Vatikánsky biskup zosmiešňuje „pravicových“ kritikov, ktorí si myslia, že OSN je „diabol“

1,390
Neutral

„Svätá stolica nepovažuje OSN za diabla – tak, ako to robia niektorí pravicoví myslitelia.“ Tieto slová použil 15. júla biskup Marcelo Sanchez Sorondo, kancelár Pápežskej akadémie vied, narážajúc na tlačovej konferencii na dve nedávne konferencie vo Vatikáne: O obchodovaní s ľuďmi a o klimatickej kríze. Obe sa konali v Ríme od 21. do 22. júla.

Nie je to po prvýkrát, čo Sanchez kritizuje konzervatívne kruhy v Katolíckej cirkvi, ktoré sú proti súčasnej úzkej spolupráci medzi Vatikánom a OSN ohľadom zdanlivých klimatických zmien a nových cieľov trvalo udržateľného rozvoja. Kritici varujú, že tieto Ciele budú použité na podporu a propagáciu potratov, antikoncepcie a kontroly populácie.

Nedávno takto zareagoval na pro-life aktivistov, ktorí vyjadrili obavy nad spoluprácou jeho vatikánskeho úradu s významnými presadzovateľmi kontroly obyvateľstva, medzi ktorých patria profesor Jeffrey Sachs a generálny tajomník OSN Pan Ki Mun. Posledný menovaný bol aj hlavnou postavou enviromentálnej konferencie, ktorá sa vo Vatikáne konala koncom apríla.

„Nanešťastie tu nemáme iba drámu potratov, ale aj rôzne iné drámy, o ktoré by ste sa tiež mali zaujímať, lebo spolu úzko súvisia,“ odpovedal. „Tea party [konzervatívna frakcia v rámci republikánskej strany USA, pozn. prekl.] a všetci, ktorých príjem závisí od ropy, nás kritizujú, no moji nadriadení nie. Naopak, dali mi súhlas a niektorí z nich sa aj zúčastnili,“ dodal.

Kritikov vatikánskej kampane týkajúcej sa klimatických zmien podporil vatikánsky kardinál Georgea Pella, jeden z deviatich poradcov pápežskej rady. Verejne povedal, že isté časti pápežskej encykliky venujúce sa klimatickým zmenám majú inú váhu než zvyšok. V interview pre Financial Times kardinál Pell tiež pochválil encykliku, pridal však aj varovnú poznámku o vedeckých aspektoch: „Cirkev nemá od Pána poverenie, aby sa vyjadrovala o vedeckých veciach.“ Článok v The Financial Times uvádza, že túto poznámku vyslovil výlučne v súvislosti s témou klimatických zmien.

Na minulotýždňovej konferencii Sanchez uviedol, že Jeffrey Sachs, vplyvný podporovateľ potratov, bude opäť rečníkom na jednej z dvoch vatikánskych konferencií. Stalo sa tak na konferencii nazvanej „Prosperita, ľudia a planéta: Dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja v našich mestách“, ktorú organizoval Vatikán spolu so Sieťou OSN pre trvalo udržateľné riešenia a ktorú viedol práve Sachs.

Biskup Sanchez opakovane zdôraznil, že Cirkev bude pokračovať v spolupráci s OSN na akomkoľvek spoločnom projekte, ktorý „nie je v rozpore s učením Cirkvi“.

Na otázku, či nie je zvláštne, že Vatikán usporadúva spoločnú akciu spolu s OSN, biskup Sanchez povedal, že „OSN nie je diablom, skôr naopak“. Zdôraznil, že konferenciu usporiadal jeho vatikánsky úrad a podotkol, že predchádzajúci pápeži navštívili OSN a že pápež František tak urobí v septembri.

Sanchez tiež poukázal na to, že tieto konferencie, na ktorých sa zúčastnilo 60 občianskych starostov a primátorov z celého sveta, iniciovala Skupina sv. Marty. Túto skupinu založil sám pápež, spolu s kardinálom Nicholsom a niekoľkými ďalšími biskupmi iba pred niekoľkými rokmi na Pápežskej akadémii vied. Keď sa taliansky novinár spýtal biskupa Sancheza, prečo bola väčšina zúčastnených starostov ľavicovo ladená, odpovedal: „Pozvanie je otvorené pre každého – a ak chcete priniesť ďalších starostov, veľmi radi ich prijmem; nevylučujeme nikoho.“

Konzervatívni kritici nie sú jedinými, ktorí poukázali na zdanlivo prekvapujúci ľavicový tón niektorých nedávnych konferencií vo Vatikáne. Podľa článku z 23. júla nemeckej sekcie Vatikánskeho rozhlasu, na jednu zo zúčastnených starostiek, socialistickú starostku Pariža, Anne Hidalgovú, urobila na vatikánskej konferencii z 21. júla (Konferencia o obchodovaní s ľuďmi nesúca názov: „Moderné otroctvo a klimatické zmeny: Záväzok miest“) dojem prítomnosť mnohých liberálnych a ľavicových myšlienok. Povedala, že bola „veľmi prekvapená z progresívneho charakteru všetkých návrhov, ktoré prichádzali od jednotlivých starostov“.

Hidalgová povedala, že podľa jej názoru pápež Františok vo svojich vyjadreniach o záležitostiach týkajúcich sa životného prostredia, migrácie a ekonómie je „ešte odvážnejší ako mnohí ľavicoví politici“, a že je dokonca ochotný povedať veci, ktoré by si nedovolili povedať ani ľavicoví politici.