PRESTÍŽNA LEKÁRSKA STRÁNKA NABÁDA: ‘AKCEPTUJTE PROSTITÚCIU‘

1,132
Kultúra smrti

NEW YORK - Medicínski experti tvrdia, že odhalenie rizikového správania sa, ako je fajčenie, nadmerné pitie a prejedanie sa, by mohlo znížiť počet predčasných úmrtí.  Prostitúcia a jej nebezpečenstvá už tiež boli do hĺbky preskúmané. Prestížni medicínski experti však chcú, aby bola legálna, sprístupnená, dokonca aj akceptovaná.

The Lancet je webová stránka, ktorá publikuje rôzne série článkov. Tohto týždňa však povzbudzovala na celosvetovú dekriminilizáciu "prostitúcie". Autori takto chceli poukázať na rozšírenie HIV medzi  prostitútkami.  Vďaka týmto "opatreniam" by sa ľudom pracujúcim v prostitúcii mal zabezpečiť lepší prístup k jednotlivým produktom a službám, ako sú "kondómy a lubrigačné gély, bezpečné potraty... a antikoncepčné služby."

V niekoľkých článkoch na stránke The Lancet je kritizovaný postoj k prostitúcii, známy ako "zachráň a zaraď späť do spoločnosti." Rovnako sa v článkoch odsudzuje snaha verejných činiteľov o presadenie zákonov zameraných proti sexuálnemu priemyslu. "Prostitúcia je súčasťou histórie človeka," tvrdí Richard Horton, spoluautor a editor stránky Lancet. Podľa neho by mala byť "prostitúcia akceptovaná a prijatá."

V jednom z článkov je uvedené, že práva ľudí pracujúcich v prostitúcii sú bežne porušované. Zakázanie sexuálneho priemyslu však nie je riešením. Práve naopak, je nutné prispôsobiť chápanie ľudských práv, aby zamestnanie, v ktorom sa osoba predáva na sex, bolo chránené.

"Kvôli morálnym zábranám sa vo všeobecnosti orgány, ktoré sú zamerané na ľudské práva,  bránili vyjadriť k akémukoľvek porušeniu práv ľudí zamestnaných v prostitúcii," napísali autori. "Zodpovedné orgány a organizácie ľudských práv sú povinné tieto diskusie o morálnosti prostitúcie prehliadnuť."

Séria článkov o HIV a komerčnom sexe, ktorá bola po prvýkrát publikovaná on-line počas minulého leta, kritizuje názor, že "prostitúcia nie je skutočnou prácou." Takto cituje Brazíliu, jednu z mála krajín, kde je prostitúcia oficiálne označená ako zamestnanie.

Stále sa intenzívne diskutuje, či táto legalizácia a regulácia zlepší životy prostitútok.  Donna M. Hughes, profesorka štúdie žien, tvrdí , že "od legalizácie sa v Holandsku zvýšilo využívanie detí na prostitúciu." Podľa holandských neziskových organizácií je obchod s bielym mäsom neustálym problémom.

"Väčšina z nás nezačne predávať svoje telo z vlastnej vôle. Do nevestincov sme predávané mafiou," vyjadrila sa pre Inter Press Service jedna žena z Indie. "Podniknutie kroku, aby sa tento obchod reguloval, len poskytne imunitu kupliarom a nevestincom, a tak môžu nakupovať alebo predávať úbohé ženy, ako sme my. Toto by len zvýšilo kupliarstvo s mladými ženami a deťmi."

Podľa oficiálnej definície obchodovania sa kšeftuje len s malou časťou prostitútok. Tak to uvádzajú  články na stránke Lancet. "Sex - či už sa zaňho platí, alebo nie - nespôsobuje chorobu  HIV." Dodávajú, že si stoja za tým, že pre prostitútku je sex faktor, ktorý len obnáša riziko nákazy infekciou HIV, aj to len "ak nepoužíva kondóm."

Experti verejného zdravotníctva však plne podporujú zmenu takéhoto životného štýlu, keďže so sebou nesie ďalšie rizikové faktory. Tie vedú k chorobám alebo predčasnej smrti. Článok s rovnakou problematikou, publikovaný na stránke Lancet, vyprovokoval, aby sa zameralo aj na "ovplyvniteľné rizikové prvky," napríklad ako tabak, alkohol a sodík. Dôvodom je, že Spojené národy rokujú o svetových zdravotníckych cieľoch, ktoré majú byť obsiahnuté v novom programe rozvoja.

Legalizácia prostitúcie však neodstráni riziká, ktoré sú s ňou spojené. "Žiadne iné pracovné miesto, nebude nasledovať túto sexuálnu a ekonomickú zmenu, keďže nepotrebuje obsiahnuť takúto škálu zdravotných a bezpečnostných opatrení," napísala  Mary Sullivan, feministická austrálska expertka. Tá sa opierala o realitu v práci prostitútok, kde patria aj choroby, tehotenstvo, násilie a obťažovanie. "Toto sa nezmení len kvôli legalizácii prostitúcie."