Matka v kóme - zachráni dodatok ústavy jej nenarodené dieťa?

1,289
Neutral

Tesne po tom, čo írsky minister zdravotníctva vyhlásil, že ich štátny ústavný dodatok garantujúci rovnocenné právo na život matky i dieťaťa je v súvislosti s potratmi „príliš obmedzujúci“, vyšiel najavo tragický prípad, ktorý preverí skutočný význam tohto pro-life dodatku.

Len viac ako dvadsaťročnú ženu vyhlásili za „mozgovo mŕtvu“ po tom, čo jej krvná zrazenina spôsobila poškodenie mozgu. Ako uvádza The Independent, v  nemocnici Midlands Regional Hospital v Millingar ju však naďalej udržujú pri živote, pretože je v 17. týždni tehotenstva.

Ôsmy dodatok írskej ústavy stanovuje povinnosť urobiť pre záchranu tohto nenarodeného dieťaťa všetko, čo sa len dá – má predsa rovnaké právo na život ako jeho matka. Dieťatko je údajne nažive, no ešte nedosiahlo gestačný vek, aby by bolo schopné prežiť mimo maternice.

The Indepedent uvádza, že rodičia tejto ženy žiadali, aby ich dcéra bola odpojená od prístrojov, to však nemocnica bez súdneho príkazu nemôže legálne urobiť.

Podľa zákona je tu život - a to život nenarodeného dieťaťa. Musíme urobiť všetko,  čo sa dá – a to v rámci ústavy i legislatívy, ktorá bola schválená minulý rok. Je tiež vysoko pravdepodobné, že toto nenarodené dieťa neprežije,“ povedal hovorca nemocnice.

Sudca Írskeho najvyššieho súdu, Nicholas Kearns, bol s požiadavkou rodičov údajne oboznámený v žiadosti, ktorá mu bola doručená 15. decembra. Sudca Kearns rozhodol, že tento prípad vypočuje a vynesie rozsudok dňa 23. decembra. Nariadil, že medzitým má identita ženy ostať utajená.

The Life Institute [Inštitút života, pozn. prekl.] nedávno kritizoval vyjadrenia írskeho ministra zdravotníctva Lea Varadkara, ktorý tým podľa nich „hral v súvislosti s potratmi na dve strany.“ Inštitút povedal, že aj keď je situácia ženy pre všetkých zainteresovaných ťažká, život nenarodeného dieťaťa musí byť braný do úvahy.

Zdá sa, že podrobnosti sa ešte len začínajú ukazovať, no v tomto tehotenstve, ako v každom inom, sú dvaja ľudia a zdá sa, že zdravotnícky personál sa v tejto veľmi náročnej situácii snaží zo všetkých síl,“ povedala Niamh Uí Bhriainová z Life Institute pre The Journal.ie.

Nikto nechce, aby bol po matkinej tragédii úmyselne ukončený život tohto dieťaťa,“ povedala Uí Bhriainová.

The Independent informoval doteraz o tom, že minister Varadkar vedel o prípade tejto ženy v čase, keď urobil vyhlásenie o tom, že 8. dodatok ústavy je v súvislosti s potratmi „príliš obmedzujúci“, pretože „i keď ochraňuje právo matky na život, neberie ohľad na jej dlhodobé zdravie.“ Týmto vyhlásením vznikla domnienka, že táto lekárska dilema, s ktorou bol oboznámený, podporuje jeho politické záujmy.

Predseda vlády Enda Kenny sa však od tohto ministrovho vyhlásenia dištancoval. Povedal, že jeho prejav vopred nečítal a že Varadkar hovoril „sám za seba“.

Kenny povedal, že jeho vláda sa stretla s viacerými „zložitými a citlivými“ problémami v rámci diskusie o potratoch. Ukázalo sa, že tieto veci „sú pre ľudí v mojej vlastnej strane veľmi ťažké.“

Táto legislatíva je relatívne nová,“ povedal Kenny a bez poukazovania na tento konkrétny prípad dodal, „viem, že táto vec musí byť pravidelne a dôkladne posudzovaná a sledovaná. Vždy, vždy sa objavujú nepredvídané okolnosti a prípady.“

Myslím si, že je dôležité chápať problémy, ktorými tamojší ľudia musia prechádzať,“ povedal.

Uí Bhriainová súhlasila, že prípady ako je tento vyžadujú diskusiu o dôsledkoch zákona týkajúceho sa potratov, no podotkla, že väčšina ľudí by sa zhodla v tom, že je „prirodzenou reakciou človeka“ chcieť zachrániť život nenarodeného dieťaťa.

Myslím si, že je naozaj potrebné viesť o tom diskusiu. Právne stanovisko nie je jasné, no z ľudského hľadiska ide o hroznú situáciu. Myslím, že ak je nádej zachrániť dieťa, musíte tento fakt prijať,“ povedala pre The Irish Times.