Shutterstock_2026383863-810x500.jpg

Kanadský tribunál priznal 35-tisíc dolárov mužovi, ktorý si nevie predstaviť pohlavie, keď ho kúpele odmietli depilovať

23
Kultúra smrti
  • Salón krásy odmietol voskovať transženu na nohy.
  • HRTO priznal A.B. odškodné vo výške 35 000 dolárov.
  • Rozhodkyňa sa postavila na stranu A.B. a obvinila salón z diskriminácie.
  • Salón musel zaplatiť odškodné a podrobiť sa ďalšiemu školeniu o ľudských právach.

24. marca podala zákazníčka s transidentifikáciou pod pseudonymom “A.B.” žiadosť o ochranu ľudských práv na tribunál pre ľudské práva v Ontáriu proti salónu krásy s názvom Mad Wax Windsor Inc. A.B. telefonicky zavolal, aby si rezervoval termín, a tvrdí, že mu zamestnanec a majiteľ salónu Jason Carruthers odmietli vykonať vosk na nohy. HRTO sa rozhodol priznať A.B. odškodné vo výške 35 000 dolárov - pretože salón obsluhoval len ženy. 

Podľa A.B.-hov príbehu CBC sa o A.B. hovorí len ako o “žene” (už ani nie “transžene”) a tvrdí, že Carruthers povedal A.B. telefonicky, že nemá žiadnych zamestnancov, ktorí by boli ochotní poskytovať služby “niekomu, ako ste vy”;; Carruthers opravil záznam s tým, že nepoužil túto frázu, ale povedal, že nemá žiadnych zamestnancov, ktorí by boli ochotní poskytovať “mužské depilačné služby.”  

Predvídateľne sa rozhodkyňa HRTO Karen Dawsonová postavila na stranu A.B., tvrdila, že A.B. bola “Carruthersom nesprávne oslovená”- to znamená, že Carruthers hovoril o A.B. ako o mužovi a nie ako o žene. “Svedectvo žiadateľky”o telefonáte bolo jasné a konzistentné počas celej jej výpovede,”napísala Dawsonová v rozhodnutí z 23. mája. “Naproti tomu“individuálne svedectvo respondenta”sa v kľúčových bodoch menilo, keď bolo spochybnené pri krížovom výsluchu. Z týchto dôvodov v prípadoch, keď sa ich dôkazy líšia, uprednostňujem dôkazy žiadateľa.” 

Podozrievam sa, že výraz “uprednostňuje” tu robí veľa ťažkú robotu, a to z viacerých zrejmých dôvodov. Dawsonová nerozhoduje len o tom, či A.B. bola “diskriminovaná” alebo nie—rozhoduje v podstate v prospech veľmi sporných predpokladov transrodového hnutia. Dawsonová by obvinila J. K. Rowlingovú z “poškodenia”škody. v tejto veci ju jej rozhodnutie stavia proti sebe s predchádzajúcou generáciou feministiek. To však nevadí&rrsquo;Carruthersovi a zamestnancom jeho salónu, ktorým bolo nielen nariadené zaplatiť nemalý majetok (aj s úrokmi!), ale aj podrobiť sa prevýchove, nadupanému—“online školeniu o ľudských právach.” 

“Toto rozhodnutie mi prináša určitý kus,” A.B. oznámil v správe pre médiá. “Pomáha vyrozprávať príbeh o diskriminácii, ktorej som čelil, a o krokoch, ktoré boli podniknuté na vystupňovanie tejto diskriminácie a obťažovania voči mne.”Podľa právničky A.B.’Megan Evans Maxwell z Centra právnej podpory ľudských práv: “Cítime, že toto je neuveriteľne významný prípad pre trans ľudí a naozaj si myslíme, že je to krok správnym smerom.”Maxwellová tiež poznamenala, že A.B. dúfa, že “rozhodnutie povedie k spoločenským zmenám.”  

Pracovníčky salónu, ktoré nechceli voskovať mužské telo, boli, samozrejme, úplne vymazané. Ich práva neznamenajú nič; ich komfortné zóny neznamenajú nič; ich presvedčenie neznamená nič. Carruthers’ malý podnik tiež nič neznamená. Poznamenal, že rozsudok je “nespravodlivý” a že je “ako majiteľ malého podniku šokovaný priznanou sumou.” HRTO sa však zjavne snažila poslať všetkým odkaz: Voskujte človeku’nohy, fanatici. Alebo vás’necháme zbankrotovať. Carruthers vypovedal, že A. B. sa mu vyhrážal “mediálnym cirkusom”; HRTO jeho výpoveď odmietla. Keď Carruthers vydal tlačovú správu o sťažnosti na dodržiavanie ľudských práv v jeho prípade, CBC uviedla, že “rozhodca zistil, že oslovenie médií predstavuje odvetu za sťažnosť na dodržiavanie ľudských práv.” 

Inými slovami, Carruthersovi nebolo ani’dovolené verejne hovoriť o tom, čo sa mu deje, bez toho, aby bol potrestaný. Mlčte. Voskové mužské telá. A ak niekomu niečo povieš, tvoj trest bude prísnejší. Raymond Colautti, Carruthersov’ právnik, požiadal o súdne preskúmanie, pričom rozhodnutie označil za “hlboko chybné” a uviedol, že “musí byť zrušené.” Carruthers a jeho právnik spochybňujú mnohé aspekty rozhodnutia A.B.’výpovede.  

Pamätáte sa, keď obľúbeným argumentom LGBT hnutia bolo: “Ako vás niečo z toho poškodzuje?"” Odpoveď znie: “Ako vás to poškodzuje? Pracovníčky salónov môžu byť nútené voskovať zákazníkov s transidentifikáciou—alebo im hrozia brutálne tresty.