Untitled-24-810x500.png

Arcibiskup Chaput kritizuje pápežov "mimoriadne chybný" výrok, že "každé náboženstvo je cestou k Bohu

29
Kultúra smrti

Pápež František’ sa nedávno vyjadril, že “každé náboženstvo je cestou k Bohu”, podľa arcibiskupa Charlesa Chaputa podkopáva mučeníctvo a spôsobuje zmätok.

Pápež František sa tak vyjadril minulý týždeň počas “medzináboženského dialógu” v Singapure.

“Každé náboženstvo je cestou k Bohu. Existujú rôzne jazyky, ako dospieť k Bohu, ale Boh je Bohom pre všetkých. A ako je Boh, Boh pre všetkých? Všetci sme Božími synmi a dcérami. Ale môj Boh je dôležitejší ako tvoj Boh, je to pravda?" povedal pápež František.

“Boh je len jeden a každý z nás má svoj jazyk, ktorým prichádza k Bohu. Sikh, moslim, hinduista, kresťan, sú to rôzne cesty,” povedal pápež.

Myslenie, že katolíci jednoducho kráčajú inou “cestou” “vyprázdňuje mučeníctvo z jeho významu,” Chaput písal v utorkovom stĺpčeku pre First Things.

“Naznačovať, hoci aj voľne, že katolíci kráčajú viac-menej podobnou cestou k Bohu ako iné náboženstvá, vyčerpáva mučeníctvo jeho zmysel. Prečo obetovať svoj život za Krista, keď nás k tomu istému Bohu môžu priviesť aj iné cesty,” pýtal sa rečnícky.

“Takáto obeť by bola nezmyselná. Svedectvo mučeníkov je však dnes rovnako dôležité ako kedykoľvek predtým,” napísal. “Žijeme v dobe, keď dominantným náboženstvom je čoraz viac uctievanie seba samého.”

“Potrebujeme mučeníkov – a každého z nás ako vyznávača Ježiša Krista –, aby sme neveriacemu svetu pripomínali, že cesta k skutočne bohatému životu spočíva v úplnom darovaní sa druhému, druhému ,” napísal.

Čítajte: Pápež František: ‘Každé náboženstvo je cestou k Bohu’

Eneritný arcibiskup Philadelphie začal svoj článok tým, že naznačil, že pápež svojimi slovami možno zamýšľal niečo iné, než čo jasne vyjadrujú.

“Keďže jeho komentáre boli extemporálne, prirodzene im chýbala presnosť, ktorú by mal bežne pripravený text, a tak dúfajme, že to, čo povedal, nie je celkom to, čo mal na mysli,” napísal prelát.

Pápež František však už v minulosti vyslovil podobné výroky, ktoré naznačujú, že k Bohu a spáse môžu viesť rôzne náboženstvá. “Pluralizmus a rozmanitosť náboženstiev, farby pleti, pohlavia, rasy a jazyka sú chcené Bohom v jeho múdrosti, prostredníctvom ktorej stvoril ľudské bytosti,” 2019 vyhlásenie, podpísané Grand Imam v Egypte, uviedol v roku 2019.

Tento dokument, označovaný ako “Abu Dhabi” vyhlásenie, bol v podobnej podobe zopakovaný len niekoľko dní pred pápežovou’cestou do Singapuru počas návštevy Indonézie, ako informoval LifeSiteNews.

“Že všetky náboženstvá majú rovnakú váhu, je mimoriadne chybná myšlienka, ktorú Petrov nástupca zdanlivo podporuje,” napísal Chaput.

“Jednoducho povedané: nie všetky náboženstvá hľadajú toho istého Boha a niektoré náboženstvá sú nesprávne a potenciálne nebezpečné, materiálne aj duchovne,” napísal bývalý denverský arcibiskup.

“Voľné komentáre môžu len zmiasť,” napísal Chaput a dodal: “Príliš často však zmätok infikuje a podkopáva dobrú vôľu tohto pontifikátu.”

Myšlienka, že rôzne náboženstvá môžu viesť k spáse, bola v dejinách Cirkvi viackrát odsúdená ako heréza.

Pápež Pius IX. v roku 1846 napísal v Qui Pluribus:

Takisto zvrátená je šokujúca teória, že je jedno, ku ktorému náboženstvu človek patrí, teória, ktorá je vo veľkom rozpore aj s rozumom. Pomocou tejto teórie títo ľstiví ľudia odstraňujú všetky rozdiely medzi cnosťou a neresťou, pravdou a omylom, čestným a podlým konaním. Predstierajú, že ľudia môžu získať večnú spásu praktizovaním akéhokoľvek náboženstva, akoby niekedy mohlo existovať nejaké delenie medzi spravodlivosťou a neprávosťou, nejaká spolupráca medzi svetlom a tmou alebo nejaká dohoda medzi Kristom a Beliom.

Toto učenie potvrdil v roku 1863 Pius IX písalQuanto Conficiamur Moerore:

Veskú spásu nemôžu získať tí, ktorí sa stavajú proti autorite a výrokom tej istej Cirkvi a tvrdohlavo sa oddeľujú od jednoty Cirkvi a tiež od Petrovho nástupcu.