V Severnom Írsku chcú uzákoniť potraty

1,657
Kultúra smrti

Minister spravodlivosti v Severnom Írsku vyprovokoval „diskusiu" ohľadom legalizácie potratov. Tie by mali byť povolené v prípade vážne postihnutých detí. Minister však rázne zamietol akékoľvek návrhy verejnosti týkajúce sa otázky, či by potraty v tejto oblasti mali alebo nemali byť legálne. Zástancovia pro-life si myslia, že vláda Spojeného kráľovstva sa už rozhodla a zákon príjme.

Tu už nie je priestor na diskusie ohľadom ‚ pro-life´ a ‚ pro-choice´ otázok, týkajúcich sa zákona o potratoch. V žiadnej časti zákona sa neplánuje otvoriť diskusia na túto tému a žiadne reakcie sa nebudú brať do úvahy," bolo uvedené vo vládnom dokumente.

 „V prípade navrhovania reformy zákona o potratoch nebude žiadna reakcia k tomuto dokumentu považovaná za dôležitú," pokračuje dokument. Zistilo sa, že David Ford sa odmietol stretnúť s matkou dieťaťa, ktorého stav bol definovaný ako  „nezlučiteľný so životom." Jej názor však zostáva nezmenený, že potraty musia ostať nelegálne.

Ford chce postupne zaviesť zmeny v politike, a tak sa motivoval stratégiou potratových lobistov a argumentoval „ťažkými prípadmi." Naopak, tí, ktorí podporujú zákonodarcov, rozprávali pred médiami o súcite. V novinách Belfast Telegraph sa v časti op-ed, kde ľudia vyjadrujú svoj názor mimo redakciu, Ford vyjadril, že v prieskumoch sa zistilo, že už nastal čas na  „mierne zmeny" v oblasti potratových zákonov.

Ford odporučil, aby boli povolené   potraty „len" tých detí, ktoré by trpeli  „smrteľnou abnormalitou" alebo boli splodené pri znásilnení. Vo všetkých prípadoch viedli práve tieto dva „klasické" dôvody k plnej legalizácii skoro neobmedzeného práva na potrat, a to tak v Spojenom kráľovstve ako aj v ďalších krajinách.

Martin McGuinness, hlavný minister Sinn Fein, sa sám považuje za katolíka, no pritom podporuje zmenu zákona. Pri jeho snahe presadiť ju sa odvolával na „veľkodušnosť a súcit pápeža Františka." Tvrdil, že jeho podpora potratov je v súlade s „jeho katolíckou vierou."

Snažím sa a som najlepším katolíkom, akým len môžem byť," vyjadril sa McGuinness pre BBC. „Katolícka Cirkev sa skladá z ľudí, ktorí majú rôzne názory na rôzne otázky."

Precious Life, popredná pro-life skupina v Severnom Írsku, rozdala verejnosti tisícky pohľadníc a prezentovala 25 000 reakcií na rokovania. Táto skupina sa vyjadrila, že vládny návrh na zlegalizovanie potratov v prípade „smrteľnej abnormality" nie je nič viac, ako „najhorší spôsob diskriminácie" detí s vážnym postihnutím.

Gemma Bradley napísala 5. novembra Fordovi list, kde ho žiadala o stretnutie. Jej nenarodenému dieťaťu bola diagnostikovaná trizómia 18, tiež známa ako Edwardsov syndróm. Fordovi chcela povedať, „prečo si myslí, že matkám ako je ona legalizácia potratov nepomôže."

Precious Life sa vyjadril, že „Ford odmietol stretnutie a túto záležitosť odignoroval." Ford chcel, aby bol potrat obsiahnutý v zákone ako „zákonné právo". Vo svojom liste pre Bradley preto uviedol: „z Vášho listu je očividné, že potrat by ste si iste nezvolili. ...Moje rokovania sú zamerané na zmenu zákona kvôli ženám, ktoré by sa rozhodli ináč, ako ste to spravili Vy."

Severoírski lídri pro-life považujú toto rokovanie len za jeden z mnohých útokov proti zákonnej ochrane nenarodených detí v danej oblasti. Liam Gibson, úradník Spoločnosti na ochranu nenarodených detí v Severnom Írsku, prirovnal súčasnú situáciu k obkľúčeniu: „Nevydržíme naveky a čas nám už pomaly dochádza."

Severné Írsko sa nachádza uprostred niekoľkých plánovaných útokov, ktoré sú vážnejšie ako čokoľvek, čo tu doteraz bolo," oznámil Gibson pre LifeSiteNews.

Gibson sa pridal k väčšine pro-life hnutia po celom svete. Vyjadril sa, že medzi najväčšie prekážky v Severnom Írsku patrí nedostatok politikov zastávajúcich vhodné etické formovanie. Podľa neho hlavným motorom presadenia legalizácie je neo-Marxistická strana Sinn Fein, ktorej oponuje Demokratická unionistická strana.

Gibson sa vyjadril, že „jednou z hlavných úloh hnutia pro-life pred májovými voľbami bude uistiť členov Sinn Fein, ktorí sú za potrat a ďalšie menšie strany, že musia platiť za svoj postoj k danej problematike.

Pre priblíženie obsahu budúceho zákona Minister spravodlivosti vo svojom dokumente definoval „plod".  Tým je „embryo v neskorších štádiách vývoja, a to od konca druhého mesiaca tehotenstva až po narodenie dieťaťa." Aj keď politici Írskej republiky trvali na tom, že legalizácia potratov v ich krajine je prísne „obmedzovaná," Írsko v súčasnosti vykonáva potraty bez ohľadu na stupeň vývinu embrya. Potraty sa robia počas celého tehotenstva až do pôrodu.

Katolícky arcibiskup z Armagh prisľúbil, že Cirkev bude bojovať proti akémukoľvek pokusu o zlegalizovanie zabíjania nenarodených detí, a to pod akoukoľvek zámienkou.

Liam Gibson sa vyjadril, že zástancovia pro-life zvykli mať silné zastúpenie v Severoírskom zákonodarstve. Boli však oslabení vládnym zamietnutím rokovania ohľadom tejto problematiky. Rokovanie presadzuje zmenu o 180 stupňov, kde ide o posun zo stavu, kedy potraty boli nezákonné na ich legalizáciu. Aj napriek tomu boli odmietnuté akékoľvek návrhy pro-life lobistov, ktoré sa týkali potratov.

Podľa mňa bol z našej strany veľký ohlas, ale Ministerstvo spravodlivosti mohlo vylúčiť akékoľvek množstvo návrhov," povedal. „Ak niekto oponuje odporúčaniam Ministra, pretože zásadovo nesúhlasí s potratmi, jeho návrh môže byť jednoducho  zamietnutý."

Gibson upozornil, že aj keď prístup zákonodarcov upadá, legalizácia je priebojne presadzovaná inými spôsobmi, ktoré sú menej prístupné verejnosti. Zistil, že aj napriek úspešnému pokusu pro-life prívržencov o zastavenie lobistov Spojeného kráľovstva v Severnom Írsku, zapojila sa do toho Komisia pre ľudské práva. Tá požiadala o súdne preskúmanie Ministerstva spravodlivosti. Dôvodom malo byť odmietnutie okamžitého schválenia zákona o potratoch, ktorý mal byť legálny pre poškodené embryá a deti počaté pri znásilnení.

Komisia pre ľudské práva tvrdí, že náš súčasný zákon porušuje Európsky dohovor o ochrane ľudských práv. Toto je samozrejme úplný nezmysel, ale ak bude v najbližšej dobe v Severnom Írsku potrat zlegalizovaný, tak jedine súdnou cestou."