Súd uznal za vinných 8 ľudí. Predali embryá na kozmetické účely

1,553
Kultúra života

BUDAPEŠŤ – Pred nedávnom bolo okresným súdom v maďarskom meste Budapešti za vinných uznaných osem ľudí. Sú vinní z toho, že si naplánovali predaj embryonálnych kmeňových buniek. Tieto získali z predčasne narodených detí, pričom ich mali predať na čiernom trhu. Použiť sa mali v kozmetike.

Polícia v júli 2009 zatkla deväť ľudí za používanie embryonálnych kmeňových buniek a tkanív potratených detí s cieľom komerčného zisku.

Prípad sa zameral na nezákonné postupy na Klinike plastickej chirurgie v Kaposvári v juhozápadnom Maďarsku. Stovky pacientov tam súhlasilo s tým, že za liečbu vstreknutím embryonálnych buniek a tkanív zaplatia 25 000 dolárov.

Obžalovaní dostali buď veľké peňažné pokuty alebo tresty odňatia slobody – každý podľa miery, ako veľmi bol do tejto trestnej činnosti zainteresovaný. Jediná obžalovaná, ktorá sa vyhla obvineniu z trestných činov, bola recepčná tejto kliniky. Neexistuje totiž žiadny dôkaz o tom, že by si bola vedomá protiprávnej činnosti, ktorá sa tam diala.

Zástupca riaditeľa Aliancie na obranu slobôd (Alliance Defending Freedom’s – skr. ADF) tomuto rozsudku zatlieskal a zdôraznil dôležitosť hodnoty ľudského života v jeho ranných štádiách.

Každé dieťa si zaslúži, aby sa s ním zaobchádzalo s úctou a rešpektom, a nie ako s tovarom určeným na komerčný zisk,“ povedal Roger Kiska. „Oceňujeme, že súd dôrazne odsúdil túto hroznú a neľudskú prax a zakázal takýto odporný druh čierneho obchodu.“

Civilizovaná spoločnosť si cení vzácne životy detí a neznižuje ich na komodity v rámci voliteľných kozmetických procedúr,“ povedal.

Stručná správa ADF citovala európske právo, ktoré uznáva, že život začína počatím.

Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že v kontexte európskeho patentového práva, život začína od okamihu počatia,“ uviedol tiež, že ľudské embryá sa nemôžu používať na „priemyselné alebo obchodné účely“.

Používať embryonálne kmeňové bunky a tkanivá spôsobom, ktorý porušuje ľudskú dôstojnosť nenarodeného dieťaťa je neprijateľný,“ dodal a následne pokračoval, že „hrubá nedbanlivosť spojená s takýmto zaobchádzaním a absolútným opovrhnutím namiereným jednak voči ľudskému životu potratených detí, jednak voči klientom – pričom sa to všetko robí len za účelom finančného zisku - by mala byť potrestaná tými najzávažnejšími rozsudkami, aké má tento súd k dispozícii.“

Tento prípad z Maďarska však nie je prvým prípadom, keď boli v kozmetickom priemysle použité bunky potratených detí.

V roku 2012 sa zistilo, že spoločnosť San Francisco company predávala kozmetické a dermatologické prípravky vyrobené z tkanív potratených plodov. Zistilo sa tiež, že v minulosti množstvo amerických firiem vyrabajúcich potraviny a sódu používali takéto bunky pri testovaní príchutí.