Pro life boj v Dominikánskej republike pokračuje, aj keď biskupi slabnú

1,005
Kultúra života

Pro-life sily v Dominikánskej republike nevzdávajú svoj boj  ani po tom, čo Poslanecká snemovňa schválila výnimky trestného zákonníka prezidenta Danila Medinu, ktorý v istých prípadoch dekriminalizoval potrat.

V prospech Medinových výnimiek bolo 93 poslancov, 69 proti a 12 sa zdržalo hlasovania.

Pro-life líder Antonio Flaquer z Accion Christiana DR povedal, že boj na obranu nenarodených v Dominikánskej republike ešte len začal. „Budeme bojovať až do konca. Ak by sa to i uzákonilo, tým sa to nekončí.“ Zmeny zatiaľ schválila dolná komora Dominikánskej republiky. Na to, aby sa uzákonili, ich musí schváliť Senát.

Flaquer sa vyjadril, že ak sa tak stane, Dominikánska rada zjednotených evanjelikov s asi 5000 zbormi predstavujúcimi milión veriacich by spochybnila zmeny na národnom Ústavnom súde. „Je jasné, že ide o porušenie ducha 37. odseku [ústavy],“ povedal Flaquer. „Ten uznáva posvätnosť života od počatia až po prirodzenú smrť.“ Bol si istý, že sa k právnej námietke evanjelikov pripojí aj Katolícka cirkev, ktorá bola tiež proti dekriminalizácii.

Rovnako dalo evanjelické vedenie jasne najavo, že bude proti znovuzvoleniu poslancov, ktorí podporili Medinove odporúčania. V kampani v roku 2016 budeme veľmi, veľmi aktívni,“ povedal Flaquer. „Zaujímalo by nás prečo urobil niečo, čo bude mať také veľké politický následky“.

No teraz zavládlo v kresťanskom tábore sklamanie. Evanjelikov aj katolíkov, ktorí uvádzajú, že sa k nim hlási 95% obyvateľov Dominikánskej republiky (teda asi 10 600 000 ľudí), začiatkom tohto mesiaca úplne prekvapilo to, že prezident Medina vetoval ambicióznu revíziu trestného zákonníka, na ktorej pracovali viac než rok a ktorá mala výrazne sprísniť zákony proti potratom.

Keďže však prezident vetoval navrhovanú revíziu, Kongres bude buď musieť súhlasiť s jeho odporúčaniami týkajúcimi sa dekriminalizácie potratu v istých prípadoch alebo bude musieť v oboch komorách získať dvojtretinovú väčšinu, aby prehlasoval jeho právo veta.

Naši súperi to mali od začiatku ľahšie,“ priznal Flaquer.Na to aby schválili prezidentove zmeny, im stačí jednoduchá väčšina. Na ich premoženie by sme potrebovali dvojtretinovú väčšinu.“ „Medinova Dominikánska strana revolúcie a jej ľavicoví spojenci už majú v Poslaneckej snemovni väčšinu.“ „Aj keď niektorí z jeho strany tieto zmeny nepodporili,“ uviedol Flaquer, „prezident sa naozaj posnažil, aby ich presvedčil“. Vďaka tomu, že Ústava dáva prezidentovi právomoc vymenúvať osoby na mnohé lukratívne vládne pozície, môže byť Medina veľmi presvedčivý.

Kým evanjelici boli v boji proti dekriminalizácii jednotní, Katolícka cirkev, ktorá pomohla Medinovi k zvoleniu a až do tohto mesiaca verila, že bude spoľahlivým zástancom pro-life, bola rozpoltená. Katolícki laici sa pred kongresom zhromaždili niekoľkokrát na čele s kňazmi a biskupom. Niekoľko známych kňazov sa však objavilo v televíznej talk show, aby podporili Medinu.

Keď rešpektovaná spojka pri spolupráci Katolíckej cirkvi a prezidenta, otec Manuel Ruiz de la Rosa, náhle rezignoval zo svojej funkcie kvôli Medinovým rozhodnutiam, biskupská konferencia Dominikánskej republiky nestrácala čas tým, že by si pílila konár sama pod sebou. Vo svojom vyhlásení uviedli, že jeho dôvody boli „osobné“ a „nekorešpondovali... s postojom Cirkvi“. Medinovej vláde prisľúbili svoju „spoluprácu a prínos pri sociálnych dielach, a to najmä v oblasti vzdelávania, zdravotníctva, ľudského rozvoja a lásky“.

Otec De la Rosa tiež tvrdil, že Medina chcel revízie týkajúce sa potratu preto, že vedel, že sú protiústavné. Vyžadovali by teda znovuotvorenie ústavy, ktoré si on želal, pretože ústava mu bráni úradovať dve po sebe idúce obdobia.

Pri ospravedlňovaní svojho veta však Medina Poslaneckej snemovni povedal, že revízia legislatívy trestného zákonníka nerozoznávala „základné práva“ tehotných žien, akými sú právo na život, zdravie, ľudskú dôstojnosť a fyzickú a morálnu integritu.

Amnesty International a ďalšie medzinárodné agentúry si dali záležať na tom, aby Medinovi pomohli. Rovnako aj Dominikánske feministky, Národná rada učiteľov a Národná radu pre HIV a AIDS.

Medinovi zástancovia tvrdia, že zákony Dominikánskej republiky, ktoré sú proti potratom ohrozujú ženy tým, že ich nútia, aby si samé zabezpečili ročne viac než 90 000 ilegálnych potratov.

Kresťanskí lídri trvali na tom, aby žiadni lekári a sestry už nikdy neboli trestne stíhaní za to, keď k potratu dôjde pri záchrane života matky. Tvrdia však aj to, že Medinove výnimky pre niekoľko „zvláštnych prípadov“ sú v skutočnosti určené na to, aby pootvorili dvere dobrovoľnému potratu. Varovali, že samozvaní potratoví lekári budú radi súhlasiť s tým, že každá žena, ktorá bude chcieť potrat, je v ohrození alebo že jej nenarodené dieťa je deformované.