Americký Najvyšší súd rozhodne o otázke homosexuálnych „manželstiev“

1,268
Kultúra smrti

Po viac ako desiatich rokoch súdnych prieťahov a takpovediac výbuchu súdneho aktivizmu, ktorý zrušil vôľu voličov v desiatkach štátov, sa Najvyšší súd USA dohodol na tom, že bude rozhodovať, či je „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia nescudziteľným ústavným právom.

Sudcovia oznámili, že zlúčili štyri prípady zo štátov Ohio, Tennessee, Michigan a Kentucky a na apríl naplánovali dve vypočúvania.

Podľa Súdneho dokumentu sa bude na prvom 90-minútovom zasadnutí preberať otázka: „Vyžaduje Štrnásty bod Ústavy od štátu, aby povoľoval manželstvo medzi dvoma osobami rovnakého pohlavia?“ Na druhom zasadnutí, ktoré má trvať hodinu, sa má preberať otázka: „Vyžaduje Štrnásty bod Ústavy, aby štát uznal manželstvo medzi dvoma osobami rovnakého pohlavia, keď je ich manželstvo v súlade so zákonom (iného štátu) a bolo v inom štáte uzavreté?“

Tento krok prišiel po tom, čo v októbri Najvyšší súd odmietol vypočuť sériu odvolaní a ponechal bez právneho postihu štáty, v ktorých predefinovali manželstvo sudcovia. Sudkyňa Ruth Bader Ginsburg na verejnom vypočúvaní naznačila, že sudcovia by sa touto otázkou mali zaoberať, pretože rozsudky súdov nižších inštancií sa začínajú dostávať do konfliktu.

V novembri Odvolací súd šiesteho okrsku so sídlom v Ohiu potvrdil ústavnosť dodatkov, ktoré ochraňujú prirodzené manželstvo v štyroch štátoch – v štyroch štátoch, v ktorých sa sudcovia dohodli na prejednávaní odvolaní.

Súdni pozorovatelia očakávajú rozhodnutie pred koncom funkčného obdobia súdu, čiže koncom júna.

Tento prípad by mohol transformovať kultúrnu tvár Ameriky. Mali by sme sa modliť, aby sa Súdny dvor neusiloval predefinovať manželstvo,“ povedal Russell Moore, prezident Komisie pre etiku a náboženskú slobodu Južných baptistov. „Manželstvo nebolo vytvorené činnosťou vlády a nemalo by byť činnosťou vlády ani pretvárané. A ešte viac než za to by sme sa mali modliť za cirkvi, aby vedeli ako v nastávajúcich búrlivých rokoch formulovať a vyjadr kresťanskú víziu manželstva ako spojenia muža a ženy v jednom tele.“

New York Times však vítal túto správu takýmto komentárom: Podľa oznámenia súdu, súd pravdepodobne vyrieši jednu z najväčších otázok občianskeho práva súčasnosti ešte pred koncom svojho súčasného funkčného obdobia, ktoré končí v júni.“

Drvivá väčšina štátov bola svedkom toho, ako definíciu manželstva pretvorilo súdne nariadenie.

Manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia je v súčasnej dobe legálne v 36-tich štátoch, v dvadsiatich ôsmich z nich práve prostredníctvom súdneho nariadenia. Dva z týchto štátov následne schválili zákony, ktoré ratifikovali takú definíciu manželstva, akú im nariadil súd. Deväť ďalších štátov a D. C. prijalo „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia často kontroverzným hlasovaním zákonodarcov. Iba v troch štátoch – v Maine, Marylande a vo Washingtone - voliči schválili manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia v ľudovom referende.

V piatich ďalších štátoch (Arkansas, Mississippi, Missouri, Južná Dakota a Texas) platnosť štátnych zákonov zrušili súdy, ale rozsudky sú v súčasnej dobe pozastavené.