one_world_trade_center_pink_for_abortion-e1715190337152-810x500.jpg

Mníšky a náboženské skupiny žalujú New York za to, že ich nevyňal z povinnosti poistenia proti potratom

6
Kultúra života

Koalícia náboženských organizácií žaluje štát New York kvôli takému rozsiahlemu mandátu na poistenie proti potratom, ktorý by dokonca nútil mníšky dotovať zabíjanie nenarodených ľudských bytostí.

Diecéza Albany v. Harris sa týka pokusu newyorského ministerstva finančných služieb prinútiť náboženské charitatívne organizácie dotovať potraty v zdravotných poistných plánoch zamestnancov prostredníctvom štátneho zákona, ktorý od zamestnávateľov vyžaduje, aby ponúkali “lekársky nevyhnutné” pokrytie potratov, pričom samotní potratári môžu určiť, čo sa na to vzťahuje.

Zákon definuje “lekársky nevyhnutný” ako akýkoľvek potrat, ktorý sa považuje za “nevyhnutný na prevenciu, diagnostiku, nápravu alebo vyliečenie stavov u osoby, ktoré spôsobujú akútne utrpenie, ohrozujú život, majú za následok chorobu alebo slabosť, zasahujú do schopnosti osoby”vykonávať normálnu činnosť alebo ohrozujú nejaký významný hendikep”.

“Ak primárne slúžite ľuďom vlastnej viery, potom môžete mať výnimku, ale ak otvoríte svoje dvere všetkým … (aby ste) sa postarali o kohokoľvek bez ohľadu na vieru, ak’tam ponúknete šálku polievky každému, kto’bez ohľadu na jeho vierovyznanie, potom strácate ochranu náboženskej slobody, strácate výnimku podľa zákona a musíte platiť aj za potraty,”  hovorí Lori Windhamová, viceprezidentka a hlavná právna poradkyňa organizácie Becket Fund for Religious Liberty, ktorá zastupuje diecézu Albany proti mandátu.

Katolícka tlačová agentúra informuje, že medzi skupinami zapojenými do boja sú aj Karmelitánske sestry pre starých & chorých (ktoré prevádzkujú domov dôchodcov), Prvá biblická baptistická cirkev, anglikánsky episkopálny mníšsky rád Sisterhood of St Mary a Katolícka charita. Štát argumentuje, že tieto a ďalšie dotknuté náboženské subjekty nespĺňajú podmienky pre výnimku, ktorá by sa vzťahovala len na zamestnávateľov, ktorých hlavným cieľom je vyučovať náboženstvo alebo zamestnávať a slúžiť osobám rovnakého vierovyznania.

Skupiny’ podali petíciu na americký súd. Najvyššiemu súdu tvrdí, že je “obzvlášť škodlivou formou diskriminácie podľa prvého dodatku”, aby vláda rozhodovala, ktoré konkrétne činnosti rôznych náboženských organizácií sú v skutočnosti dostatočne náboženské na to, aby sa ich náboženské námietky uznali a zohľadnili. To “kladie osobitné bremeno na náboženské tradície, ktoré považujú službu iným za náboženský príkaz,” podľa žaloby.

Podľa Erica Baxtera, viceprezidenta a hlavného právneho zástupcu Becket’s, ktorý označil mandát za “extrémny,” trvá na tom, že sudcovia “by mali náboženské organizácie raz a navždy oslobodiť, aby sa mohli sústrediť na starostlivosť o najzraniteľnejších.” 

Najvyšší súd krajiny’má na jeseň rozhodnúť, či sa bude zaoberať prípadom, ktorý je jedným z viacerých týkajúcich sa života, náboženskej slobody a práv svedomia, o ktorých vyriešenie Becket sudcov žiada.