Vietnam zrušil zákaz homosexuálnych „manželstiev“

862
Kultúra smrti

Národný Vietnamnský parlament 1. januára zrušil národný zákaz „manželstva“ osôb rovnakého pohlavia. Vietnam sa tak stal prvou komunistickou krajinou v juhovýchodnej Ázii, ktorá tak urobila.

Podľa pozorovateľov pri rozhodovaní vlády o zmene zákona pomohol vplyv americkej zahraničnej politiky ako aj pokus prilákať homosexuálny cestovný ruch.

Aj keď novelizovaný zákon zrušil zákaz „manželstva“ osôb rovnakého pohlavia, vláda ho údajne neuznala, ani mu nedala žiadny právny rámec a tým, ktorí do takéhoto zväzku vstúpia, nedala žiadne „práva“.

Vychádza najavo, že Vietnam je priateľskejším miestom,“ povedal pre Bangkok Post riaditeľ skupiny obhajujúcej homosexualitu s názvom Utopia Asia. Homosexuáli vo Vietname sa prejavujú čoraz viac. Nikoho neiritujú, tak ako by sa mohlo stať v niektorých iných krajinách juhovýchodnej Ázie. Na cestovný ruch to bude mať pozitívny vplyv.“

Tento nový zákon „všetkým naznačuje, že Vietnam sa čoraz viac otvára a víta každého“, povedal majiteľ Gay Hanoi Tours. „Vietnam sa mení veľmi rýchlo. Sú tu čoraz väčšie homosexuálne komunity a homosexuálne akcie.“

Foto na titulke správy uvádza, že americký Hanojský klub je miestom pre homosexuálne stretnutia vo Vietname. Okrem toho obhajcovia homosexuality vidia vo vymenovaní homosexuála Teda Osiusa za nového amerického veľvyslanca vo Vietname opatrenie, ktoré má pretlačiť akceptáciu homosexuality v spoločnosti. Ten sa tam v decembri usadil spolu so svojím manželom“ a „synom“.

Od občianskej spoločnosti vo Vietname by sme mohli získať viac podpory, keď je americký veľvyslanec homosexuál,“ povedal Luongo Huy, právnik Inštitútu pre výskum spoločnosti, ktorý obhajuje homosexualitu. Podporuje veľmi dobrý obraz veľmi úspešného človeka, ktorý je homosexuál,“ povedal.

Väčšina krajín v juhovýchodnej Ázii je spoločensky silne konzervatívna. Mnohé z nich majú zákony, ktoré úplne sankcionujú homosexuálnu aktivitu.

Singapur nedávno opätovne potvrdil svoj zákaz homosexuálneho správania. V októbri 2014 odvolací súd zamietol dve právne námietky, ktoré tvrdili, že odsek 377A Trestného zákonníka porušuje práva homosexuálnych občanov. Ten uvádza, že ľudia, ktorí sa v súkromí či na verejnosti zaoberajú „hrubými obscénnosťami“, môžu byť uväznený až na dva roky. Súd rozhodol, že zákon odráža konzervatívnu prax singapurskej spoločnosti a že akékoľvek zmeny zákona musia byť vykonané zákonodarcom a nie súdnym nariadením.