čierny trh s ľudskými vajíčkami láka mladé ženy

1,154
Kultúra smrti

Nelegálne kliniky v Číne lákajú dievčatá vo veku stredoškoláčok a vysokoškoláčok s prísľubom veľkých platieb za ich vajíčka. Postup môže poškodiť zdravie dievčať a ohoroziť ich budúcu plodnosť, no ak by takéto komplikácie nastali, kliniky im neponúkajú ani právnu, ani lekársku pomoc.

Keďže kliniky pôsobia na čiernom trhu, nemá ich čo motivovať k tomu, aby ženy informovali o možných problémoch. „Ako im môžeme hovoriť o nebezpečenstve, keď chceme dostať vajíčka?,“ povedal novinárom istý „agent s vajíčkami“. „My ich musíme prilákať.“

S neplodnosťou zápasí 10 – 15% čínskych párov. Čína komerčné darcovstvo vajíčok zakazuje. Avšak - v snahe obísť zákon - ilegálne kliniky pre plodnosť charakterizujú darcov ako „dobrovoľníkov“ a platby označujú ako „dotácie na výživu“.

Tieto postupy sa často dejú v nemocniciach a „agenti s vajíčkami“ sa spoliehajú na to, že ich z problémov dostane podplácanie.

Nemocnice nad nami, agentami s vajíčkami, obvykle privierajú oči,“ povedala jedna z nich reportérovi z Global Times pózujúc aj ako potenciálna darkyňa.

V súčasnej Číne to nie je nič nové; ľudské telo sa stalo komoditou,“ povedala Ai Xiaoming, profesorka štúdií žien.

Ai dodala, že bez zavedenia poriadku do oblasti „práv detí a žien ako aj nerovnováhy pohlaví v našej krajine sa tým nikdy nebudeme zaoberať správnym spôsobom.

Vládna politika jedného dieťaťa zhoršuje pohlavnú nerovnováhu krajiny. Páry, ktoré chcú synov, prijmú aj tvrdé opatrenia, aby sa vyhli tomu, že by mali dcéru.

Niektoré nelegálne kliniky plodnosti ponúkajú komplexný balíček vrátane vajíčka, náhradného materstva a aj potratu v prípade, že sa ukáže, že dieťatko je dievča.

Ak priemysel plodnosti fungujúci v podsvetí Číny zaobchádza s deťmi ako s tovarom (ktorý musí byť zlikvidovaný, ak je nevyhovujúci), rešpekt si už nezaslúžia ani ženy, ktorých vajíčka tvoria základný produkt. Istý agent s vajíčkami“ čínskej televízii povedal, že od darkýň sa vyžaduje, aby boli vzdelané, zdravé a atraktívne (najlepšie vysoké aspoň 170 cm) a mali svetlú pokožku.

Kliniky dávajú inzeráty na ulice či na on-line diskusné fóra vysokých škôl. Platby sa pohybujú až do výšky 30 000 juanov (takmer 5000 dolárov). Jedna žena povedala, že peniaze použije na to, aby splatila účty na svojich kreditných kartách.

Darkyne nepodpisujú žiadnu zmluvu a ak sa niečo pokazí, nepostihne ich žiadny právny postih. Darovanie vajíčok nesie značné riziká, pretože darkyne postupujú procedúry na stimuláciu vaječníkov. Tie majú spôsobiť to, že počas jedného cyklu sa uvoľní viacero vajíčok. To môže viesť k hyperstimulačnému syndrómu, ktorý spôsobuje bolesť na hrudníku a nadúvanie.

V niektorých prípadoch to môže spôsobiť krvácanie alebo dokonca nekrózu, čo znamená, že [dievča] zostane neplodné,“ varuje hongkongský pôrodník Dr. Suen Sik-Hung.

Len úplne najvážnejšie prípady by mohli mať za následok smrť,“ hovorí riaditeľka kliniky plánovania rodiny Chen Jianming.

Kliniky plodnosti nie sú jediným subjektom, ktorý má záujem o dodávku ľudských oocytov – túžia ich získať aj vedci kvôli výskumu embryonálnych kmeňových buniek. Čínsky zákon zakazuje klonovanie ľudí z dôvodu reprodukcie, ale umožňuje „terapeutické klonovanie“, pri ktorom musí byť ľudský život vytvorený na účely výskumu zničený.

Istý čínsky vedec povedal, že oocyty by sa dali z IVF kliniky získať ľahko, bez zvláštneho súhlasu, s tým, že darovanie vajíčok by bolo z tohto hľadiska ako darovanie krvi.

V Číne existujú pravidlá pre priemysel týkajúci sa plodnosti a oblasti regeneratívnej medicíny. No to je na papieri. V praxi sa dajú ľahko obísť. Napriek tomu politika jedného dieťaťa v krajine zostáva varovným prípadom, ktorý ukazuje, že rastúci vládny dohľad nie je vždy tou najlepšou odpoveďou.