Biskupské konferencie nemôžu rozhodovať o náuke alebo cirkevnej disciplíne

1,377
Kultúra života

Kardinál Gerhard Ludwig Müller, prefekt Kongregácie pre náuku viery (CDF), otvorene zavrhol myšlienku, ktorá zaznela od nemeckého kardinála Reinharda Marxa, že by rôzne biskupské konferencie mali samé rozhodovať v disciplinárnych alebo doktrinálnych otázkach.

„Je to absolútne anti-katolícka myšlieka, ktorá nerešpektuje univerzálnosť (katolicitu) Cirkvi,“ povedal kardinál Müller v interview pre francúzsky časopis Famille Chrétienne.

Otázka vzišla z faktu, že kardinál Marx, predseda Konferencie biskupov Nemecka a člen poradného zboru pápeža Františka známeho ako Rada deviatich, povedal reportérom, že nemeckí biskupi pôjdu podľa svojho vlastného kurzu pri otázke, či majú povoliť sväté prijímanie tým, ktorí žijú v „nezvyčajných“ sexuálnych zväzkoch.

„Nie sme filiálka Ríma,“ povedal vo februári. „Synoda nám nemôže detailne predpisovať, čo máme robiť v Nemecku.“

Vatikánsky kardinál Müller podotkol, že aj keď episkopálne konferencie majú kompetencie v istých otázkach, nie sú paralelným magistériom nezávislým od pápeža alebo mimo spoločenstva biskupov, ktorí sú s ním zjednotení.

Na osobitnú otázku ohľadom výroku kardinála Marxa, že cirkev v Nemecku je „nie filiálkou Ríma,“ hlava CDF sarkasticky odpovedala: „Predseda biskupskej konferencia nie je nič viac ako technický moderátor, a ako taký nemá žiadnu osobitnú učiteľskú kompetenciu.“ Dodal ešte, že diecézy v partikulárnej krajine „nie sú filiálkami sekretariátu biskupskej konferencie alebo diecézy, ktorej biskup predsedá biskupskej konferencii.“

Prefekt CDF varoval, že „tento prístup spôsobuje riziko vzniku polarizácie medzi miestnymi cirkvami a Rímom.“ Napriek tomu si nemyslí, že by existoval úmysel niektorých biskupských konferencií, aby sa oddelili od Ríma.

V tomto dôležitom interview sa kardinál Müller tiež postavil proti pohľadu, že pastoračná prax alebo poriadok by sa mohli zmeniť pri zachovaní nezmenenej náuky. „Nemôžme potvrdiť náuku a záhajiť prax, ktorá je v protiklade k náuke,“ povedal.

Dodal, že dokonca ani pápežský učiteľský úrad si nemôže dovoliť voľne meniť náuku. „Každé slovo Božie je zverené Cirkvi, ale ona nie je nadriadená Slovu,“ povedal. „Učiteľský úrad Cirkvi nie je nadriadený Božiemu slovu. Opak je pravdou.“

Kardinál Müller zamietol dojem, že by sme mali modifikovať Kristove nezmeniteľné slová, úplne zakazujúce rozvod a nový sobáš. Nemôžeme „povedať, že naša služba by mala byť opatrnejšia ako sám Ježiš Kristus!“ Dodal, že takisto nemôžeme povedať, že Kristove učenie je nemoderné, alebo že „potrebujeme opraviť alebo vylepšiť Ježiša Krista, lebo On žil v idealistickom svete.“

Namiesto toho biskupi musia byť pripravení na mučeníctvo, povedal kardinál. Zacitoval Ježiša: „Blahoslavení ste, keď vás budú pre mňa potupovať a prenasledovať a všetko zlé na vás nepravdivo hovoriť.“