Schválenie smerníc, ktoré nútia lekárov vykonávať potrat či eutanáziu

1,305
Kultúra smrti

TORONTO - Ontárijskí lekári by mohli byť prinútení vykonávať potraty a eutanáziu po tom, čo v piatok ráno lekárska komora schválila svoje nové kontroverzné smernice. Hlasovanie skončilo pomerom 21:3.

Komora nedávno v tlačovej správe oznámila, že nové smernice týkajúce sa Profesijných povinností a ľudských práv „vyžadujú, aby lekári svojich pacientov účinne odkázali na iného poskytovateľa služieb zdravotnej starostlivosti, ak sa lekár rozhodne, že on sám takéto postupy - z dôvodu svedomia či náboženského vyznania - nevykoná“.

Vyžadujú však ešte viac, a síce, aby doktori na takéto služby nielen odkazovali, ale aby ich aj sami vykonávali, ak je to potrebné z dôvodu zmiernenia „utrpenia“.

Sean Murphy z Protection of Conscience Project, ktorý je jedným z najprísnejších kritikov týchto smerníc, povedal: „Ontarijská komora lekárov sa rozhodla, že je pripravená lekárov prinútiť k tomu, aby robili to, čo považujú za zlé; a to dokonca aj vtedy, ak pôjde o vraždu alebo samovraždu. Je tiež pripravená potrestať tých, ktorí to odmietnu. Ak môže nejaká inštitúcia nariadiť občanom, aby robili niečo, o čom sú presvedčení, že je zlé, existuje potom niečo, čo nemôže urobiť?“

Hoci navrhnuté smernice naoko vychádzajú v ústrety právam lekárov, keď ide o kompromis medzi lekármi a pacientmi, je z titulku tlačovej správy komory zrejmé, na koho strane stojí. Nadpis znie: Nové smernice, ktoré dohliadajú na ľudské práva a ktoré pacienta kladú na prvé miesto“.

Dve klauzuly sa obzvlášť týkajú lekárov, ktorí sú presvedčení, že potraty a asistované samovraždy sú niečím zlým. Prvý hovorí: „Lekári musia poskytnúť starostlivosť v prípade núdze, aby sa tak zabránilo hroziacej ujme a to aj v prípade, že takýto postup je v rozpore s ich svedomím alebo náboženským vyznaním.“ Zdá sa, že chcú lekára prinútiť k tomu, aby okamžite poskytoval takéto služby v prípade, že by jej neposkytnutie mohlo spôsobiť „bezprostredne hroziacu ujmu“ - čo je dosť vágny termín, ktorý zahŕňa duševné trápenie spôsobené potratom, ktorý nebol vykonaný včas, a fyzickú bolesť spôsobenú čakaním na súcitného lekára, ktorý by pacientovi pomohol spáchať samovraždu.

Druhá klauzula hovorí: Keď lekári nie sú ochotní poskytnúť určité prvky starostlivosti z dôvodov svedomia alebo presvedčenia, musia pacienta efektívne postúpinému poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Efektívne postúpenie je vtedy, keď je toto postúpenie vykonané v dobrej viere lekára (či iného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo agentúru), ktorý je dostupný a voči týmto postupom nenamieta.“ Mnohí lekári sa však domnievajú, že odkázanie pacienta je istou formou spolupráce na nemorálnom skutku.

Murphy povedal, že teraz sa bude pravdepodobne vyvíjať tlak, aby takýto postup nasledovali aj iné komory. Nevolení zástupcovia Saskatchewanskej komory lekárov a chirurgov sa stretli s ontárijskými zástupcami už minulý rok. Dohodli sa v v podstate na rovnakej zmene svojich kódexov. Saskatchewanská komora bude hlasovať už tento mesiac.

Murphy tiež predpovedal, že „niektorých úbohých doktorov“ v Ontáriu spomedzi tých, ktorí verejne vyjadrili svoj nesúhlas s takýmto postupom, čoskoro navštívi pacient-provokatér, ktorý sa bude usilovať o odporúčanie potratu, aby ho tak otestoval.

John Carpay z Justice Centre for Constitutional Freedom (Centra spravodlivosti pre ústavnú slobodu) sa pre LifeSiteNews už v minulosti vyjadril, že práva lekárov na výhradu vo svedomí ako aj ich náboženské práva sú pred diskrimináciou chránené na základe Charty základných práv a slobôd zo strany štátnych orgánov. To teda zahŕňa aj samotnú Komoru.

Ontárijská komora lekárov a chirurgov však ako orientačný bod uvádza Morgentalerov prípad, ktorý zrazil k zemi kanadský zákon o potratoch. Dôvodom bolo, že údajne odopiera rovnaký lekársky prístup ženám, ktoré - po celej Kanade - vyhľadávajú túto procedúru.

Carpay pre LifeSiteNews povedal: Prekrútili význam Morgentalerovho prípadu. Nič v onom rozsudku od lekára nevyžaduje, aby vykonal potrat. Dokonca ani nepriznáva existenciu práva na potrat.“