Taliansko vymiera, historické minimum novorodeniatok

2,104
Kultúra smrti

RÍM, 16. februára 2015 (LifeSiteNews.com) – Národná ministerka zdravotníctva tento víkend žialila nad tým, že Taliansko, čeliace demografickému kopasu, „vymiera“.

V krajine presiahol počet úmrtí počet narodení. Stalo sa tak po prvýkrát od zjednotenia v roku 1870.

Celkový počet detí narodených v Taliansku v roku 2014 bol 509 000, čo je o 5000 menej ako bolo v roku 2013.

Tento rok počet narodených detí dosiahol historické národné minimum. Najnovšie štatistiky, ktoré minulý týždeň zverejnil národný štatistický úrad vlády ISTAT, ukazujú, že miera pôrodnosti je 8,4 na 1000 obyvateľov.

Ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenziniová na tlačovej konferencii povedala: „Sme na prahu toho, že ľudí, ktorí zomierajú, nenahrádzajú novorodenci. To znamená, že sme umierajúcou krajinou.“

Táto situácia má obrovské dôsledky pre všetky odvetvia: hospodárstvo, spoločnosť, zdravotníctvo, dôchodky,“ povedala.

Lorenziniová povedala, že krajina potrebujevýzvu na prebudenie a skutočnú zmenu kultúry, aby v najbližších rokoch zvrátila tento trend“.

Lorenziniová nespomenula, že štatistiky z minulého týždňa nevykazujú významnú zmenu oproti trendom posledných desaťročí. V skutočnosti čísla ukazujú, že Taliansko na tomto zlomovom bode už istú dobu je.

V roku 2013 ISTAT zverejnila, že počet úmrtí (10,01 úmrtí na 1000 obyvateľov) presiahol počet narodení (len 8,94 dieťaťa na 1000 obyvateľov).

Talianski politici sa prestali znepokojovať kvôli nízkej a stále klesajúcej pôrodnosti národa (ktorá bola potichu prehliadaná celé roky), pretože niet takmer žiadnej politickej vôle na zakáz, ba ani len výrazne obmedzenie potratov či antikoncepcie.

Najnižšia celková pôrodnosť v Taliansku (počíta sa tak, že sa počet narodených detí vydelí celkovým počtom žien v krajine) bola v roku 1995, kedy sa v priemere na jednu ženu narodilo 1,19 dieťaťa – čo je počet, ktorý túto papierovo katolícku krajinu umiestňuje medzi najnižšie miery celkovej pôrodnosti na svete.

Išlo o najnižší bod v poklese, ktorý sa začal už v šesdesiatich rokoch 20. storočia - čo zodpovedá modernizácii povojnovej národnej ekonomiky a príchodu sexuálnej revolúcie - vrátane umelej antikoncepcie a nakoniec i potratu.

V roku 1964 dosiahla celková pôrodnosť v Taliansku mieru 2,65 dieťaťa na jednu ženu. Od tej doby sa ustálila a pohybuje sa okolo 1,4 dieťaťa na jednu ženu, čo je výrazne pod mierou nahradenia populácie.

Otec Alexander Lucie-Smith v britských novinách Herald uviedol, že hoci sú nepochybne v hre aj ekonomické faktory (ktoré za vinníkov obvykle označuje tlač), v Taliansku nie sú až tak významné, keďže je postihnuté hospodárskou krízou južných oblastí dlhodobo. The Daily Telegraph citoval štatistiky o tradične úrodnom juhu a uviedol, že v súčasnosti má oblasť najnižšiu pôrodnosť v dôsledku vplyvu ekonomickej krízy.

Otec Lucie-Smith hovorí, že táto zmena znamená, že sa deje niečo väčšie: kultúrny a morálny nepokoj, ktorý opisuje ako „depresiu, ktorá ide nad rámec faktov a čísel: depresiu kolektívnej duše“. Poukazuje na iné štatistiky, ktoré Ministerstvo zdravotníctva nespomína. Tie ukazujú, že miera potratovosti v Taliansku je asi 20-25 % zo všetkých tehotenstiev.

Toto vyhlásenie sa môže zdať jasné, no okolo nás je menej detí preto, že ľudia nechcú mať deti. Deti sa dajú potratiť alebo sa im dá úplne vyhnúť prostredníctvom antikoncepcie,“ píše otec Lucie-Smith.

Taliansko zlegalizovalo potraty v roku 1978 a podľa posledných údajov užíva hormonálnu antikoncepciu v Taliansku rovnaké percento žien (asi 45%) ako v Spojených štátoch a vo Veľkej Británii. Stredný vek žien je 45,6 roka, čo je výrazne za hranicou veku, v ktorom je jednoduché počať.

Štatistiky tiež ukazujú, že talianske ženy čakajú dlhšie na to, aby mali deti, pričom ich priemerný vek pri prvom dieťati je teraz 31,5 roka.