Šéf OSN ignoruje Bezpečnostnú radu a apeluje na potraty vojnových detí

1,404
Kultúra smrti

NEW YORK – Generálny tajomník OSN povedal, že jednotlivé národy musia zabezpečiť potraty pre ženy znásilnené v utečeneckých táboroch v Sýrii, Iraku a Sudáne, napriek tomu, že Bezpečnostná rada (nadradený orgán!) opakovane zamietla takýto prístup.

Generálny tajomník Ban Ki-moon povedal, že jeho vyhlásenie je „v zhode“ s rezolúciou Bezpečnostnej rady prijatej minulý rok, v ktorej sa nespomínajú žiadne potraty. Naopak, Rada výslovne odmietla zahrnúť takýto postup, ktorý navrhovalo Francúzsko. Ban Ki-moon zašiel tak ďaleko, že túto rezolúciu spolu s inou, ktorá bola vydaná skoršie v roku 2013, označil za „pozoruhodný úspech“ na „normatívnej úrovni“.

Uvedené komentáre sa objavili v správe o činnosti, ktorú musí generálny tajomník pravidelne predkladať Bezpečnostnej rade. Správa mapuje pokrok ohľadom „žien, mieru a bezpečnosti“ ako súčasť politickej agendy, ktorá bola schválená v roku 2000. Dve tretiny zo 47 rezolúcií Rady sa odvolávajú na túto agendu, ktorá sa týka najmä sexuálneho násilia a zdôrazňovania skončenia beztrestnosti.

Komentáre generálneho tajomníka sú súčasťou prebiehajúcej diskusie medzi štátmi a byrokraciou OSN o tom, ako najlepšie ukončiť znásilňovanie a sexuálne násilie počas konfliktov. Podobne ako iniciatívy Rady aj významné politické iniciatívy posledných rokov zdôrazňovali skončenie beztrestnosti pre páchateľov a odškodné pre žijúce obete násilia. Všetky však vylučovali potraty. Naproti tomu začali zamestnanci OSN podporovať feministickú agendu, ktorá považuje rozbitie tradičných sociálnych vzťahov a právo na potrat za nevyhnutné kroky k ukončeniu diskriminácie a násilia.

Správa generálneho tajomníka cituje nedávne odporúčanie Komisie pre elimináciu diskriminácie žien (CEDAW) ako „smerodajnú radu“. Odporúčanie podporuje právo na potrat v situáciách konfliktu bez ohľadu na miestne zákony. Ale komisia nemá oprávnenie interpretovať zmluvy spôsobom, ktoré vytvárajú nové povinnosti pre štáty. Štáty trvale odmietajú pohľad komisie, že právo na potrat by bol súčasťou zmluvy .

Takisto Ban Ki-moon citoval nezáväzný komentár CEDAW, keď vydal svoju kontroverznú sprievodnú správu pre členské štáty OSN v júni 2014, kde ich vyzýval k liberalizácii národných potratových zákonov, aby sa zamedzilo „opakovaniu“ znásilňovania. Správa však nevysvetlila, ako by odstránenie právnej ochrany pre nenarodené deti pomohlo zastaviť sexuálne násilie alebo predstavovalo odškodné pre obete. 

Posledná Banova správa je však ešte trúfalejšia ako júnová správa. Vyzýva „všetkých aktérov podporiť zlepšenie prístupu ku komplexným službám starostlivosti o sexuálne a reprodukčné zdravie v oblastiach postihnutých konfliktom.“

Správa uvádza, že Populačný fond OSN bol v minulom roku v 28 oblastiach postihnutých konfliktami a distribuoval „služby sexuálneho a reprodukčného zdravia“ pre 67 tisíc žien, ktoré utiekli zo Sýrie do Jordánska. Aj keď správa nešpecifikuje o aké služby išlo, už v minulosti Populačný fond OSN pod tento termín zahŕňal aj prostriedky používané na potraty.

V roku 2013 bolo násilne premiestnených asi 50 miliónov ľudí a viac ako polovica svetových utečencov pochádza z Afganistanu, Somálska a Sýrie.

Správa generálneho tajomníka sa snaží „posunúť odporúčania ďalej na zváženie“ Rade, členským štátom OSN a regionálnym organizáciám. Správa bola zostavená za pomoci agentúr OSN, niektorých členských štátov a terénnych pracovísk OSN.