Žena bola usmrtená kvôli depresii, syn sa to dozvedel po matkinej smrti

1,101
Kultúra smrti

Nezisková organizácia Alliance Defending Freedom (Aliancia za slobodu, pozn. prekl.) vyplnila na Európskom súde pre ľudské práva žiadosť v mene Toma Mortiera, namietajúcemu proti belgickým zákonom povoľujúcim usmrtenie predpísané lekárom. Mortierova matka bola usmrtená lekárom z dôvodu „neliečiteľnej depresie,“ hoci nebola smrteľne chorá. Mortier sa nedozvedel, čo sa stalo, až kým mu deň po jej smrti nezavolali.

Vláda je zaviazaná ochraňovať život a nie spolupracovať na propagovaní smrti,povedal právny zástupca ADF Robert Clarke.Človek môže tvrdiť, že by si mohol robiť, čo sa mu zachce, to však nenarúša zodpovednosť vlády ochraňovať slabých a zraniteľných. Povzbudzujeme Európsky súd zastať sa tohto princípu, ktorý je v úplnom súlade s Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Onkológ Wim Distelmans usmrtil v apríli 2012 Belgičanku Godelievu De Troyer, ktorá nebola smrteľne chorá, z dôvodu „neliečiteľnej depresie“ po tom, ako získala súhlas od troch iných lekárov, ktorí nemali predtým žiadnu účasť na starostlivosti o jej zdravie. Lekár, ktorého mala vyše 20 rokov, v septembri 2011 odmietol jej žiadosť o eutanáziu. Po príspevku vo výške 2,500 EUR, ktorý venovala organizácii Life End Information Forum a ktorej spoluzakladateľom je Distelmans, súhlasil s jej požiadavkou o ukončenie života kvôli depresii. Finančný príspevok tak podnietil vznik konfliktu záujmov.

Mortiera však pred smrťou matky nikto nekontaktoval napriek skutočnosti, že podľa neho bola matkina depresia predovšetkým dôsledkom rozchodu s mužom, ale tiež pocitov vzdialenosti od rodiny.

Distelmans nemá žiadnu psychiatrickú kvalifikáciu a žiaden zo zainteresovaných lekárov nemal s pacientkou dlhšie trvajúci vzťah vo forme lekár – pacient. Naviac, vo vedení komisie, ktorú vláda poverila prešetrovaním akýchkoľvek zlyhaní týkajúcich sa zákona o eutanázii, bol odjakživa Distelmans. Aj napriek dôkazom o rozsiahlom zneužívaní zákona komisia žalobcovi nikdy nepredložila akýkoľvek prípad.

Žiadosť ADF vysvetľuje: „Inštitúcie Rady Európy preukázali trvalú opozíciu voči legalizovaniu asistovanej samovraždy a eutanázie. Jedinou pozitívnou povinnosťou je ochraňovať život.“

Žiadosť argumentuje, že belgický zákon, ktorý najnovšie povoľuje deťom zabiť sa, zašiel až príliš ďaleko: „Rovnováha sa neprijateľne posunula v prospech osobnej autonómie za cenu dôležitého záujmu verejnosti a povinnosti štátu uvedenej v Článku 2 (právo na život).“

Ľudia trpiaci depresiou potrebujú súcit a lásku, nie predpis smrti,“ povedal najvyšší právny zástupca ADF Roger Kiska. „Povinnosťou štátu je umiestniť garancie bezpečnosti na správne miesta, čím sa trpiacim pacientom dostane od lekárov adekvátnej starostlivosti a príležitosť konzultovať to s rodinou.“

Organizácia ADF v rámci Európskeho súdu pre ľudské práva obraňuje aj odmietanie samovražedných liekov Švajčiarskom, a to pre ženy, ktoré netrpia žiadnou smrteľnou chorobou. Prípad Gross vs. Švajčiarsko je veľmi podobný predošlému – Haas vs. Švajčiarsko, kedy v roku 2011 ESĽP jednohlasne zamietla požiadavku, že povinnosťou Švajčiarska je asistovať jednotlivcom pri páchaní samovraždy.