Zanechá Čína politiku jedného dieťaťa? Samozrejme, že nie.

1,477
Kultúra smrti

Čínsky premiér Li Keqiang nedávno vyhlásil, že Čína zvažuje ďalšiu reformu nenávidenej politiky jedného dieťaťa. To viedlo opäť k tomu, že sa objavili novinové správy s titulkami typu „Chystá sa Čína zanechať politiku jedného dieťaťa?“ Moja odpoveď na túto otázku je rozhodná: Nie.

Čínska vláda vidí, že politika jedného dieťaťa spôsobila dve demografické katastrofy. Po prvé, politika spôsobila nebezpečné vychýlenie rodovej rovnováhy. Vďaka tomu je dnes v Číne o 37 miliónov viac mužov než žien. Po druhé, Čína nemá dostatok mladých ľudí, ktorí by podporili svoju rýchlo starnúcu populáciu. Okrem toho, nedávny ťah, ktorý párom dovolil mať druhé dieťa, ak boli obaja rodičia jedináčikovia, nepriniesol počet nových detí, aký Čínska komunistická strana očakávala. Z demografických dôvodov sa totiž i sama snaží túto politiku revidovať. V oznámení čínskej komunistickej strany však výrazne chýba akákoľvek zmienka o ľudských právach. Ako dôvod „reformy“ tejto politiky však vôbec nebolo oficálne spomenuté to, že nútené potraty či sterilizácie porušujú ľudské práva.

Podľa môjho názoru Čínska komunistická strana v najbližších niekoľkých rokoch pravdepodobne oznámi, že všetky páry budú môcť mať druhé dieťa. Avšak zavedením politiky dvoch detí nútené potraty či nútené sterilizácie neskončia. Problémom politiky jedného dieťaťa nie je počet povolených“ detí. Naopak problémom je práve fakt, že ČKS ženám hovorí, koľko detí môžu mať a potom tento limit presadzuje prostredníctvom núteného potratu a nútenej sterilizácie. Aj v prípade, že by všetkým párom povolili dve deti, neexistuje žiadna záruka toho, že ČKS prestane so svojimi otrasnými metódami presadzovania. Bez ohľadu na počet povolených detí, ženy, ktoré otehotnejú bez súhlasu budú stále vyťahovať z ich domovov, budú ich pripútavať k stolom a budú ich nútiť potratiť svoje deti, ktoré chcú – a to dokonca až do deviateho mesiaca tehotenstva. Pro-choice a pro-life zástancovia sa tu môžu zhodnúť: Nikto by nemal podporovať nútený potrat, pretože to nie je voľba. Nútený potrat je oficiálnym vládnym znásilnením.

Navyše, zavedením politiky dvoch detí neskončí ani gendercída. A naozaj, oblasti, v ktorých sú v súčasnosti povolené dve deti, sú obzvlášť zranené gendercídou - teda selektívnymi potratmi dievčat na základe pohlavia. Podľa dát British Medical Journal z roku 2009 z národného sčítania ľudu roku 2005 v deviatich provinciách, kde je povolené druhé dieťa“, ak bolo prvým dieťaťom dievča, na každých 160 chlapcov sa narodilo 100 dievčat. V dvoch provinciách (Jiangsu a Anhui) sa ako druhé dieťa narodilo na každých 100 dievčat až 190 chlapcov. Táto štúdia uvádza, že „selektívne potraty na základe pohlavia majú na svedomí takmer všetkých nadbytočných mužov“.

Politiku jedného dieťaťa netreba reformovať. Treba ju zrušiť. Spločnosť Women’s Rights Without Frontiers požaduje, aby čínska vláda prestala zasahovať do rozhodovania každej rodiny o tom, koľko detí budú mať. My požadujeme, aby vláda prestala sponzorovať nútený potrat, nútené sterilizácie a nútenú antikoncepciu. Treba zamietnuť celú rozsiahlu sieť polície plánovania rodiny.

Ženy na celom svete budú slobodné iba vtedy, ak budú slobodné aj ženy v Číne.