shutterstock_2423281649-810x500.jpg

Gruzínsky premiér podpísal prorodinný zákon zakazujúci propagandu LGBT

10
Kultúra života

Premiér Gruzínska Irakli Kobachidze podpísal zákon o rodine, ktorý obmedzuje propagandu LGBT, po tom, ako sa proeurópsky prezident krajiny rozhodol neschváliť ho.

Ako už LifeSite informoval, zákon o rodinných hodnotách a ochrane maloletých bol minulý mesiac schválený gruzínskym parlamentom v pomere 84:0. Vládnuca strana Gruzínsky sen poskytla potrebné hlasy na jeho schválenie. Opozičná strana rokovanie bojkotovala. V súčasnosti má snemovňa celkovo 150 poslancov. 

Zákon okrem iného umožňuje zakázať verejné prejavy takzvanej “hrdosti”, ako sú napríklad výročné pochody, ako aj právne cenzurovať transrodové a iné deviantné sexuálne správanie vo filmoch a knihách. Občiansky zákonník krajiny už’definuje manželstvo ako zväzok medzi jedným mužom a jednou ženou. 

Shalva Papuashvili, predseda gruzínskeho parlamentu, povedal na sociálnych sieťach, že návrh zákona “neodráža aktuálne, dočasné, meniace sa predstavy a ideológie, ale vychádza zo zdravého rozumu, historických skúseností a stáročných kresťanských, gruzínskych a európskych hodnôt.”  

Prijatie návrhu zákona je kľúčovým momentom pre Gruzínsko, v ktorom sa koncom tohto mesiaca 26. októbra uskutočnia voľby. Súčasná prezidentka krajiny, Salome Zourabišviliová, viac signalizujesvoju túžbuzbližovať s pro-LGBT Európskou úniou, ktorá vlani udelila jej krajine štatút kandidátskej krajiny, ale hneď v júni tohto roku ho pozastavila po tom, čo jej parlament schválil zdravý rozumný “zákon o zahraničnom vplyve”, ktorý vyžaduje, aby sa mimovládne organizácie a mediálne skupiny, ktoré dostávajú viac ako 20 percent svojich finančných prostriedkov od externých subjektov, zaregistrovali u vlády.  

Západné médiá a predstavitelia kritizovali tento krok ako prejav proruských sympatií. Tisíce demonštrantov v reakcii na to zaplavili ulice, čo podnietilo geopolitických analytikov k otázke, či sa USA nepokúšajú v krajine uskutočniť farebnú revolúciu, čo prvýkrát urobili v roku 2003. Správkyňa USAID Samantha Powersová na návrh zákona zaútočila v roku 2023. 

Keď Gruzínsko minulý mesiac schválilo “Zákon o rodinných hodnotách a ochrane maloletých”, najvyšší diplomat Európskej únie Josep Borrell vyjadril v X príspevku frustráciu a tvrdil, že “ďalej vykoľajuje krajinu z jej cesty do EÚ.

Predseda parlamentu Papuashvili predtým povedal, že akákoľvek spolupráca medzi Gruzínskom a EÚ by nemala byť taká, kde sa “slepo” dodržiavať pokyny, ale “obojsmernou cestou” “vzájomného učenia sa, vzájomného rešpektu, vzájomného prijatia.” 

Premiér Kobachidze sa nedávno stretol sveľvyslancom USA Robinom Dunniganom po tom, ako USA uvalili sankcie na viac ako 60 Gruzíncov vrátane dvoch vládnych predstaviteľov, ktorí podľa USA “podkopávali” demokraciu. Vo vyhlásení, ktoré zverejnil jeho úrad, sa uvádza, že Kobachidze varoval Dunnigana, že “ak sa podnikne ešte jeden takýto krok, môže to viesť k prehodnoteniu postoja Gruzínska voči USA”-gruzínskych vzťahov.” 

Ako znak toho, aká stranícka sa stala zloba v krajine, Rádio Slobodná Európa uviedlo, že Zourabišvili charakterizoval októbrové voľby ako voľbu medzi “byť otrokom Ruska’alebo spolupracovať s Európou.”  

Gruzínsko hraničí na juhu s Ruskom a na severe s Tureckom a Arménskom v historicky bohatom kaukazskom regióne. Jej zhruba 3,7 milióna obyvateľov je približne 90 percent pravoslávnych kresťanov a 10 percent moslimov.