Hillary Clinton: „Náboženské presvedčenie sa musí zmeniť“

2,228
Kultúra smrti

V príhovore k vplyvnému zhromaždeniu v New Yorku Hillary Clintonová vyhlásila, že „náboženské presvedčenia“, ktoré odsudzujú „reprodukčné práva“, „sa musia zmen“.

Áno, znížili sme úmrtnosť matiek na polovicu, no príliš veľkému množstvu žien sa stále odmieta prístup k reprodukčnému zdraviu“, povedala Hillary organizácii Women in the World Summit (Ženy na Svetovom summite).

Liberálni politici používajú „reprodukčné zdravie“ ako všeobecný termín, ktorý zahŕňa i potrat. Hillarine narážky však len opakovali myšlienky zo stĺpčeka z mája minulého roku, ktorý napísala Terry O'Neillová, predsedkyňa Národnej organizácia pre ženy (ang. skr. NOW). Tá potrat nazvala „zásadným opatrením, ktoré má zabrániť srdcervúcemu úmrtiu detí.

Nádejná prezidentka z radov demokratov dodala, že vlády by mali použiť právomoc štátneho nátlaku na predefinovanie tradičných náboženských dogiem.

Práva musia existovať v praxi - nielen na papieri. Zákony musia nájsť oporu v zdrojoch i v politickej vôli,“ povedala. „Hlboko zakorenené kultúrne konvencie, náboženské presvedčenia a štrukturálne predsudky sa musia zmeniť.“

Takýto postoj dostal strhujúci potlesk na feministickej konferencii, ktorú usporiadala Tina Brown v manhattanskej štvrti Lincoln Center.

Uviedla tiež, že náboženské námietky voči mandátu Ministerstva zdravotníctva, ktorý financuje Plánované rodičovstvo a homosexuálnu a transgender agendu, sú prekážkami, ktoré vláda musí prekonať.

Amerika sa posúva vpred vtedy, keď všetkým ženám zaručuje právo na vlastnú voľbu zdravotnej starostlivosti a nie vtedy, keď sú im takéto voľby odobraté zo strany zamestnávateľa, akým je napríklad Hobby Lobby,“ povedala. Najvyšší súd miulý rok rozhodol, že sukromné korporácie majú právo rozhodnúť sa vystúpiť z poskytovania Obamacare, ktoré im nariaďovalo bez príplatkov poskytovať zamestnancovi vykonanie potratu, antikoncepciu a sterilizáciu - teda mandátu, ktorý porušuje učenie Katolíckej cirkvi a iných kresťanských spoločenstiev.

Clintonová vyjadrila žiaľ nad tým, že existujú tí, ktorí sa núkajú ako vodcovia... a kto by zastavili národné financovanie popredného poskytovateľa plánovania rodiny,“ čiže Plánovaného rodičovstva, „a chcú, aby zdravotné poisťovne znovu zaťažovali ženy len pre ich pohlavie“.

Hýbeme sa vpred, keď sú homosexuálne a transgender ženy prijímané... a nie vyhadzované z dobrých pracovných miest, pre to, koho milujú, alebo pre to, kým sú,“ dodala.

Nie je to po prvýkrát, čo bývalá prvá dáma povedala, že liberálna sociálna politika by mala nahradiť náboženské názory. V decembri 2011 vo svojom prejave v Ženeve, vtedajšia ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová povedala, že snáď najväčšie problémy vznikajú vtedy, keď ľudia uvádzajú náboženské alebo kultúrne hodnoty ako dôvod na porušovanie ľudských práv LGBT alebo na to, aby sa tieto práva neochraňovali“. Povedala, že tieto námietky, sa na rozdiel od toho, nepríjmajú ako odôvodnenie násilných praktík voči ženám - ako napríklad vraždy zo cti, pálenie vdov či mrzačenia ženských pohlavných orgánov“.

Kým názory na homosexualitu sa „stále vyvíjajú“, prišiel čas, aby sme sa naučili, že žiadna [náboženská] prax alebo tradícia nie je viac než ľudské práva, ktoré patria nám všetkým“.

Jej názory podporila - mimo amerického politického mainstreamu - aj OSN. Populačný fond OSN vo svojej výročnej správe z roku 2012 uvádza, že náboženské námietky proti vykonávaniu potratu musia byť prekonané. Podľa správy UNFPA tí, ktoré nesú zodpovednosť“ (vlády a ďalší)“ majú zodpovednosť za to, aby zaistili, že všetky formy antikoncepcie - vrátane sterilizácie a abortívnej „núdzovej antikoncepcie“ - budú vnímané ako prijateľné – Pretože ak nebudú vnímané ako prijateľné či už z kultúrnych, náboženských či iných dôvodov, nebudú ani používané.“

O dva roky neskôr - t.j. vlani vo februári - Výbor OSN pre práva dieťaťa poúčal Vatikán o tom, že Katolícka Cirkev by mala pozmeniť kánonické právo týkajúce sa potratov tak, aby určila okolnosti, za ktorých možno pripustiť prístup k potratovým službám“.

Vo svojom prejave Hillary nazvala právnu, štátom vynútenú implementáciu feministickej politiky „veľkou nedokončenou prácou 21. storočia“, ktorá musí byť dokončená „nielen kvôli ženám, ale kvôli všetkým - a to nielen vo vzdialených krajinách ale práve tu, v Spojených štátoch“.

Nie je to len boj žien. Mal by to byť boj Ameriky a boj sveta,“ povedala. Treba toho urobiť ešte veľa v našej vlastnej krajine a ešte oveľa viac je potrebné urobiť po celom svete, no som si istá a som optimistická, že ak sa pustíme do práce, spoločne to dokážeme.“

Americkí kritici nazývajú Clintonovej návrh – návrh, aby národ založený na slobode náboženského vyznania, začal používať štátne sily na zmenu náboženských praktík - bezprecedentným.

Nikdy predtým sme neboli svedkami toho, aby prezidentský kandidát bol takýto smelý ohľadom priamej konfrontácie učenia Katolíckej cirkvi o potrate,“ povedal Bill Donohue z Catholic League.

V istom zmysle to v skutočnosti dokazuje, aký extrémistický je pro-potratový výbor,“ píše Ed Morrissey na HotAir.com. Kandidovať na prezidenta na základe sľubu používať vládnu silu na zmenu „hlboko zakorenených kultúrnych konvencií [a] náboženských presvedšení“ - to je azda najúprimnejším progresívnym sloganom v histórii.“

Dúfa, že teraz, keď vyzvala vlády k zmene náboženských doktrín, budú voliči vidieť skutočnú Hillary Clintonovú, tú, ktorá odmieta ich vieru rovnako ako to urobil Obama - a tentoraz skôr verejne než len vo veciach zhromažďovania verejných prostriedkov“.

Donohue Hillary požiadal, aby urobila ďalší krok a presne nám povedala, čo chce spraviť pre to, aby splnila svoj sľub. Nielenže by to radi vedeli praktizujúcich katolíci, ale aj evanjelici, ortodoxní židia, moslimovia a všetci tí, ktorí si cenia život od počatia až po prirodzenú smrť“.