Seminár o AIDS zdôraznil nebezpečenstvá kondómov

1,114
Kultúra života

Tagbilaran City, Filipíny – Nedávno sa na Filipínach pri spomienke na svetový týždeň AIDS zúčastnilo 200 študentov Námorného Inštitútu pro-life seminára, ktorý viedol národný riaditeľ filipínskeho HLI, MUDr. René Bullecer.

Doktor Bullecer sa zameral na povedomie o HIV/AIDS a prevenciu voči nemu. Zdôraznil, aké nevýslovné nebezpečenstvo v sebe skrývajú kondómy. Pri prevencii šírenia HIV sú totiž menej efektívne než si väčšina ľudí myslí – najmä ak ich používajú tí, ktorí sú zapletení do vysoko rizikového správania.

Podľa Bullecera, ktorý od roku 1992 obhajuje prevenciu voči AIDSu a staral sa o mnohé obete AIDSu, mnoho mimovládnych organizácií propaguje kondómy namiesto zdržanlivosti.

Je smutné, že veľa mimovládnych organizácií z epidémie AIDS ťaží,“ povedal. „Celosvetová propagácia používania kondómov zarobila stovky miliónov dolárov a to aj tým, ktorí ich vyrábajú, a aj tým, ktorí ich presadzujú v rozvojovom svete.“

Image

Národný riaditeľ filipínskeho HLI, MUDr. Rene Bullecer

Verejnosť len veľmi slabo pozná pravdu o škodlivých účinkoch používanie antikoncepčných prostriedkov, najmä kondómov.

Skutočnosťou je, že kondómy nemôžu zaručiť ochranu pred HIV/AIDS, napriek tomu, čo hovoria tí, ktorí ich presadzujú. Niečo také ako „bezpečný sex“ neexistuje, najmä keď je človek zapletený do správania, o ktorom je známe, že spôsobuje šírenie nákazy. Ak by naozaj boli kondómy riešením, ako je možné, že prípady HIV na celom svete stále stúpajú, a to najmä medzi aktívnymi homosexuálmi?“

Bullecer poukázal na obrovský rozdiel v šírení vírusu HIV a AIDS v jeho vlastnom národe a v Thajsku. Keď na začiatku 80-tych rokov táto choroba vypukla, vzrástli výdavky na kondómy, ktoré boli brané ako preventívne opatrenie proti tejto smrteľnej chorobe. Thajsko prijalo na národnej úrovni prístup zameraný kondómy, zatiaľ čo Filipíny, veľmi zbožný národ, sa zameral na zdržanlivosť a manželskú vernosť. Výsledok: Epidémia AIDS v Thajsku explodovala na epidemiologickú úroveň a stále zostáva na vysokej úrovni, zatiaľ čo Filipíny boli svedkami jednej z najnižších mier AIDS vo svete.

Obávame sa však, že kvôli tomu, že prešiel zákon RH (zákon prešiel na konci roka 2012; vyžaduje amorálnu sexuálnu výchovu a podporuje kondómy a iné antikoncepčné prostriedky ako opatrenia pre „bezpečný sex“), budeme svedkami rýchlejšieho prenášania vírusu HIV/AIDS, tak ako ním už trpeli národy, ktoré takýto postoj zaujali od začiatku,“ povedal Bullecer. Pre mnohých ľudí sa to zdá proti zdravému rozumu, ale presne toto sa stalo v Ugande. Je to tiež dôvod, prečo tak mnoho národov, ktoré trpeli tou najhoršou ranou HIV a AIDS, už dávno presadzovali kondómové programy. Tak ako celková stratégia boja proti HIV a AIDS, propagácia kondómov zaznamenala hrozný rekord.“

Bullecer poukázal na doktora Edwarda Greena, bývalého riaditeľa projektu prevencie AIDS v Harvard Center for Population and Development Studies, ktorého výskum ukázal, že podpora kondómov - ako primárna reakcia na prenos HIV/AIDS - strašne zlyhala.

Bullecer námorným študentom povedal, že najlepším spôsobom, ako zostať zdravý (a pre mladých profesionálov neprestať sa sústrediť na svoju kariéru), je vyhnúť sa nemorálnemu spôsobu života.