Delegát z Kene: ciele OSN musia pomôcť aj nenarodeným deťom

952
Kultúra života

27. februára 2015 (C-Fam.org) - Kenský delegát, ktorý je pravedpodobne jedným z tvorcov nových rozvojových cieľov OSN, povedal, že nové ciele nemôžu byť úspešné bez toho, aby sa zaoberali najrannejšou fázou života – tou, ktorá sa odvíja ešte pred narodením.

Podľa veľvyslanca Macharia Kamau-a z Kene, ak sa nám nepodarí správne podchytiť začiatok vývoja, nepodychtíme správne ani jeho koniec.“ To sa týka programov a politických stratégií zaoberajúcich sa pomocou „deťom pred tým, než sa narodia, deťom pri narodení, počas ich prvých piatich rokov života a mladosti,“ povedal.

Kenský veľvyslanec takéto prekvapivé postrehy vyslovil minulý týždeň počas posledného kola rokovaní o novom rozvojovom programe OSN, ktoré Kamau vedie spolu s veľvyslancom z Írska. Reagoval na milú a populárnu Helen Hamlinovú, ktorá bola do deväťdesiatky obhajkyňou práv starších osôb a v OSN bola aktívna viac než dve desaťročia.

Hamlinová povedala, že nový rozvojový program OSN musí umiestniť do centra rozvojových stratégií ľudí a to od ich narodenia cez detstvo a mladosťpo zrelosť staršieho veku“. Zabudla teda spomenúť deti, ktoré sa ešte nenarodili. Kamau toto opomenutie poopravil a spomenul, že – ak chceme urobiť pokorok - je potrebné pozrieť sa na celý cyklus života.

Vysvetlil, že „preklenutie emocionálnych a duševných ťažkostí pochádzajúcich z chorôb či z predčasnej smrti, bude mať evidentný vplyv na životné očakávania ľudí. Musíme teda nejakým spôsobom tento cyklus dať do poriadku.“ Deväť mesiacov v lone [matky] je časom, ktorý sa vo všeobecnosti považuje za kľúčový - pre zdravie matiek i detí.

Najmä podvýživa počas tehotenstva a detstva je najčastejšou príčinou úmrtia a môže natrvalo ovplyvniť fyzický a duševný vývoj detí tak, že bude pre nich ťažké pozdvihnúť sa z chudoby.

Kamau varoval, že prístup, ktorý berie do úvahy celý životný cyklus bez jeho rozčleňovania, stále zostáva výzvou.

Prístup k rozvoju z pohľadu priebehu života a životného cyklu - to je niečo, o čom sme počúvali diskusie od nepamäti. A to, čo vravíte, je pravda; stále sme však nejako neprišli na to, ako to - v mnohých našich programoch, či už sú medzinárodné, multilaterálne alebo programy jednotlivých krajín – spraviť.“

Minulý rok, keď sa Valné zhromaždenie zhodlo na 17 cieľoch a 169 podcieľoch, ktoré budú riadiť úsilie globálneho rozvoja najbližších 15 rokov, Kamau seba semého opísal ako „agnostika“, pokiaľ ide o oblasti, ktoré sa týkajú sexuálneho a reprodukčného zdravia alebo reprodukčných práv.

Tým, že explicitne uznáva, že je potrebné deťom pomáhať ešte pred tým, než sa narodia, podkopáva tvrdenie obhajcov potratu, ktorí tvrdia, že deti pred narodením nie sú ľudskými bytosťami hodnými ochrany.

Zástancom potratov sa do nového rozvojového programu podarilo zaradiť dve zmienky o „sexuálnom a reprodukčnom zdraví a jednu zmienku o „reprodukčných právach“ - a to napriek obavám, že prostriedky určené na zdravotnú infraštruktúru, najmä na zdravie matiek a detí, sa namiesto toho použijú na financovanie postupov na znižovanie plodnosti a financovanie skupín, ktoré podporujú potraty.

Jednou z hlavných výziev novej schémy vývoja bude zlepšenie zdravia matiek a detí, čo je jedna z oblastí, v ktorých globálne úsilie zlyhalo. Zdravie matiek je v súčasných nových rozvojových cieľoch uvedené len raz, aj keď bolo hlavným ohniskom Miléniových rozvojových cieľov.