Kanadský návrh zákona o eutanázii bude najextrémnejší na svete

2,017
Kultúra smrti

Konzervatívny poslanec Brad Trost, ktorý reprezentuje provinciu Saskatchewan v Kanade, ostro kritizoval systém eutanázie a asistovanej samovraždy. Ten navrhol Parlamentný výbor. Trost ho považuje za najextrémnejší na svete.

Vo verejnej námietke sa voči tejto správe spojili členovia parlamentu a štyria konzervatívny politici, ktorí boli členmi výboru. Spolu napísali pálčivú kritiku ultraliberálneho záverečného vyjadrenia, ktoré bolo predložené v parlamente dňa 25. februára.

Výbor zložený z piatich senátorov a 11 poslancov, ktorí zastupovali všetky strany, mal za úlohu poskytnúť vláde rámec pre zákony o asistovanej samovražde a eutanáziu. Udialo sa to po tom, ako vo februári 2015 padlo rozhodnutie Najvyššieho súdu, že súčasný zákon je protiústavný. Toto rozhodnutie nadobudne platnosť 6. júna.

"Liberálna správa" neobsahuje "absolútne žiadnu ochranu najslabších" a "ignoruje nebezpečenstvá eutanázie. Zároveň ignoruje výskyt vysokého percenta eutanázie, ktorej sa lekári a sestry dopustili bez súhlasu pacienta," uviedol 41-ročný poslanec reprezentujúci Univerzitu Saskatoon.

Dvadsaťjeden odporúčaní výboru obsahuje aj návrh, že ľudia v raných fázach degeneratívnych ochorení, ako je napríklad demencia, môžu podať žiadosť, aby im bola v budúcnosti poskytnutá eutanázia. Iná časť upozorňuje, že aj deti, poprípade aj "zrelí maloletí", budú približne o tri roky spôsobilí podstúpiť eutanáziu. Podľa ďalšieho tvrdenia je psychické utrpenie samé o sebe dostatočným dôvodom pre eutanáziu alebo asistovanú samovraždu.

Správa rovnako navrhuje, aby boli lekári, ktorí nesúhlasia s eutanáziou, nútení odporučiť svojmu pacientovi iného odborníka, ktorý bude ochotný ho usmrtiť. Taktiež budú verejne financované zdravotnícke zariadenia povinné ukončiť život pacientov, ktorí o to požiadajú. Musia byť však považovaní za spôsobilých podľa právnych predpisov, ktoré budú čoskoro uvedené do platnosti.

Trost tvrdí, že tri štúdie z roku 2010, ktoré sa uskutočnili v Belgicku, ukázali, že zákony o eutanázii sú v tejto krajine "zneužívané lekármi a zdravotnými sestrami".

Štúdie preukázali, že 32 percent ľudí bolo zabitých bez ich súhlasu a že až ohromujúcich 47 percent eutanázii nebolo hlásených.

Tretia štúdia odhalila, že belgické zdravotné sestry zabíjali svojich pacientov aj napriek zákonu, podľa ktorého môže eutanáziu vykonať len lekár," hovorí Trost.

Podľa Trosta správa väčšiny výboru a poslancov, ktorí ju podporujú, "otvára pandorinu skrinku". Preto vyzval Kanaďanov, aby si prečítali názor menšiny, ktorú tvoria jeho štyria konzervatívny kolegovia, ktorí sa taktiež pridali k hlavnej správe.

Poslanci Mark Warawa, Michael Cooper, Gerard Deltell a Harold Albrecht vo svojej námietke uviedli, že odporúčania výboru porušujú Chartu práv lekárov a nechránia najbezbrannejších Kanaďanov.

Títo štyria konzervatívci tiež kritizovali výbor, že prešli ďaleko nad rámec možností Najvyššieho súdu Carter, ktorý rozhodol, že dospelí majú v súlade s Chartou právo žiadať o eutanáziu alebo lekárom asistovanú samovraždu, ale len za určitých okolností.

Na zostavenie zákonu o tom, o aké okolnosti pôjde, dal súd vláde jeden rok. Ten bol následne predĺžený o ďalšie štyri mesiace.

"Povedal by som, že je to radikálne a podľa mňa veľmi nebezpečné rozhodnutie," povedal občanom Ottawy Cooper, nový poslanec za oblasť Alberta.

Práve on vyčítal výboru, že neodporúča povinné psychiatrické posudky, aby kompetentní posúdili, či sú žiadatelia o eutanáziu alebo asistovanú samovraždu skutočne psychicky chorí.

"V prípade poskytnutia súhlasu neexistuje žiadna iná skupina osôb, ktorá by bola viac ohrozená, ako tá, ktorá trpí duševnými poruchami" vyjadril sa Cooper.