GettyImages-941542576-e1729592557869-810x500.jpg

PREKÁŽKA: Vatikán obnovil tajnú dohodu s Čínou o menovaní biskupov

13
Kultúra smrti

Svätá stolica dnes podľa hovorcu čínskej vlády obnovila svoju tajnú dohodu s Čínou.

Počas pravidelnej tlačovej konferencie 22. októbra hovorca Pekingu Lin Jian prezradil, že čínska vláda obnovila v roku 2018 dohodu so Svätou stolicou, tentoraz na štyri roky namiesto predchádzajúcej normy dvoch rokov.

“Dosiahnuté výsledky a implementácia dohody boli ocenené z oboch strán,” uviedol Lin s odkazom na dohodu z roku 2018 o menovaní biskupov v Číne.

Pridáva:

Priateľskými konzultáciami sa obe strany rozhodli predĺžiť platnosť dohody o ďalšie štyri roky. Obe strany budú pokračovať v rozhovoroch v konštruktívnom duchu a pokračovať v zlepšovaní čínsko-vatikánskych vzťahov.

Príznačné pre dohodu v posledných rokoch je, že to bola Čína, kto oznámil obnovenie dohody niekoľko hodín pred tým, ako sa k nej vyjadril Vatikán.

V obvyklom poludňajšom tlačovom vyhlásení Svätá stolica uviedla:

Vzhľadom na dosiahnutý konsenzus o účinnom uplatňovaní Dočasnej dohody o menovaní biskupov sa Svätá stolica a Čínska ľudová’republika po príslušných konzultáciách a posúdení dohodli na ďalšom predĺžení jej platnosti o štyri roky od súčasného dátumu.

Vatikánska strana je naďalej odhodlaná pokračovať v úctivom a konštruktívnom dialógu s čínskou stranou s ohľadom na ďalší rozvoj bilaterálnych vzťahov v prospech Katolíckej cirkvi v Číne a celého čínskeho ľudu

Predpokladá sa, že oficiálne tajná dohoda dohoda uznáva štátom schválenú cirkev v Číne a umožňuje Čínskej komunistickej strane (ČKS) menovať biskupov. Pápež si zrejme ponecháva právo veta, hoci v praxi má kontrolu ČKS . Údajne tiež umožňuje odvolanie legitímnych biskupov, ktorí majú byť nahradení biskupmi schválenými ČKS.

V liste čínskym katolíkom z roku 2018 František opísal túto dohodu ako vytvorenie “novej kapitoly Katolíckej cirkvi v Číne.”Nedávno v rozhovore na pápežskom lietadle František potvrdil svoju spokojnosť s tým, ako vzťahy pokračujú: “Áno, som’spokojný s dialógmi s Čínou. Výsledky sú dobré. Dokonca aj pri menovaní biskupov veci napredujú s dobrou vôľou."”

Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin potvrdil tomuto korešpondentovi začiatkom tohto roka, že Svätá stolica má za cieľ obnoviť dohodu. Parolin pôsobí ako vatikánsky štátny sekretár a hlavný diplomat od októbra 2013 a v diplomatických službách Svätej stolice’pôsobí od roku 1986. Od začiatku sa úzko podieľal na organizovaní dohody a popri pápežovi sa stal jej hlavným verejným obhajcom.

V júli 2023 Parolin v rozhovore obhajoval tajnú povahu dohody a uviedol, že “text je dôverný, pretože ešte nebol definitívne schválený.”Dohoda “sa točí okolo základného princípu konsenzuálnosti rozhodnutí týkajúcich sa biskupov” a uskutočňuje sa “dôverou v múdrosť a dobrú vôľu všetkých,” povedal Parolin vlani v lete.

Rôzne vatikánske zdroje tiež potvrdili niektorým členom vatikánskeho tlačového zboru, že vzťahy medzi Pekingom a Vatikánom v poslednom čase zjavne “zaznamenali pokrok”. Podľa týchto predstaviteľov je to najmä zásluhou súčasného hongkonského biskupa, kardinála Stephena Chowa, SJ, ktorý vyzdvihol ducha “dialógu” medzi oboma stranami.

Naproti tomu boli Chowove’prejavy ústupkov voči Pekingu také výrazné, že v správe upozornil, že jeho hongkonská diecéza aktívne spolupracuje s ČKS s cieľom uskutočniť “sinicizáciu” – proces asimilácie a kontroly štátu ČKS.

Vatikán za túto dohodu kritizovali aj mnohí odborníci na Čínu a vtedajší americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v roku 2020 varoval, že “(t)ejto Vatikán ohrozuje svoju morálnu autoritu, ak dohodu obnoví.” Odkázal na článok z jeho pera na túto tému, v ktorom uviedol, že “je’jasné, že čínsko-vatikánska dohoda neochránila katolíkov pred straníckym’vykorisťovaním.”

Túto veľmi tajnú dohodu označil kardinál Joseph Zen, emeritný biskup Hongkongu, za “neuveriteľná zrada,”pričom veľmi obľúbený kardinál ďalej obvinil Vatikán z “zapredania” čínskych katolíkov.

Ak Parolin obhajoval dohodu ako nevyhnutný prostriedok “dialógu” s komunistickými úradmi, dohoda viedla od jej podpísania k zvýšenému nárastu náboženského prenasledovania. Sotva v roku 2018 zaschol atrament na dohode, webová stránka AsiaNews, ktorá pravidelne dokumentuje únosy a mučenie podzemných katolíkov, informovala, že “(u)podzemní katolíci trpko podozrievajú Vatikán, že ich opustil.”

Toto prenasledovanie Kongresovo-výkonná komisia USA pre Čínu označila za priamy dôsledok dohody. V svojej správe za rok 2020 komisia napísala, že prenasledovanie, ktorého sme svedkami, má “intenzitu, akú sme nevideli od čias kultúrnej revolúcie.”

ČÍTAŤ: Pápež František povedal, že čínski katolíci budú ‘trpieť’ na základe jeho dohody. Sú

Najnovšia správu o roku 2023 zverejnená v máji tohto roku – pokrýva obdobie od 1. júla 2022 do 30. júna 2023 – upozornila na podobnú situáciu:

Komunistická strana Číny a vláda pokračovali v úsilí o presadenie kontroly nad katolíckym vedením, životom spoločenstva a náboženskou praxou, pričom v rozpore s čínsko-vatikánskou dohodou z roku 2018 dosadili dvoch biskupov a urýchlili integráciu cirkvi v Hongkongu so štátom podporovanou Katolíckou vlasteneckou asociáciou so sídlom v ČĽR a jej ideológiou riadenou stranou.

“Počas sledovaného roka 2023 Komisia“vyvíjala nátlak na registrované aj neregistrované katolícke komunity, pričom úradníci podnikali nátlakové kroky proti cirkvám a zadržiavali členov duchovenstva,” uvádza sa v správe.

Uvádza dôkazy o kňazoch, ktorých čínske úrady zatkli a podrobili “programu politickej indoktrinácie, po ktorom viacerí súhlasili so vstupom do oficiálnej cirkvi, pričom úrady držali tých, ktorí nesúhlasili, pod dohľadom a bránili im vo výkone ich pastoračných úloh.”

“Všetci biskupi, ktorí sa odmietli pripojiť ku Katolíckej vlasteneckej asociácii, boli ČKS umiestnení do domáceho väzenia alebo zmizli,” expert na Čínu Steven Moser povedal LifeSiteNews začiatkom tohto roka. “Hoci Vatikán pred niekoľkými rokmi povedal, že čínsko-vatikánska dohoda nevyžaduje, aby sa niekto pripojil k tejto schizmatickej organizácii, odmietnutie pripojiť sa má za následok prenasledovanie a trestanie. A Vatikán stojí bokom a nič nerobí.” 

Pred niekoľkými dňami jeden z dvoch biskupov ČKS prítomných na synode o synodalite pochválil čínsko-vatikánsku dohodu na pôde synody.

Čítajte: Čínsky biskup chváli ‘sinicizáciu katolicizmu’ a Vatikán’s tajnou dohodou s ČKS

Biskup Joseph Yang Yongqiang dodal, že v Číne “sa účinne prispôsobujeme spoločnosti, slúžime jej, držíme sa smeru sinicizácie katolicizmu a hlásame Dobrú zvesť.”

Na teraz sa ukáže, či Vatikán považuje dohodu – obnovenú na štyri roky na začiatku šiesteho roku jej existencie – za stále dôvernú, alebo či ju v skutočnosti oficiálne schválila niektorá zo strán.