujte rozdielnosť svojich tradícií ako bohatstvo, bohatstvo, ktoré chce Boh.

Jednota nie je uniformita a rozmanitosť vašich kultúrnych a náboženských identít je Božím darom. Jednota v rozmanitosti. Nech medzi vami rastie vzájomná úcta podľa svedectva vašich predkov. {Dôraz nie je pôvodný}

František povzbudil účastníkov konferencie, aby uprednostnili starostlivosť o migrantov, chudobných a “všetkých, ktorí trpia, aby boli považovaní za bremeno alebo problém.”

Na záver ich vyzval, aby napodobňovali Nepoškvrnené srdce Panny Márie’a poukázal na prílev imigrantov prichádzajúcich do Talianska a Európy cez Stredozemné more. František vyzval mladých, aby boli “nepokojnými pútnikmi nádeje a nasledovali Božie znamenia, aby stredomorská oblasť získala späť svoju najlepšiu črtu: výraz bratstva a pokoja, a aby už nebola cintorínom!”

Katolícke učenie

V protiklade k Františkovým’ výrokom Cirkev učí, že všetky duše musia “patriť” do Cirkvi, aby boli spasené: “Všetci sú povinní patriť do Katolíckej cirkvi, aby boli spasení.” {Baltimorský katechizmus Q 166.}

ČÍTAJTE: Biskup Schneider: Neexistuje žiadna pozitívna Božia vôľa ani prirodzené právo na rozmanitosť náboženstiev

Katolícka cirkev tiež poznamenáva, že je možné, aby tí, ktorí zostávajú mimo Cirkvi “bez vlastnej vážnej viny” a ktorí si nejako neuvedomujú, že Cirkev je pravá Cirkev, boli aj tak spasení “využitím milostí, ktoré im Boh dáva.” Spása v týchto prípadoch “nepremožiteľnej nevedomosti” sa však nenachádza prostredníctvom iných cirkví, ale prostredníctvom Katolíckej cirkvi ako kanála milosti, ako učil svätý Tomáš Akvinský.

Pápež Lev XII vyslovil prvenstvo Katolíckej cirkvi jasne vo svojom encyklickom liste Ubi Primum z roku 1824:

Nie je možné, aby najpravdivejší Boh, ktorý je Pravda sama, najlepší, najmúdrejší Poskytovateľ a Odmeňovateľ dobrých ľudí, schvaľoval všetky sekty, ktoré vyznávajú falošné učenia, často navzájom nesúrodé a protirečivé, a udeľoval ich členom večné odmeny. Lebo máme istejšie slovo proroka a v písme vám hovoríme múdrosť medzi dokonalými; nie múdrosť tohto sveta, ale múdrosť Božiu v tajomstve.

V roku 1832 pápež Gregor XVI. následne napísal encykliku Mirari Vos odsudzujúcu blud “indiferentizmu.” Varoval, že:

Tento zvrátený názor sa šíri na všetkých stranách podvodom bezbožníkov, ktorí tvrdia, že je možné dosiahnuť večnú spásu duše vyznávaním akéhokoľvek náboženstva, pokiaľ sa zachováva morálka. Iste v takej jasnej veci vyženiete tento smrteľný omyl ďaleko od ľudí, ktorí sú vám zverení do starostlivosti. S napomenutím apoštola, že “je jeden Boh, jedna viera, jeden krst”, nech sa boja tí, ktorí si vymýšľajú predstavu, že bezpečný prístav spásy je otvorený osobám akéhokoľvek náboženstva.”

Singapur a Abú Zabí

František’ sa dnes vyjadril veľmi reprezentatívne k jeho kontroverznej deklarácii z Abú Zabí z februára 2019 o ľudskom bratstve – dokumentu opísal ako snahu “zvrátiť učenie evanjelia” kvôli podpore rovnosti náboženstiev vo forme “bratstva.”

Textu Abú Zabí potvrdzuje, že “pluralizmus a rozmanitosť náboženstiev” sú “chcené Bohom v jeho múdrosti, prostredníctvom ktorej stvoril ľudské bytosti” –, čo je tvrdenie, ktoré je v rozpore s katolíckym učením. Astánsky’biskup Athanasius Schneider povedal, že implementáciou dokumentu z Abú Zabí bez toho, aby sa opravilo jeho chybné tvrdenie o rozmanitosti náboženstiev, “ľudia v Cirkvi nielenže zrádzajú Ježiša Krista ako jediného Spasiteľa ľudstva a nevyhnutnosť jeho Cirkvi pre večnú spásu, ale dopúšťajú sa aj veľkej nespravodlivosti a hriechu proti láske k blížnemu.”

neskôr dodal že: “Je v rozpore s Božím zjavením tvrdiť, že tak ako Boh pozitívne chce rôznosť mužského a ženského pohlavia a rôznosť národov, tak rovnakým spôsobom chce aj rôznosť náboženstiev.”

Schneider predsa získal od Františka súkromné vysvetlenie v marci 2019, keď Schneider vyrozprával, že František uviedol, “že rozmanitosť náboženstiev je len prípustnou  vôľou Boha. Zdôraznil to a povedal nám: Aj toto môžete povedať, že rozmanitosť náboženstiev je permisívna vôľa Božia.”

Schneider Františkovi odkázal, že rozmanitosť pohlaví je priama alebo pozitívna vôľa Božia, zatiaľ čo rozmanitosť náboženstiev nemožno podobne opísať.

Aj keď Schneider získal súkromné vysvetlenie v tejto veci, Vatikán však nevydal verejné vyhlásenie ani opravu týchto pasáží. Schneider sa neskôr vyjadril:

Nemožno zdôvodniť teóriu, že rozmanitosť náboženstiev je pozitívne chcená Bohom, tým, že uvedieme pravdu depozitu viery o slobodnej vôli ako dare Boha Stvoriteľa. Boh daroval človeku slobodnú vôľu práve preto, aby mohol uctievať Boha, ktorý je sám Trojjediným Bohom. Boh nedal človeku slobodnú vôľu preto, aby uctieval modly, alebo aby popieral či rúhal sa jeho vtelenému Synovi Ježišovi Kristovi, ktorý povedal: “Kto neverí, je už odsúdený, lebo neuveril v meno jediného Božieho Syna” (Jn 3, 18).

ČÍTAŤ: EXKLUZÍVNE: Biskup Schneider hovorí, že Vatikán zrádza ‘Ježiša Krista ako jediného Spasiteľa ľudstva’

Komentáre Františka’ mládeži v Albánsku prichádzajú necelý týždeň po tom, ako vyvolal kontroverziu podobnými výrokmi propagujúcimi náboženský pluralizmus.

Čítajte: Pápež František: ‘Každé náboženstvo je cestou k Bohu’

Pri príhovore na medzináboženskom stretnutí mladých ľudí v Singapure počas svojej cesty po Ázii František vyhlásil:

Každé náboženstvo je cestou k Bohu. Existujú rôzne jazyky, ako dospieť k Bohu, ale Boh je Bohom pre všetkých. A ako je Boh Bohom pre všetkých? Všetci sme Božími synmi a dcérami. Ale môj boh je dôležitejší ako tvoj boh, je to pravda?

?

Boh je len jeden a každý z nás má svoj jazyk, ktorým môže dospieť k Bohu. Sikh, moslim, hinduista, kresťan, sú to rôzne cesty.

Tieto poznámky vyvolávajú okamžité pobúrenie a zdesenie, pričom Františkove’ výroky si v posledných dňoch pozreli milióny katolíkov. Odvtedy bol obvinený z podpory náboženského pluralizmu, náboženskej ľahostajnosti a z toho, že je podľa jeho slov “objektívne heretický”.