Vzdorovitý Obama

548
Kultúra smrti

 

Aj keď už nebude mať väčšinu v Kongrese, ani v Senáte, stále má k dispozícii pero a telefón.

Prezident Obama priniesol so sebou nezanedbateľnú riadiacu moc, ktorej sa zhostil na tlačovej konferencii. Tá sa konala včera popoludní. Vyjadroval sa na nej ohľadom väčšiny Republikánov v Senáte, ktorá nastala po voľbách v polovici funkčného obdobia v roku 2014.

"Chcem využiť každú, aj tú najmenšiu príležitosť, aby som počas nasledujúcich dvoch rokov vytvoril z tohto sveta lepšie miesto. Niektoré z týchto vecí je možné vykonať jedine administratívou," povedal.

Obama už nebude schopný presadiť ľavicovú legislatívu cez Kongres, ktorý je kontrolovaný Republikánmi. Napriek tomu môže pokračovať vo vydávaní riadiacich nariadení a môže taktiež využiť federálne nariadenia, aby aplikoval svoj program.

Po posledných voľbách povedal svojim podriadeným: "Máme neuveriteľné privilégium, vďaka ktorému máme k dispozícii najdôležitejšiu organizáciu na zemi - vládu Spojených Štátov, naše vojsko a všetko, čím pomáhame na celom svete.  Stále je ešte veľa práce, ktorú treba spraviť."

Namiesto odstúpenia Obama citoval dve tretiny voličov, ktorí sa nezúčastnili volieb. "Ich odkaz je jednoznačný. On nepotrebuje väčšinu v novom Senáte, ani v Dolnej snemovni, aby získal oprávnenie," napísal redaktor na RedState.com.

"Ja som človek, ktorý bol zvolený každým občanom, a nie len konkrétnym štátom alebo regiónom," povedal Obama. Verí, že Americkí občania vyslali signál, že "chcú, aby tlačil na zrušenie tohto rozdelenia, posunul sa z mŕtveho bodu a všetko dokončil."

"Viete, ak sa pozriete na históriu takmer každého prezidenta, počas posledných dvoch rokov ich funkčného obdobia sa stalo všetko možné. V niektorých prípadoch sa udalosti ani nedali predvídať," povedal.

"Takže jedna z vecí, ktorou som si celkom istý je, že počas nasledujúcich dvoch rokov budem dosť zaneprázdnený."

Prezident Obama mal pocit, že jeho politika Ameriku viac stabilizovala a zabezpečila jej väčšiu prosperitu. "Musíme v tom už len pokračovať," povedal.

Prezident ukázal, že nebude nasledovať príklad predošlých prezidentov, ktorí trpeli volebnou porážkou.  Napríklad ako George W. Bush, keď v roku 2006 vyhrali vo voľbách Demokrati. Po tejto porážke prezident vyhodil Ministra obrany, Donalda Rumsfelda. Rovnako, keď v roku 1994 získali kontrolu nad Kongresom Republikáni, prezident Bill Clinton sa prispôsobil  Dickovi Morrisovi a jeho stratégii "triangulácie".

Jeden z nemenovaných Obamových spolupracovníkov počas volebnej noci povedal denníku New York Times, že Obama sa aj napriek výsledkom volieb "necíti odmietnutý".  Avšak krátko pred ich začiatkom sa Obama prihovoril organizátorom volebnej kampane. "Tento krát nie som na volebnom lístku. Ale nepochybujte, že tieto zákony na volebnom lístku sú. Je tam každý jeden z nich."

Predseda Republikánskeho Národného Výboru, Reince Priebus, sa cítil touto tlačovou konferenciou ohromený. "Slovom ani tónom hlasu si nepriznal zodpovednosť a ani neprejavil pokoru" povedal. "Ako sa vyjadril prezident, jeho zákony boli na volebnom lístku. Občania Ameriky ich odmietli. Bodka."

Tlačový hovorca Bieleho domu, Josh Earnest, dnes na MSNBC znásobil Obamov vzdorovitý tón, a povedal, "prezident má na svojom stole pero a som si istý, že bude v situácii, kedy bude musieť vetovať niektoré zákony, na ktorých sa Demokrati a Republikáni nebudú schopní dohodnúť."

Ernestova poznámka pripomína vyjadrenie prezidenta Obamu na jeho prvom tohtoročnom stretnutí vlády. "Nebudeme na zákony len čakať, aby sme sa uistili, že Američanom poskytujeme presne takú pomoc, akú potrebujú. Mám pero a aj telefón. A toto pero môžem použiť na podpísanie nariadení a vykonanie riadiacich a organizačných krokov, ktoré nás posunú vpred."

Dôležitosť výkonnej zložky "aktivistov" spomenul prezident Obama po prvý krát v roku 2001, a to v rozhovore s verejnoprávnym rádiom Chicago.  Prisľúbil, že presadí svoj politický program vo výkonnom systéme krátko pred vypuknutím volieb v polovici funkčného obdobia v roku 2010.

Obama sa už ako prezident rozhodol priamo dotovať organizáciu Plánovaného Rodičovstva, ktorá je najväčším poskytovateľom potratov v krajine. Urobil tak po tom, ako štátni zákonodarcovia odhlasovali, že im už nebudú poskytovať fondy.  Ministerstvo spravodlivosti sa rozhodlo nezažalovať členov strany Nový Čierny Panter za to, že baseballovými pálkami odstrašovali bielych voličov od volebných miest. Taktiež pozastavili presadenie imigračného zákona, ktorý v skutočnosti  udeľoval  nelegálnym imigrantom amnestiu.

Záujmová skupina LGBT bola však závislá na Obamovej výkonnej moci. Poskytoval im federálne príspevky pre "manželov" homosexuálnych federálnych zamestnancov, pomocou výkonného systému predefinoval rodinu, zaobchádzal s homosexuálmi akoby boli v rovnakej skupine ako rasové menšiny a zažaloval školské obvody, ktoré odmietli dovoliť transsexuálnym  študentom, aby používali sprchy a šatne opačného pohlavia.

Homosexuálni a transsexuálni aktivisti a nátlakové skupiny stále dúfajú, že Obama podpíše federálne nariadenie. Mali by tam byť obsiahnuté všetky požiadavky Zákona o zákaze diskriminácie v zamestnaní (ENDA). Ten by mal zabezpečiť špeciálne práva geyom, lesbám, bisexuálom a transsexuálom.

Prezident Obama dúfa, že Republikáni schvália zákon, ktorý zaručí amnestiu nelegálnym prisťahovalcom. Ten by nahradil kroky, ktoré plánoval v blízkej budúcnosti podniknúť. Zároveň by zabezpečil oslobodenie tým, ktorí porušili federálny volebný zákon.

Ešte dodal, že bol "povzbudený, keď Republikáni súhlasili s investíciou na rozšírenie predškolského vzdelávania. Myslím si, že v tejto oblasti máme šancu urobiť oveľa viac." Prezident navrhol, aby bol zavedený zákon národnej dennej starostlivosti.

Obama sa na tlačovej konferencii zameral aj na zvýšené výdavky na  infraštruktúru, ktoré majú zaplatiť z "daňovej reformy, ktorá zaplní biele miesta" a z "posilneného Amerického exportu." Republikánski stratégovia, vrátane Karla Rova a Charlesa Krauthammera navrhli, že Kongres dá prezidentovi Obamovi oprávnenie v presadzovaní obchodu. Je to trvalé priame oprávnenie, ktoré zruší rokovanie predstaviteľov alebo pozmeňovací návrh obchodných podmienok, ktoré Obama dohodol. Jedným z takýchto prípadov bolo nepopulárne Trans-pacifické partnerstvo (TPP).

K tomuto názoru sa RedState.com vyjadrilo takto: "Vyzerá to tak, že je veľmi malá šanca na akýkoľvek malý úspech počas nasledujúcich dvoch rokov.  Prezident opakovane ukázal, že nie je osobou, s ktorou je možné sa dohodnúť. Očividne ho zaujíma len to, ako začať niekoľko konfliktov s Republikánmi, aby si pripravil pôdu na ďalšie voľby v roku 2016."