euthanasia_canada-e1702988076718-810x500.jpg

Kanadskej babičke počas liečby rakoviny opakovane ponúkli eutanáziu

9
Kultúra smrti

Babička z Nového Škótska uviedla, že lekári jej počas liečby rakoviny trikrát ponúkli eutanáziu, pričom mala pocit, že je lepšie, ak zomrie.” 

V októbrovom videu pre Kresťanskú asociáciu lekárov a zubárov 51-ročná žena z Nového Škótska anonymne prezradila, že sa jej lekár opýtal, či vie o kanadskom’programe Medical Assistance in Dying (MAiD) na eutanáziu tesne predtým, ako v roku 2022 podstúpila prvú mastektómiu kvôli rakovine prsníka.  

“Zaplavila ma… [bolo to] to najzraniteľnejšie, čo som’kedy v živote cítila,” spomína si.  

“Sedela som v dvoch operačných plášťoch, jednom spredu a druhom zozadu, s čiapkou na vlasoch a topánkami na nohách. Triasla som sa, sedela som na tvrdej plastovej stoličke a bola som úplne sama na chodbe,” povedala.  

“Lekár [si] sadol a prešiel so mnou všetky tie desivé veci. Potom sa spýtal ‘Vedeli ste o lekárskej pomoci pri umieraní?"” pokračovala.  

“Jediné, čo som dokázala povedať, bolo: ‘Nechcem o tom hovoriť,"” povedala babička. “Bola som vystrašená, bola som sama, bola mi zima a nevedela som, čo príde.” 

“Prečo sa ma pýtali na asistovanú smrť, keď som bola na ceste na operáciu, ktorá, ako pevne verím, zachránila život?"” pýtala sa.  

Nebolo to naposledy, čo babičke ponúkali smrť namiesto liečby rakoviny. Žena zďaleka nebola zdrvená svojou chorobou, ale naučila sa prekonávať prekážky, ktoré jej život staval do cesty. Napriek tomu, že od detstva bojovala s lupusom, fibromyalgiou a migrénami, svoje postihnutie vždy zvládla a stala sa manažérkou obchodu.  

Lekári, ktorí jej opakovane ponúkali MAiD, však ženu priviedli k presvedčeniu, že zdravotnícky personál ju považuje za príťaž a že ľudia v jej postavení “by mali radšej zomrieť.”  

“Cítila som sa ako problém, ktorého sa treba [zbaviť], a nie ako pacient, ktorý potrebuje liečbu,” prezradila. “Nechcem, aby sa ma niekto pýtal, či chcem zomrieť.”  

Ženu s jej skúsenosťami zverejnili viaceré médiá, pričom mnohé poukazujú na jej skúsenosť ako na nebezpečenstvo zavedenia eutanázie do spoločnosti. Hoci sa totiž eutanázia spočiatku často vyzdvihuje aktivistami na použitie v extrémnych prípadoch nevyliečiteľných chorôb, kanadské’skúsenosti ukazujú, že sa môže rýchlo stať štandardnou praxou, v rámci ktorej sú každoročne usmrtené tisíce chorých a starších pacientov, či už v terminálnom štádiu alebo nie. 

Stojí za zmienku, že bez ohľadu na to, či je niekto nevyliečiteľne chorý alebo len chronicky chorý, je vážne nemorálne úmyselne zabiť ľudskú osobu, čo je pravda neomylne potvrdená Katolíckou cirkvou.   

Pod vedením premiéra Justina Trudeau’a programu eutanázie MAiD počet Kanaďanov, ktorých zdravotnícki pracovníci zabili v rámci smrtiaceho režimu, skyrocketed trinásťnásobne od jeho legalizácie v roku 2016.

Medzičasom čakacie doby na skutočnú starostlivosť v Kanade zvýšili na priemerných 27.7 týždňov, čo vedie niektorých Kanaďanov k zúfalstvu a namiesto čakania na pomoc sa rozhodnú pre eutanáziu.  

Toto bol prípad 52-ročného Dana Quayla, starého otca z Britskej Kolumbie. Dňa 24. novembra sa rozhodol pre usmrtenie smrtiacou injekciou po tom, čo nemohol podstúpiť liečbu rakoviny kvôli predĺženiu čakacích lehôt. 

Podobne sa v roku 2022 rozhodla žena z Winnipegu napísala vo svojom posmrtne zverejnenom nekrológu, že sa rozhodla zomrieť asistovanou samovraždou po tom, ako jej bola odmietnutá potrebná liečba: “Mohla som mať viac času, keby som mala viac pomoci.” 

V máji LifeSiteNews informovali o Kanaďanovi, ktorý sa cítil “úplne traumatizovaný” a porušený tým, že mu počas pobytu v nemocnici bola ponúknutá MAiD “viackrát” namiesto toho, aby dostal náležitú starostlivosť, ktorú potreboval. 

Práve minulý týždeň sa objavili interné informácie odhalili, že kanadskí lekári spochybňujú morálnosť eutanázie zraniteľných a chudobných pacientov, ktorí si volia smrť nielen kvôli chorobe, ale aj kvôli chudobe a osamelosti.