Biskup Írska je proti legalizácií potratov v Severnom Írsku

1,071
Kultúra života

Keďže katolícka cirkev v Írsku (na severe i juhu krajiny) rýchlo stráca svoju tradičnú verejnú prestíž, írski biskupi nemohli veľa povedať k nedávno vykonanej zmene zákona, ktorý umožňuje potrat; rovnako ani k založeniu potratovej kliniky v Belfaste, ktorá vykonáva potraty takmer do dňa pôrodu. Tento týždeň však arcibiskup Eamon Martin, nedávno vymenovaný za hlavu starovekej diecézy Armagh, prekvapil vďaka silnej výzve k činnosti namierenej proti legalizácii zabíjania nenarodených.

Martin reaguje na verejnú vládnu diskusiu k oblastnému potratovému zákonu tak, že Cirkev vystúpi s mohutnou a nekompromisnou obranou“ na ochranu nenarodených detí a írskych katolíkov vyzval, aby sa pripojili.

S podporou mojich spolubratov biskupov povzbudzujem všetkých tých, ktorí podporujú kultúru života, aby reagovali na rokovania ministerstva spravodlivosti a aby sa svojich politikov opýtali, aké postoje v týchto otázkach zastávajú,“ povedal.

Arcibiskup vyzval svoje "ovečky", aby boli odvážnymi svedkami kultúry života“ a pridali svoje hlasy do diskusie. Hovorí: O jednej hodnote by nás – ako katolíkov - nikdy nemalo omrzieť vydávať svedectvo – a to o hodnote a posvätnosti samotného ľudského života.“

Naša katolícka viera so sebou prináša povinnosť budovať kultúru života,“ povedal Martin, [kultúru života] v ktorej je každý človek hoden tej najlepšej starostlivosti a maximálnej nehy; a to platí najmä pre najzraniteľnejšie a najbezbranejšie osoby.“

„Teraz je to o to dôležitejšie, že sme obklopení kultúrou, ktorú František opisuje ako kultúru „na jedno použitie“. Tá považuje jeden život za dôležitejší a hodnejší ochrany než iný a dokonca by sa vzdala aj práva na život tých, ktorí sú najviac ohrození,“ povedal.

Rokovací dokument ministerstva spravodlivosti „navrhuje, aby úplne nevinné a nevyliečiteľne choré deti v maternici nemali viac samozrejmé právo na život, ani právo na akúkoľvek starostlivosť a lekársku pomoc, ktorú by sme očakávali a chceli pre každé dieťa alebo dospelého, ktorý je nevyliečiteľne chorý,“ povedal.

Severné Írsko je jedinou časťou Spojeného kráľovstva, v ktorej sa neuplatňuje potratový zákon z roku 1967 a táto krajina zostáva jednou z posledných v Európe, ktoré odolávajú takmer univerzálnej legalizácii potratov. To rozzúrilo potratových lobistov, ktorí sa rozhodli prinútiť Írsko, aby súhlasilo s ostatnou Európou, a to buď prostredníctvom súdnych nariadení, alebo právnych predpisov.

V jednej nedeľnej homílii arcibiskup Martin povedal, že aj napriek „mimoriadnej a bezprecedentnej“ snahy ministerstva spravodlivosti o „vylúčenie pro-life argumentov z diskusie“, bude katolícka cirkev „mohutne a nekompromisne brániť právo na život tak matiek, ako aj ich nevyliečiteľne chorých detí počas tehotenstva a bude vyzývať všetkých k láske a podpore, ktorú im my - ako spoločnosť - môžme dať“.

Minister spravodlivosti David Ford navrhol, aby bol povolený potrat nenarodených detí, o ktorých sa predpokladá, že sú nevyliečiteľne choré. Rokovania žiadali stanovisko verejnosti ohľadom viacerých možných zmien v zákone, vrátane výnimky pri znásilnení“. Takýto postupne sa zvyšujúci prístup na meniace sa potratové zákony o potratoch, na základe takzvaných problematických prípadov“ je štandardný postup, akým potratový lobisti čelia verejnosti.

Krátko potom, čo bol Martin menovaný do Armaghu, vystúpil proti svojim spolubratom - biskupom Írska, keď povedal, že katolícki politici nemôžu predpokladať, že budú prijímať Eucharistiu, ak podporujú (vtedy očakávaný) zákon o potratoch. „Ak by za mnou prišiel nejaký zákonodarca a povedal: „Môžem byť veriacim katolíkom a podporovať potrat?“ Povedal by som mu, že nie. Ak podporujete potraty, vaše prijímanie je prerušené,“ povedal Martin pre Sunday Times.

Nemôžete sa považovať za človeka viery a podporovať pri tom potraty. Exkomunikovali ste tým totiž sami seba. Akýkoľvek zákonodarca, ktorý to jasne a verejne hovorí, by nemal pristupovať k prijímaniu.“

V máji 2013 povedl Martin na jednej omši, že potrat je „priame a úmyselné... odňatie ľudského života“, čo je vždy „vážne nemorálne“.

Zraňuje to samotné srdce našej viery a nášho presvedčenia, pretože sa priamo zameriava na ľudský život, ktorý je posvätný a je darom od Boha. Právo na život je takým prirodzeným a nedotknuteľným právom, že žiadny jednotlivec ani väčšina, ani štát ho nemôže nikdy vytvoriť, upraviť alebo zničiť.“

Arcibiskup Martin, ktorý je tiež vedúcim úradu katolíckej cirkvi v Írsku strajúcim sa o ochranu detí“, sa k postu hlavy arcidiecézy Armagh dostal za neobvyklých okolností. Kvôli škandálom v Írsku ohľadom pohlavného zneužívania, bol Martin v januári 2013, ktorý bol dovtedy len kňazom, menovaný pápežom Benediktom XVI. za koadjútora armaghského arcibiskupa. Ten mal nahradiť škandálmi poznačeného kardinála Seana Bradyho, avšak za biskupa vysvetený nebol až do apríla 2013, pričom bol vysvätený v mladom veku (52 rokov). Plný titul a vedenie arcidiecézy prevzal po Bradyho odchode až do dôchodku v septembri 2014.

Nahradiť biskupov v ich diecézach inými – obzvlášť úradujúcimi - biskupmi je v Katolíckej cirkvi extrémne vzácne a robí sa tak iba vtedy, keď Vatikán považuje miestnu situáciu za obzvlášť závažnú. Prípad je o to nezvyčajnejší, že Martin je arcibiskupom Armaghu, teda diecézy, ktorá bola založená v roku 445 n. l. a rozprestiera sa na hranici oddeľujúcej rozdelenú krajinu, a teda automaticky získava pozíciu prímasa celého Írska. Táto pozícia dáva teda Martinovi titul hlavy Katolíckej cirkvi Írska i Severného Írska.