Dominikánsky prezident využíva tému potratov, aby si zaistil znovuzvolenie

1,171
Kultúra smrti

Poznámka editora: Pozrite si aj predošlé správy LifeSiteNews o pokusoch prezidenta Danilo Medinu oslabiť pro-rodinné zákony v Dominikánskej republike: Dominikánski pro-liferi tlačia na zákonodarcov, aby prelomili prezidentovo veto ohľadom zákona o obmedzených potratoch, Nenechajte potratárov urobiť z našej krajiny mäsiareň: dominikánski pro-liferi prosia o pomoc, keďže prezident chce uvoľniť protipotratový zákon; Prezident Dominikánskej republiky urguje parlament, aby legalizoval potraty v prípadoch znásilnenia a incestu

V Dominikánskej republike sa pred kľúčovým rozhodnutím ohľadom potratov stupňuje vášnivá debata. Uprostred nej podal rezignáciu kľúčový prostredník medzi Katolíckou cirkvou a prezidentom Danilom Medinom a obvinil prezidenta s využívania témy potratu ako prostriedku na znovuzvolenie.

Až do polovice decembra bol otec Manuel Ruiz de la Rosa oficiálnym prostredníkom medzi prezidentom Medinom a Katolíckou cirkvou, ktorá Medinu podporovala vo voľbách 2012. Ale Medina úplne zaskočil Cirkev, keď začiatkom decembra vetoval dôležitú reformu v štátnom trestnom zákonníku a odporučil výnimky k všeobecnému zákazu potratov v prípadoch, kedy je život ženy ohrozený, v prípade znásilnenia, incestu a závažných deformácií. Ústava krajiny uznáva, že ľudský život začína počatím a revidovaný zákonník mal sprísniť tresty za potraty a napomáhanie k potratom. Teraz bude hlasovať dominikánsky Kongres, či príjmu alebo zamietnú prezidentove odporúčania alebo „postrehy.“

Stovky katolíkov a evanjelikálnych protestantov prišli pred Kongres v Santo Domingo a vo veľkých skupinách sa modlia a návštevujú jednotlivých zákonodarcov na individuálnych stretnutiach.

Otec de la Rosa sa v rezignačnom liste sťažuje, že Medina nechal jeho, a celú Katolícku cirkev, v úplnej nevedomosti o tomto vete a chce použiť potraty, aby si zabezpečil svoje znovuzvolenie v roku 2016, čo je zatiaľ protiústavné.

Naivne sme spadli do pasce,“ napísal de la Rosa. „Niekto by si myslel, že problémom sú potraty, [ale] tým je diskusia a debata premietnuté do Ústavy.“ Stránka DR1 vysvetlila myšlienky de la Rosa týmto spôsobom: „Aby boli odsúhlasené zmeny v Trestnom zákonníku, musia byť najprv zmenené ustanovenia Ústavy ohľadom potratov. To by mohlo otvoriť debatu o ďalších ústavnych otázkach.“ Kňaz si myslí, že Medinu zaujíma osobitne jedna ústavna zmena: zákaz, aby bol prezident v úrade po dve po sebe nasledujúce obdobia.

Toto všetko je boj niekoho iného,“ uvádza otec de La Rosa. „Bitka medzi Danielom Medinom a [bývalým prezidentom] Leonelom Fernándezom, ktorí sa pokúšajú zopakovať svoj súboj z volieb do Ústredneho výboru v ich strane... V skutočnosti je v hre znovuzvolenie.“

Fernández odišiel z funkcie v roku 2012, ale očakáva sa, že bude prezidentským kandidátom strany namiesto Medinu. Podľa de la Rosovho scenáru chce Medina byť prezidentským kandidátom, ale potrebuje ústavnú zmenu, aby to mohol urobiť.

Otec de la Rosa takisto obvinil Medinu z pokusov vykresľovať katolícke a evanjelikálne protestantské cirkvi ako zakladajúce svoje odmietanie na dogmách, aj keď skutočným problémom sú ľudské práva.

Medina však tiež získal na svoju stranu kňaza a niekoľko „vplyvných žien,“ ako to tvrdí webový zdroj DominicanToday. Tými ženami sú známa právnička Laura Acostová a novinárka Patricia Solanová. Acostová nazvala Medinovo veto „zodpovedným činom, ktorý umožnil ženám byť považované za prvotriedne občianky. “ Solanová povedala, že prezident „dal ženám v Dominikánskej republike hlas dôvery, že iba my máme schopnosť rozhodnúť, čo nikto nemôže rozhodnúť za nás.“

Kňazom je zase otec Ramon Alfredo de la Cruz Baldera, nová hlava Pontifikálnej katolíckej univerzity Matka a Učiteľka v Santiagu. Citujú ho v článku na DR1 ako hovorí, že kresťanskí cirkevní vodcovia odpovedali na prezidentom navrhnuté zmeny „s veľkou dávkou fundamentalizmu“ a vyzval členov Kongresu, aby svoj hlas nezakladali na tom, ale na vede, viere a rozume.

Vodca pro-liferov Eugenio Castillo z hnutia Dominikánci za život povedal pre LifeSiteNews, že Medinové výnimky sú iba otváračom dverí. „Teraz žene bude stačiť, aby povedala, že bola znásilnená alebo sa udial incest. Lekárovi, ktorý chce urobiť potrat, bude stačiť, aby povedal, že plod je deformovaný.“

Je známe, že pro-potratové organizácie ako Amnesty International lobujú u prezidenta Medinu o podporu. Castillo vyzval kresťanské organizácie a jednotlivcov z celého sveta, aby urobili to isté: kontaktovali dominikánskych politikov a vyzvali ich, aby sa postavili proti prezidentovi Medinovi.

Z rezignačného listu otca Manuela Antonia Ruiza prezidentovi:
Vzhľadom na imperatív, že každá ľudská bytosť má práva nezávisle od toho, ako bola počatá, či prišla na tento svet vítaná alebo nie, alebo s postihnutím, spýtajte sa sám seba, či tí, ktorí majú dve ruke a dve nohy, atď. majú viac ľudských práv ako slepí, chromí, autistické deti a tí s Downovým syndrómom, atď?
Je možné, že ste si za vašu veľkú stratégiu, studenú a presne výpočitanú, vybrali cestu politickej prospešnosti pred životom dieťaťa v maternici, čeliac tak odporu od katolíckych a protestantských cirkví. Prezident, mali by ste zvážiť(veľké písmo je podľa originálu), čo je cena ZA VYKONANIE TOHO, ČO NIKDY NEBOLO VYKONANÉ, VMIEŠAVANIE SA DO (OHROZOVANIA ŽIVOTOV) OSOBITNÝCH DIETOK BOŽÍCH, CHLAPCOV A DIEVČAT, KTORÉ SÚ POSTIHNUTÉ, DIETOK MILOVANÝCH A BOHU DRAHÝCH, KTORÉ SA SAMI NEMOŽU BRÁNIŤ?
Verejne prosím o odpustenie kardinála a toľkých kňazov, pre ktorých som razil obraz prezidenta, o ktorom som si myslel, že ho poznám, a mýlil som sa.
Nech nám je Boh milostivý.