Občianske organizácie odsudzujú „ideologickú diktatúru“ proti rodine

992
Kultúra smrti

Organizácie občianskej spoločnosti z 18 krajín odsúdili manipuláciu tzv. Sociálneho fóra“ siedmeho Summitu Američanov, ktorý sa minulý týždeň uskutočnil v Paname. V spoločnom minulotýždňovom vyhlásení, ktoré skupiny vydali, dôrazne odsudzujú snahy umlčať tých, ktorí obhajujú demokraciu, právo na život, rodinu a hlavne náboženské slobody.

Alfonso Aguilar, výkonný riaditeľ Latino Partnership of the American Principles Project, tlači v mene organizácie povedal, že široká sieť organizácií so silnou ideologickou misiou - od radikálnych ľavicových skupín až po homosexuálne a lesbické skupiny – spolupracovali na tom, aby na okraj odsunuli hlas organizácií, ktoré skutočne reprezentujú občiansku spoločnosť Latinskej Ameriky. Týmto spôsobom chcú presadiť progresívnu“ agendu.

Táto agenda zahŕňa uznanie potratov za ľudské „právo“, implementáciu smerníc v oblasti vzdelávania z pohľadu gender ideológie, presadzovanie manželstva“ osôb rovnakého pohlavia, vytváranie špeciálnych „práv“ pre homosexuálne menšiny. Popri tom zastáva spravodlivosť“, dekriminalizáciu obchodu s drogami a obmedzenie niektorých občianskych slobôd“.

Táto sieť - síce povrchne pluralitná, no úplne presvedčivá - počítala s podporou a osobitným jednaním vo vnútri organizačných výborov. Ako uvádza Aguilar počas summitu Fóra občianskej spoločnosti a sociálnych činniteľov, ktorý prebiehal od 8. do 10. apríla, vyskytli sa vážne nezrovnalosti: od selektívneho odmietania akreditovať určité skupiny až po veľké množstvo ľubovôle v postupoch, ktoré nasledovali po rokovaniach.

Mnohé pro-life a pro-rodinné organizácie boli naozaj vylúčené, zatiaľ čo organizátori urobili špeciálne opatrenia pre kubánske ľavicové organizácie a hľadali skupiny, ktoré podporujú radikálny program v prospech potratov a tzv. práv LGBT. To malo za následok, že v každom tematickom fóre boli tieto skupiny zastúpené až príliš.“

Fórum občianskej spoločnosti a sociálnych činniteľov sa zameralo na spoločnosť ako celok. Cieľom bolo vydať odporúčanie hlavám štátov a iným úradným účastníkom Summitu amerických vlád, ktorého siedmy ročník sa konal 10. - 11. apríla.

Zvyčajne Sociálne fórum“ využiva veľmi aktívny súbor menšinových organizácii na to, aby vyvíjalo tlak v prospech agendy zameranej na gender ideológiu a na legalizáciu potratov. Tieto subjekty sa zúčastňujú tematických diskusných skupín a - ​​často s pomocou úradníkov Organizácie amerických štátov (OAS) – spolupracujú na tom, aby do záverečných vyhlásení každého fóra začlenili svoje požiadavky.

Konečné vyhlásenia jednotlivých diskusných skupín (zdravotníctvo, školstvo, energetika, životné prostredie a trvalo udržateľný rozvoj, migrácia a bezpečnosť, účasť občanov a demokratický dozor), obsahuje odporúčania, ktoré sa odovzdávajú vodcom. Takto sa týmto skupinám darí budiť dojem, že požiadavky skupiny sú požiadavkami celej spoločnosti.

Brazílčan Guilherme Ferreira, ktorý na summite zastupoval verejnú platformu CitizenGo, uviedol, že hoci bol v predchádzajúcich rokoch aktivizmus týchto skupín neoblomný a intenzívny, postupy o ktorých sa diskutovalo a rozprávalo, boli väčšinou rešpektované a dokonca mali určitú rovnováhu, pokiaľ ide o množstvo zastúpených občianskych združení.

No tento rok tomu tak nebolo. Táto ideologická sieť“ tvorila veľmi veľkú väčšinu, keďže ich pri registrácii preferovali. „Progesívni“ mohli teda samých seba vymenovať za koordinátorov tematických pracovných skupín, za redaktorov záverečných vyhlásení každého tímu a systematicky a autoritársky potlač dialóg,“ povedal.

Výsledkom bolo, že všetky príspevky „občianskej spoločnosti“ nasmerované vodcom v regióne majú jasnú ideologickú zaujatosť. Aguilarovi „je jasné, že cieľom bolo zabezpečiť to, aby závery pracovných skupín fóra boli neobjektívne v prospech konkrétnych politík presadzujúcich LGBT skupiny a potratových extrémistov“.

Tam, kde sa im nepodarilo kontrolovať pracovné skupiny, pokúsili sa ich sabotovať krikom, podvádzaním, ba dokonca aj násilím, ako tomu bolo v prípade fóra, ktoré sa zaoberalo problematikou občianskej účasti a demokratickej správy. Keď nemohli zvíťaziť, 70 kubánskych delegátov opustilo dve fóra a potom odmietli schválené texty.

Vo fórach zaoberajúcich sa zdravotnou starostlivosťou a vzdelávaním „progresívni“ systematicky blokovali účastníkov, ktorí nesúhlasili s ich rodovou ideológiou. Avšak niektorým pro-life a pro-rodinným zástupcom sa podarilo zúžiť niektoré radikálné odporúčania. „Aj keď nemôžeme povedať, že odporúčania pracovných skupín boli úplne objektívne a vyvážené, dokázali sme dosiahnuť v tomto smere významný pokrok,“ povedal Aguilar.

Mexičanka Neydy Casillas, ktorá tam reprezentovala Aliancu na obranu slobody (Alliance Defending Freedom), zdôraznila, že manipulácia, ktorá sa objavila na Summite Američanov je „novou formou ideologickej diktatúry“, ktorá sa snaží eliminovať kultúrne hodnoty latinskoamerických národov. Paradoxom je, že OAS založili na to, aby neutralizovalo hrozbu politických diktatúr,“ povedala.

Spoločné vyhlásenie týchto organizácií uvádza, že v skutočnosti neboli odprezentované názory väčšiny a že veľká časť populácie kontinentu nemala žiadny hlas“. Varuje tiež, že keďže tieto fóra v skutočnosti nereprezentovali občianske spoločnosti v našich krajinách, stretnutie s prezidentmi a zástupcami vlád, ktoré nasledovali, vyzerajú ako fraška“.

Vyhlásenie tiež zdôrazňuje, že „odporúčania, ktoré si vypočujú vládni predstavitelia, nepredstavujú skutočné pocity ľudí v Latinskej Amerike ani nie sú výsledkom skutočného konsenzu; nie sú ničím iným než názormi niektorých zainteresovaných strán a sociálnych liberálov“.