Dôchodková kríza aj v Nemecku: Očakáva sa zdvihnutie dôchodkového veku až na 70 rokov

861
Kultúra smrti

CDU očakáva, že dôchodkový systém bude aj naďalej financovateľný len vtedy, ak sa posunie vyplácanie dôchodkov – teda ak sa posunie vek odchodu do dôchodku. Odchod do dôchodku vo veku 70 rokov sa tak môže stať za pár rokov normou.

Spolkový minister financií Wolfgang Schäuble presadzuje so zreteľom na starnutie spoločnosti neskorší odchodu do dôchodku. Schäuble tvrdí, že má veľký zmysel zakomponovať do dôchodkového vzorca dĺžku pracovného života. Veková hranica by mala byť tiež pružnejšia. Aj potenciálne pracovné sily v Nemecku musia byť zvýšené.

Junge únia (JU) prináša konkrétne čísla a navrhuje postupné zvyšovanie dôchodkového veku od 67 do 70 rokov do roku 2030. Podľa názoru predsedu JU Paula Ziemiaka by malo nasledovať iba mierne zvýšenie zákonného veku odchodu do dôchodku. “Rok narodenia 1985, ku ktorým patrím aj ja, by mali ostať pracovať až do veku 67,5 rokov. Starobný vek 70 rokov by sme mali dosiahnuť v roku 2100.”

“Musíme sa pripraviť na demografické zmeny, aby sa stabilizovali systémy sociálneho zabezpečenia,” agentúra DPA citovala ministra financií. Najväčším problémom bude systém zdravotnej starostlivosti. Ten bude Nemecko aj naďalej zamestnávať, “tvrdo” zamestnávať. Poukázal okrem iného na explóziu nákladov. Napriek tomu by podľa Schäubleho táto téma nemala byť tabu. To isté platí pre predmet starostlivosti. Dôchodkový systém by mohol byť zachovaný aj napriek nízkym úrokovým sadzbám, ak sa bude dôchodok skladať z troch zložiek: zo zákonnej, profesijnej a súkromnej.

Súčasne však federálna vláda musí priznať, že súkromné fondy, ako je napríklad Riester, jednoducho nefunguje tak, ako dúfala. Úspory sa v súčasnosti potápajú v dôsledku nízkej úrokovej sadzby.

Dokonca aj ekonómovia očakávajú skutočnú explóziu nákladov na dôchodkové poistenie, ak ich budú aj naďalej znášať dôchodkové fondy. Zvlášť zlé sú predpovede od roku 2030, kedy sa udejú výrazné demografické zmeny. Nemci preto budú musieť pracovať dlhšie a platiť vyššie príspevky, ako tvrdí nemecký ekonóm Oliver Holtemöller.