frdhoran-810x500.jpg

Heterodoxný pro-LGBT rehoľník páter Daniel Horan oznámil, že žiada o laicizáciu

20
Kultúra smrti

Páter Daniel Horan, františkánsky minorita známy svojou pro-LGBT rétorikou, minulý týždeň v stĺpčeku pre National Catholic Reporter (NCR) oznámil, že sa bude usilovať o laicizáciu.

Horan, ktorý v súčasnosti pôsobí ako riaditeľ Centra pre štúdium spirituality a profesor na Saint Mary’s College v Notre Dame v štáte Indiana, urobil množstvo pro-LGBT vyhlásení a napísal niekoľko stĺpčekov, ktoré sa rozchádzajú s učením Cirkvi o manželstvách “osôb rovnakého pohlavia” a transgenderizme, propaguje diakonky a kritizuje hnutie za život.

“Po dlhom období modlitebného rozlišovania som dospel k záveru, že už nie som povolaný zostať menším bratom,” napísal Horan. Brat prirovnal svoju situáciu k situácii svojho rádového’patróna, svätého Františka z Assisi, a povedal, že jeho laicizácia sa podobá mnohým zmenám, ktoré svätec urobil počas svojho života. 

“František často menil názor, napríklad keď schválil formálne vzdelávanie bratov po rokoch, keď proti nemu namietal. Jeho chápanie komunitného života sa menilo, o čom svedčí aj vývoj jeho skoršej reguly (Regula non bullata), ktorá sa formovala viac ako desať rokov. A posunul aj svoje očakávania o tom, k čomu ho Boh volá v tomto živote, napríklad keď ho začali nasledovať bratia a dokonca sa ku komunite pripojila žena menom Klára – ani o jedno z toho sa neusiloval sám,” napísal rehoľník.

Horan ponúkol aj niekoľko podrobností o svojom rozlišovaní, pričom zdôraznil, že o odchode z kňazstva začal uvažovať počas pandémie COVID a predtým, ako sa vybral na formálne obdobie rozlišovania povolania, dostal rady od mnohých ľudí vrátane psychológa. To ho nakoniec viedlo k tomu, že požiadal Svätú stolicu o zbavenie sa záväzkov vyplývajúcich zo svätenia.

PREČÍTAJTE SI: Záznamy novozvoleného kardinála Timothyho Radcliffa’pro-LGBT vymazané z Wikipédie

V priebehu rokov Horan urobil niekoľko vyhlásení, ktoré sú v rozpore s učením Cirkvi o homosexuálnych “manželstvách” a iných otázkach. V roku 2015 napísal rehoľník do jezuitského časopisu America článku, ktorý oslavoval Obergefell v. Hodges rozhodnutie Najvyššieho súdu USA, ktoré v podstate legalizovalo homosexuálne “manželstvá” v celej krajine. V tomto stĺpčeku františkán tiež vyzval Cirkev, aby “’prekonala a vykorenila’ takúto diskrimináciu [voči LGBT ľuďom] a potvrdila ‘základné práva osoby.’

Katolícka cirkev učí v súlade so Svätým písmom a Tradíciou, že každá homosexuálna aktivita je smrteľným hriechom, ktorý “volá do neba po pomste,” a že príťažlivosť k osobám rovnakého pohlavia, hoci sama osebe nie je hriechom, je “objektívne neusporiadaná.”

V stĺpčeku NCR z roku 2020 Horan odsúdil kritikov “genderovej ideológie,” pričom tento pojem označil za “strašiaka” tých, ktorí presadzujú “pravicové politické a cirkevné programy” na diskrimináciu LGBT osôb. Výraz “genderová ideológia” bežne používajú katolíci a konzervatívci na označenie presadzovania “manželstiev” osôb rovnakého pohlavia” a transgenderizmu v celej spoločnosti. Mních zašiel ešte ďalej a napísal, že “kritici genderovej ideológie” “nevedia, o čom hovoria” a vyzval ich, aby si preštudovali práce akademikov, ktorí presadzujú teóriu, že pohlavie a biologické pohlavie nemusia byť nevyhnutne to isté.

Koncom roka 2023 františkán oznámil v stĺpčeku NCR, že vymazal svoje konto X po tom, ako dostal odpor za to, že sám “potvrdil transrodovosť” post, v ktorom sa čiastočne písalo: “Trans ženy sú ženy. Trans muži sú muži.” Františkánsky mních uviedol, že opustil platformu kvôli nárastu “antisemitizmu, rasizmu, homofóbie a transfóbie” medzi používateľmi X, čo pripisuje Elon Musk’kúpu platformy a jeho následnú obnovenie predtým cenzurovaných účtov.

Viacero významných katolíckych duchovných sa vyslovilo proti genderovej ideológii a transgenderizmu, vrátane kardinála Raymonda Burka, ktorý ho v augustovom nástupnom prejave na Univerzite Tomáša Akvinského odsúdil ako “útok na rozum a prirodzenosť.”

“[T]o, že môžem zmeniť svoju prirodzenosť: že som sa narodil ako muž a že sa môžem pomocou rôznych chemikálií a zmrzačenia stať ženou – to je útok na rozum, na prírodu,” povedal Burke. Americký kardinál ’s 2019 “Deklarácia pravdy dokument, ktorý podpísal spoločne s biskupom Athanasiusom Schneiderom a ďalšími biskupmi, uvádza: "V dokumente sa uvádza: "Vyzývame vás, aby ste sa v ňom vyjadrili k pravde, ktorú ste vyznali:

“Pokiaľ ide o teóriu pohlaví, deklarácia potvrdzuje, že ‘mužské a ženské pohlavie, muž a žena, sú biologické skutočnosti stvorené múdrou Božou vôľou.’Preto označuje operáciu zmeny pohlavia za ‘vzburu proti prirodzenému a Božiemu zákonu’ a za ‘ťažký hriech.’”

Horan tiež nedávno vyzval k vysväteniu žien do diakonátu, pričom argumentoval, že ich vylúčenie z prijímania svätení je dôsledkom “sexizmu.” A v roku 2019 v nadväznosti na skupinu Covington Catholic študentov, ktorí boli na tohtoročnom’Pochode za život falošne obvinení z rasizmu, nazval rehoľník každoročný pochod “odporný.”

Horan bude naďalej pôsobiť ako profesor a písať svoje stĺpčeky pre NCR.