Francúzsky zákon uľahčí prístup k potratom

1,296
Kultúra smrti

Francúzske Národné zhromaždenie podniklo kroky, aby ešte viac sprístupnilo potraty. Kladie ich na úroveň akýchkoľvek iných „lekárskych“ úkonov – chce ich sprístupniť prostredníctvom potratových kvót. Rozsiahly zákon tiež ruší sedemdňovú čakaciu lehotu a umožňuje lekárom vykonávať chirurgické potraty v lokálnych zdravotných strediskách. Pôrodným asistentkám zas dáva právo predpisovať a podávať potratové pilulky.

Tento zákon o zdravotníctve a sociálnom poistení bol prijatý na jeho prvom čítaní hlasovaním v pomere 311:241.

Počet legálnych potratov - alebo „dobrovoľných prerušení tehotenstiev“ ako sa im hovorí - zostáva nezlomne vysoký. Približný počet potratov sa pohybuje na úrovni 200 000 ročne. Dve tretiny týchto žien otehotneli v čase, keď užívali nejakú formu antikoncepcie.

Aj keď toto ustálené číslo znamená, že ženy si už jednoduchý prístup k potratom užívajú, francúzske médiá sa každý rok zameriavajú na dlhšie čakanie na potrat počas letných prázdnin. A keďže militantní potratári, ktorí presadzovali legalizáciu potratov v roku 1975, už odchádzajú do dôchodku, vykonávať potraty je ochotných čoraz menej lekárov.

Každý rok úradujúci minister zdravotníctva - alebo akákoľvek strana - sľubuje riešenie tohto problému; bežne vydávajú obežník určený krajským zdravotníckym orgánom, aby tak zabezpečili, že potrat bude ľahko a rýchlo dostupný vo všetkých dobách a ročných obdobiach.

Nový zákon obsahuje novelu, ktorá stanovuje minimálnu „kvótu“ potratov pre každý oblastný zdravotnícky orgán. Tá ich zaväzuje k tomu, aby v ročnom kontrakte s ich regionálnymi zdravotníckymi zariadeniami definovali počet potratov, ktoré budú musieť vykonať.

Nová právna úprava sa začala rysovať vo februári, kedy socialistická zástupkyňa a predsedkyňa Delegácie za práva žien v Národnom zhromaždení, Catherine Coutelleová, navrhla zrušenie týždňovej lehoty určenej „na rozmyslenie“ rovnako ako osobitnú klauzulu o svedomí, ktorá lekárom a zdravotníkom umožňuje odmietnuť podieľať sa na potrate. Jej cieľom bolo, aby sa „základné právo“ na potrat poskytovalo úplne efektívne.

Aj keď sa nové zmeny zákona o potratoch nedotýkajú klauzuly o svedomí, ich duch potvrdzuje národné odhodlanie vyhlásiť absolútne právo na potrat počas prvých dvanástich týždňov tehotenstva.

Súčasná „lehota na rozmyslenie“ vyžaduje, aby mala žena pred potratom dve lekárske konzultácie a dve predbežné prehliadky, medzi ktorými musí byť prestávka aspoň sedem dní. Ak by toto obdobie ženu presunulo za dvanásty týždeň zákonného limitu, táto požiadavka je skrátená len na 48 hodín.

Podľa nového zákona bude stačiť jedna lekárska konzultácia a rozhodnutie ženy sa bude považovať za definitívne.

Tieto opatrenia kritizovalo niekoľko desiatok poslancov s tým, že rozhodnutie mať potrat je „vážnea malo by sa mu „za každú cenu vyhnúť“.

Catherine Coutelleová však povedala, že ideou je normalizovať“ potrat, zmenšiť jeho údajnú stigmatizáciu - aby sa nechápal ako morálny problém, ktorý treba riešiť, ba aby sa ani nevnímal ako niečo odlišné od akéhokoľvek lekárského výkonu.

Mnoho odporcov sedemdňovej čakacej lehoty, ktorí hovoria, že je zbytočná - pretože žena je už zvyčajne dva až tri týždne tehotná, kým to zistí - hovorí, že žiadať ju, aby starostlivo zvážila svoje rozhodnutie, je akoby sa k nej „správalo ako k dieťaťu“.

Niektorí navyše hovorili o „treste“, „bolesti“, „ponížení“, ba dokonca aj o mučení“, ktoré žene spôsobuje čas na rozmyslenie.

Vydanie Le Monde, ktoré ohajovalo potrat, citovalo desiatky žien, ktoré hovorili o morálnej záťaži potratu - vrátane dvoch žien, ktoré si svoje dieťa nechali vďaka sedemdňovému čakaniu. Dnes hovoria, že sú viac než vďačné, že bol vtedy v platnosti tento zákon.

Pro-life politici súhlasili. Tento večer mi budú chodiť na um smutné myšlienky o ženách, ktoré sú pod tlakom, aby šli na potrat a ktorým nie je daný čas na to, aby to zvrátili,“ Xavier Breton, poslanec UMP, minulý týždeň povedal, že pozmeňovací návrh bol prijatý hlasovaním v pomere 40:22.

Okrem toho, že nové opatrenia umožnia lekárom vykonávať potraty v lokálnych zdravotných strediskách namiesto nemocníc, očakáva sa tiež, že zrušenie sedemdňovej čakacej lehoty, spôsobí nárast potratových štatistík. Všetky francúzske štátne nemocnice sú už povinné rozšíriť túto „službu“.

Novela zákona však zjednoduší i „chemické“ potraty: Potratová pilulka RU-486 už teraz tvorí 57% všetkých potratov vo Francúzsku, nie je však legálna po piatom týždni od uhniezdenia (alebo od siedmeho týždňa tehotenstva). Viacerí zdravotnícki odborníci budú mať oprávnenie na predpisovanie a podávanie toho, čo profesor Jérôme Lejeune nazýva pesticídmi proti ľuďom.

V súčasnej dobe sa potratové pilulky dajú získať v nemocnici od praktických lekárov, ktorí majú formálnu zmluvu s nemocnicou, v lokálnych zdravotných strediskách a „strediskách na ochranu zdravia matiek a detí“, ktoré boli pôvodne založené na to, aby pomáhali mladým matkám postarať sa o svoje deti.

Rozšírenie tejto praxe aj na pôrodné asistentky, výrazne zvýši dostupnosť chemického potratu.

Očakáva sa, že nový zdravotný zákon, nadobudne platnosť ešte pred letom, keď ho preskúma Senát.