2013_conclave-e1728494282535-810x500.jpg

Mnohí z nových kardinálov pápeža Františka podporujú jeho dokument o homosexuálnom "požehnaní" Fiducia Supplicans

14
Kultúra smrti

S ohlásením ďalšieho konzistória pod vedením pápeža Františka sa pozornosť upriamuje na poverenia kardinálov-voličov, z ktorých mnohí sú pozoruhodní svojou otvorenosťou voči LGBT ideológii.

Ako poznamenáva LifeSite, František 8. decembra ohlásil konzistórium, na ktorom vznikne 21 nových kardinálov, z ktorých 20 bude môcť hlasovať v konkláve.

Čítajte: Pápež František vymenoval pro-LGBT otca Timothyho Radcliffa medzi 21 novými kardinálmi

Viacerí z mužov vytipovaných do červeného klobúka hlasno podporili kontroverzný dokument pápeža Františka z roku 2023 Fiducia Supplicans – v ktorom sa schvaľuje požehnanie homosexuálnych a “neregulárnych zväzkov” – ako aj zastávajú liberálne postoje k transgenderizmu.

Po boku známeho obhajcu LGBT otca Timothyho Radcliffa, O. P., biskup Pablo Virgilio David z filipínskeho Kalookanu vydal vyhlásenie k Fiducia Supplicans, v ktorom uvádza, že kontroverzný dokument “hovorí sám za seba” a tvrdí, že je “jasný” svojím “obsahom aj zámerom” bez potreby “veľkého vysvetľovania.”

David v rozhovore počas zasadnutia Synody o synodalite 2023 tiež uviedol, že “severná pologuľa” kladie okrem iného príliš veľký dôraz na “pohlavie, sexualitu” a že “(odtiaľto) pochádzam, sme”len ľudské bytosti.”

“Vo filipínskom jazyku existuje rovnaké slovo pre muža a ženu,” zdôraznil David.

Pri svojej podpore Fiducia Supplicans a počas pôsobenia vo funkcii predsedu Konferencie katolíckych biskupov’ Filipín biskup David obhajoval pápežovo’schválenie civilných zväzkov osôb rovnakého pohlavia v článku z roku 2020 tým, že opísal Františka ako napodobňovateľa Ježiša, ktorý vychádza v ústrety marginalizovaným, ako to Kristus robil s prostitútkami a mýtnikmi. David argumentoval, že František “nechce zničiť našu morálku a ortodoxiu” tým, že vyzýva na “zákon o občianskych zväzkoch”, ale že si viac cení “byť láskavý a súcitný než byť správny a spravodlivý.”

David, ktorý zastupuje filipínskych biskupov na októbrovom zasadnutí Synody o synodalite, už predtým podporil aj návrh zákona na Filipínach, ktorý má umožniť osobitnú ochranu týkajúcu sa “rodovej identity” a “sexuálnej orientácie”, pričom túto legislatívu označil za “kresťanský imperatív.”

Ekvádorský arcibiskup Luis Gerardo Cabrera Herrera povedal v reakcii na Fiducia Supplicans, že Cirkev nemôže “marginalizovať” homosexuálov, pričom tvrdí, že pápežova”výzva na “všeobecné požehnanie” v tomto smere nie je v rozpore s učením Cirkvi o manželstve a sexuálnej komplementarite.

Alžírsky prelát Jean-Paul Vesco sa vyjadril po tom, čo africkí biskupi na čele s kardinálom Fridolinom Ambongom odmietli výzvu na požehnanie osôb rovnakého pohlavia v Fiducia Supplicans a kategoricky sa dištancovali od ich postoja. “Toto nie je to, čo sme chceli odovzdať našim diecézam,” povedal a poskytol osobnú podporu oficiálne privítanie Fiducia Supplicans vydané severoafrickými biskupmi.

Podobne Arcibiskup Jaime Spengler z brazílskeho Porto Algere podporil Fiducia Supplicans v interview potvrdil, že táto Cirkev “nemôže’odoprieť” požehnanie párom rovnakého pohlavia a dodal, že Cirkev musí “uspokojiť každú autenticky ľudskú potrebu.”

Aj keď má pripojil k verejným kampaniam proti krokom na rozšírenie potratových tabletiek, tokijský arcibiskup Tarcisio Isao Kikuchi dlhodobo podporuje agendu LGBT, povolil špeciálne omše pre skupinu “LGBT Catholic Japan” vo svojej arcidiecéze a zároveň – podľa New Ways Ministry – autor série esejí s názvom LGBT a kresťanstvo pre katolíkov HIV/AIDS.

InfoVaticana upozornil že Kikuchiho poznámky tvoria súčasť knihy, ktorá údajne “sprostredkúva bohatstvo sexuálnej rozmanitosti a možností tým, že hovorí o ťažkostiach života sexuálnych menšín, ako aj o nádejách a príkladoch, ktoré sa neustále realizujú v spoločnosti a Cirkvi.”

“Táto kniha predstavuje úsilie zainteresovaných a ich podporovateľov o odstránenie diskriminácie a predsudkov,” uvádza sa v popise knihy”

V Taliansku je Arcibiskup Roberto Repole z Turína poznamenal, že dal súhlas na to, aby rodovo nevyhranená žena prijala sviatosť birmovania, pričom sa predstavila ako muž a pod svojím novo prijatým mužským menom.

Podľa správy z Luce!diecézy sa snažili obísť rozhodnutie talianskej biskupskej’konferencie, ktoré nepovoľuje zmenu krstných záznamov kvôli takzvanej “zmene pohlavia".”

InfoVaticana informovalo, že spolubrat kardinála, arcibiskup Carlos Gustavo Castillo z peruánskej Limy, je blízkym stúpencom marxizmu a teológie oslobodenia, ktorý liberálnu ideológiu obhajoval len ako “odsudzovanú konzervatívcami, nie oficiálne Cirkvou.”Castillo bol pre svoje heretické názory svojím predchodcom Juanom Luisom Ciprianim odvolaný z funkcie profesora teológie, než ho pápež František v roku 2019 povýšil na biskupa.

Pri nadchádzajúcej konzistórii, ktorá pápežovi’dáva v kolégiu kardinálov nadpolovičnú väčšinu, je poverenie každého z novozvolených kardinálov v súvislosti s morálnymi otázkami čoraz dôležitejšie a pozoruhodnejšie. Do konca roka 2024, s novými kardinálmi a s dvoma ďalšími, ktorí zostarnú (dosiahnu 80 rokov a budú príliš starí na to, aby mohli hlasovať v pápežskom konkláve), František vytvorí 111 zo 140 oprávnených voliteľov.

Podľa pro-LGBT skupiny New Ways Ministry, ktorú založili sestra Jeannine Gramick a otec Robert Nugent (obaja boli disciplinárne potrestaný Vatikánom v roku 1999 kvôli ich pro-LGBT postoju), najmenej deväť z 20 kardinálov-voličov s hlasovacím právom v nadchádzajúcom konzistóriu sa považuje za “LGBTQ-pozitívnych.”

Pri všeobecnom mlčaní kardinálskeho kolégia proti významným ziskom LGBT loby v Cirkvi – ziskom, ktoré dokazujú Fiducia Suplikáni – nový konzistórium silne obsadené pro-LGBT prelátmi len zhorší súčasnú situáciu.

Písal 9. októbra teológ a autor JoséUreta, ktorý vyzval k pokračujúcemu odporu voči požehnaniu osôb rovnakého pohlavia:

Na záver musíme vzdorovať uplatňovaniu Fiducia Supplicans, tak ako svätý Pavol vzdoroval svätému Petrovi, keď chcel do prvotnej Cirkvi znovu zaviesť synagogálne praktiky, ktoré pohoršovali veriacich pohanov. Alebo ako sa svätý Atanáz vzoprel pápežovi Liberovi a veľkej väčšine episkopátu štvrtého storočia, ktorí podľahli ariánskej heréze. Bol prenasledovaný, ale dnes žiari na nebi Cirkvi ako jedna z jej najjasnejších hviezd.”

Známe červené farby kardinálskeho’chórového odevu sú symbolom krvi, ktorú musí byť pripravený preliať pri obrane katolíckej viery. Pri takejto pozoruhodnej heterodoxii v kolégiu už mnohí poznamenali, že vieru chránia ani nie tak kardináli, ako skôr laici.

K tejto správe prispel Michael Haynes.