Pápež František chváli Humanae Vitae a varuje pred útokmi na rodinu

1,412
Kultúra života

Svätý Otec František sa v Manile stretol v preplnenej Mall of Asia Arena s rodinami. V prevažne katolíckej krajine, v ktorej v minulom roku vošiel do platnosti zákon pretláčajúci antikoncepciu, pápež obhajoval katolícke učenie o kontrole plodnosti.

Spomínajúc encykliku Humanae vitae (1968), ktorá potvrdzuje učenie Cirkvi proti praxi antikoncepcie, Svätý Otec povedal, že aj napriek „výzve, ktorou je rast populácie“ mal pápež Pavol VI. „silu brániť otvorenosť voči životu“.

František poznamenal, že Pavol VI. poznal ťažkosti v rodinách a tak „pri istých prípadoch vo svojej encyklike vyjadril súcit“. John Paul Meenan, profesor morálnej teológie na Our Lady Seat of Wisdom Academy (Akadémii Panny Márie - Sídla Múdrosti) pre LifeSiteNews povedal, že encyklika z roku 1968 pojednávala o jednotlivých ťažkých prípadoch a navrhla použitie prirodzeného plánovania rodičovstva.

Humanae Vitae hovorí, že „ak [] pre odstupy medzi jednotlivými pôrodmi jestvujú primerané dôvody, ktoré pochádzajú z telesného alebo duševného stavu manželov alebo z vonkajších okolností, podľa učenia Cirkvi manželia môžu sledovať prirodzený rytmus obsiahnutý v plodivých schopnostiach tak, že budú manželsky obcovať iba v neplodnom období, a tak kontrolovať pôrodnosť, žeby sa morálne učenie, ktoré tu vysvetľujeme, v ničom neporušilo.“

Encyklika hovorí o súcite, keďže cirkev pozná slabosti veriacich: „Má súcit so zástupmi, víta hriešnikov.“ Dodáva však, že „nemôže konať inak, než učí zákon“.

Pápež František poznamenal, že rodina je ohrozená „rastúcim úsilím zo strany niektorých predefinovať samotnú inštitúciu manželstva, relativizmom, kultúrou pominuteľnosti a nedostatkom otvorenosti životu“.

Akákoľvek hrozba pre rodiny je hrozbou pre samotnú spoločnosť,“ dodal. A cituje svätého pápeža Jána Pavla II., ktorý poznamenal, že „budúcnosť prechádza cez rodinu“, nabádajúc zástup k ochrane svojich rodín.

Na to, aby sme tieto hrozby prekonali, potrebuje náš svet dobré a silné rodiny!“ Dodal, že rodina je „najväčší poklad krajiny“.

Vyzval rodiny, aby „sa stali svätyňami úcty voči životu, ohlasujúc tak posvätnosť každého ľudského života od počatia až po prirodzenú smrť“.