Egypt oznámil, že do roku 2030 plánuje znížiť mieru pôrodnosti

1,092
Kultúra smrti

Hala Youssefová, egyptská ministerka populácie, oznámila, že vláda sa bude snažiť vyriešiť ekonomické problémy krajiny prostredníctvom opatrení na kontrolu populácie, ktorými chce znížiť pôrodnosť zo súčasnej miery 3,5 dieťaťa na jednu ženu na 2,4 dieťaťa.

„Toto je cieľ,“ povedala Youssefová podľa Associated Press. Objasnila, že plán zahŕňa aj odrádzanie párov od ich tradičnej túžby po veľkej rodine. Svoj cieľ chcú dosiahnuť poskytovaním finančných stimulov na vzdelanie, ale aj kampaňami za „zvyšovanie povedomia verejnosti“ a za širší prístup k „službám plánovania rodiny“.

„Spolupracujeme na tejto veci s ostatnými rezortmi, napríklad s ministerstvom pre sociálnu solidaritu. Chceme poskytnúť finančné stimuly rodinám, aby svoje dievčatá a chlapcov ponechali v škole,“ uviedla Youssefová a dodala, že jej ministerstvo dúfa, že sa vyhne „použitiu negatívnych stimulov“.

Táto najnovšia stratégia populačnej kontroly začala potom, čo štúdie financované Agentúrou Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (angl. skr. USAID) minulý rok dokázali, že po desaťročiach verejne podnecovaného znižovania obyvateľstva, začala pôrodnosť v roku 2008 prudko rásť.

V roku 1994 Steven Mosher z Inštitútu pre výskum populácie napísal, že cieľom päťročného plánu egyptskej vlády je úplne zastaviť tempo rastu populácie. Je pozoruhodné, že rovnaké stratégie sa zavádzali už pred viac než 20 rokmi a teraz sa presadzujú znova.

Mosher vtedy napísal, že „egyptská vláda ,populačný problém‘ rieši priamym zásahom, ktorým chce zredukovať plodnosť, zvýšiť emigráciu a upraviť vzory priestorového rozloženia­­‘. Cieľom je zníženie miery populačného rastu (v súčasnosti 2,2) na 1,0 - 1,3 do roku 2000. Od roku 1983 bol vládny program plánovania rodiny zavedený do 3200 kliník ministerstva zdravotníctva po celej krajine. Rodiny, ktoré konajú v súlade s oficiálnymi populačnými stratégiami sú odmeňované prostredníctvom lepšieho vzdelávania a kultúrnych služieb.“

Začiatkom tohto mesiaca však Mosher upozornil na to, že „uterák do ringu preľudnenia“ nehodil nikto menší ako prestížny New York Times - tým, že uverejnil článok diskreditujúci populačné panikárenie z posledných päťdesiatich rokov.

„V článku ,The Unrealized Horrors of Population Explosion‘ (,Nerealizované hororové scenáre populačnej explózie‘) noviny konečne (hoci oneskorene o niekoľko desiatok rokov) vyhodili myšlienku populačnej kontroly na smetisko vyvrátených myšlienok,“ napísal Mosher.

„No americký „novinový záznam“ ako sám seba nazval, nedokázal zaznamenať hrôzy,“ povedal Mosher a zdôraznil, že článok Times „bol žalostne neúplný“.

„Nebola tam žiadna zmienka o tom, aké ľudské obete si vyžiadalo to, keď vláda urobila kontrolu populácie prioritou. Žiadna zmienka o surovosti vynútených interrupcií a nútených sterilizácii, ktoré potom nasledovali. Žiadna zmienka o zabíjaní dievčat prostredníctvom interrupcie na základe pohlavia. Žiadna zmienka o vyhodených peniazoch, o nerovnováhe vo veku a pohlaviach, ktorá sa ešte len v najbližších rokoch rozvinie. Žiadna zmienka o tom, ako populačná panika pomohla vzostupu užívania antikoncepcie a nárastu počtu potratov.“

„Inými slovami, New York Times ani len nezačal rozprávať celý príbeh. Hrôzy neľudskej populačnej politickej kampane pokračujú dodnes,“ uviedol Mosher a zakončil varovaním pred tým „aby sme nezabudli, že ponurá hra s riadením počtov ľudí pokračuje, aj keď pod iným menom. V súčasnej dobe existujú snahy o to, aby sa snaha o zmrzačenie rozmnožovacej sústavy žien nazývala programom ,reprodukčného zdravia‘. Dosť orwellovské, však?“