OSN a The Guardian kritizujú Indiu za národný sterilizačný program

959
Kultúra smrti

Indická vláda čelí medzinárodnej kritike po tom, čo vyšlo najavo, že vládou financovaný tábor masových sterilizácií zanechal 13 mŕtvych a mnoho chorých a zranených.

Doktor R.K. Gupta bol zatknutý za používanie hrdzavého zariadenia pri vykonávaní procedúry podviazania vajcovodov a pri iných sterilizačných postupoch na 83 ženách. Tieto procedúry vykonal za menej ako päť hodín. Gupta tvrdí, že toxické‘ zariadenie, ktoré spôsobilo ublíženie na zdraví ženám v kempe, mu dala vláda. Ženy za to, aby podstúpili sterilizáciu dostali 23 dolárov alebo dvojtýždňovú mzdu.

Tábor je súčasťou indického sterilizačného programu, ktorý trvá už desaťročia. Tento program má od roku 2003 do roku 2014 za následok smrť viac ako 1400 ľudí a podľa vládnych záznamov sterilizáciu podstúpila viac ako jedna tretina ženskej populácie v Indii.

Aj keď zástancovia sterilizačného program tvrdia, že je nevyhnutnou súčasťou úsilia o reguláciu populácie a indická vláda sa za tento názor tiež postavila, kritika bola nezanedbateľná. OSN zobrala vládu na zodpovednosť a vyzvala ju na odstránenie sterilizačných stimulov.

Vo vyhlásení svetovej organizácie sa hovorí, že „všetky zákony, postupy, alebo protokoly, ktoré by mohli povoľovať alebo prispievať k úmrtiam a inému porušovaniu ľudských práv, by mali byť reformované alebo zmenené, aby sa zabránilo ich opakovaniu.“

A nielen sterilizovaným ženám bol poskytnutý finančný stimul. Miestni zdravotnícki pracovníci boli obvinení z úmyslu splniť vládou stanovené kvóty na sterilizáciu keďže aj zdravotnícki pracovníci, aj lekári dostávajú finančné bonusy za každú procedúru.

Článok v britskom denníku The Guardian vyzýval britskú vládu, aby zastavila financovanie indického programu ako aj iných sterilizačných programov po celom svete, vo svetle tejto obnovenej kontroverzie. „Indický prístup má ďaleko od toho, aby by sme dali chudobným ženám z južných krajín radšej prístup k bezpečnej antikoncepcii, ktorú môžu samy kontrolovať,“ píše sa v článku. „Tieto postupy ich dehumanizujú, keď ich označujú ako ,nadmerne reprodukčné‘ a umožňujú, aby sa diali zverstvá ako tie v Čhattísgarhe. Nariadenia a kvóty majú hlboké korene v rasistických a patriarchálnych myšlienkach, ale vykonávajú sa v mene reprodukčných práv a voľby.“

Katolícka cirkev v Indii tiež odsúdila myšlienku sterilizačných programov vo svetle nových poznatkov.

Sterilizačný program v Indii začal v roku 1970 nútenou sterilizáciou mužov, ale neskôr sa od neho upustilo. A zatiaľ čo sa v roku 1996 upustilo aj od oficiálnych cieľov sterilizačného programu, menej formálna verzia zameraná na ženy pokračuje. V roku 2012 organizácia Human Rights Watch vydala správu, že ženy často nedostali informácie o nesterilizačnej forme antikoncepcie, pretože miestni úradníci sa snažili splniť kvóty.