Francúzsky Terri Schiavo eutanáziu nepodstúpi

1,225
Kultúra života

V dramatickom príbehu Vincenta Lamberta, ktorého nazývajú aj francúzsky Terri Schiavo sa odohral ďalší zvrat. Lambertova manželka a lekári chcú, aby zomrel od hladu a dehydratácie, no jeho rodičia a niekoľko ďalších súrodencov už viac ako dva roky bojujú o jeho život.

Minulý štvrtok mala Lambertova ošetrujúca lekárka, Daniela Simonová, oficiálne potvrdiť zahájenie „ukončovacieho procesu.Znamenalo by to, že tomuto mladému mužovi by odpojili vyživovaciu trubicu (to jediné, od čoho závisel jeho život) a dali by mu silné sedatíva, aby zomrel. Lekárka si však prečítala krátke vyhlásenie štátneho zástupcu, ktorý sa postavil na ochranu Lambertovho života. Vo vyhlásení stálo, že situácia nie je natoľko „jednoznačná,“ aby sa pristúpilo k rozhodnutiu ukončiť jeho život.

Doktorka Simonová zvolala pred týždňom rodinné stretnutie v Univerzitnej nemocnici v Remeši. Niektorým členom rodiny predtým naznačila, že na stretnutí oznámi ukončenie „umelého poskytovania stravy a tekutín“ viacnásobne hendikepovanému Vincentovi Lambertovi, ktorý má poškodený mozog. Oficiálne stretnutie rodiny je súčasťou právneho postupu. Rodina vyjadrí svoj názor, no posledné slovo má lekár.

Vo štvrtok sa však udiala naozaj neočakávaná vec. Vincentova mama Viviane Lambertová pre LifeSiteNews povedala, že Daniela Simonová na ich dohodnuté stretnutie meškala najmenej 20 minút. Názorovo značne rozdelená rodina si počas čakania medzi sebou nevymenila ani slovko. Rachel Lambertová, Vincentova manželka, spolu s niekoľkými jeho súrodencami a synovcom čakali na záverečné rozhodnutie, ktoré malo Vincenta po deviatich rokoch, ktoré strávil v stave minimálneho vedomia, odsúdiť na smrť hladom a smädom.

Keď však Simonová vstúpila do miestnosti, bolo očividné, že predtým plakala. Nervóznym hlasom prečítala oficiálne rozhodnutie, v ktorom stálo, že Lambertov život je zachránený. Lekárka naznačila, že kvôli „hrozbám, že Lamberta „unesú“ a tiež pre jeho „bezpečnosť,“ rovnako ako pre bezpečnosť nemocničného personálu sa rozhodli, že Vincenta „nenechajú zomrieť.“ Keď sa Vincentov otec spýtal, čo mala na mysli „hrozbami“ a „únosom,“ Simonová odmietla odpovedať.

Jérôme Triomphe a Jean Paillot, právnici, ktorých si najali Viviane a Pierre Lambertovci, tvrdia, že vymenovanie štátneho zástupcu môže znamenať len jednu vec – Univerzitná nemocnica v Remeši našla elegantný spôsob, ako z tejto situácie vykľučkovať. Je veľmi pravdepodobné, že zástupca „ukončovací proces“ neodsúhlasí, a to aj na základe niekoľkých trestných oznámení, ktoré boli vznesené voči Simonovej a nemocnici za „plánovanú vraždu“ a „zlé zaobchádzanie.“ On sám by tak riskoval trestné stíhanie.

Očakáva sa, že Vincentov štátny poručník požiada o jeho prevoz do inej nemocnice, najlepšie do nejakého špeciálneho zariadenia pre pacientov s poškodeným mozgom. Šesť takýchto zariadení, vrátane jedného poľského, sa už dobrovoľne prihlásilo, že sa o Vincenta postará. Rachel a Univerzitná nemocnica v Remeši doteraz odmietali vrátiť Vincenta do opatery rodičov, ktorí žiadali synov prevoz od prvého oficiálneho rozhodnutia v ich prospech z mája 2013.

Priame určenie opatrovníctva teda neexistuje a francúzsky zákon pri otázke, kto je právnym zástupcom človeka, ktorý sám nemôže robiť rozhodnutia, mlčí. Nemocnica v Remeši určila, aby Vincenta zastupovala Rachel, Najvyšší správny súd Francúzska a Európsky súdny dvor pre ľudské práva, ktorý odmietol vypočuť žiadosť Viviane a Pierra, aby mohli konať v synovom mene.

Vymenovanie poručníka však odporuje skutočnosti, že Rachel je Vincentovou zástupkyňou. Francúzske zákony hovoria, že v takýchto prípadoch rozhodne o „ukončovacom procese“ lekár, no vymenovanie poručníka naznačuje, že doktorka Simonová stratila podporu nadriadených.

„Môj syn je teraz v poručníctve a to mu zaručuje život,“ povedala Viviane Lambertová pre LifeSiteNews. Niekomu by sa to mohlo zdať samozrejmé, no keďže sa Vincent oficiálne nachádza vo „vegetatívnom stave,“ spomínané vyjadrenie jeho mamy má veľký význam.

Čo teda spôsobilo takú šokujúcu zmenu postoja? Väčšina mainstreamových médií sa postavila na stranu Rachel a lekárov, ktorí chceli, aby Vincent zomrel, lebo „on by odmietol žiť takýto život.“ Lambertovci boli vykreslení ako „fundamentalistická“ katolícka rodina, ktorá odporuje názoru svojich moderných, progresívnych členov. Tí žiadajú, aby bola rešpektovaná Vincentova údajná posledná vôľa. Mainstreamová tlač však zabudla podotknúť, že zatiaľ čo sa Rachel presťahovala do Belgicka a za posledné dva roky je len zriedka po manželovom boku, jeho rodičia sú pri ňom každý deň.

Viviane Lambertová sa nechcene stala mediálne známou. Napísala knihu o pocitoch matky, ktorá vidí, ako lekári a rodina robia všetko preto, aby dosiahli smrť jej syna. V knihe upriamovala pozornosť na Vincentove reakcie na jej návštevy a poukazovala na to, ako ho držali v nemocničnej izbe ako vo väzení, v ktorom sa nevetralo a jediným výhľadom bol strop. Mainstreamovým rádiám a televíziám, ktoré s ňou robili rozhovor, sa podarilo vyvolať súcit.

Potom sa na internete objavilo video spolu s prosbou o záchranu Vincentovho života. Zaujalo státisíce ľudí a dalo tak najavo, že aj keď je Vincent vážne hendikepovaný, stále je nažive a nie na smrteľnej posteli. Ďalšie video bolo súkromné a bol na ňom zaznamenaný pokrok, aký Vincent spravil, keď od minulých Vianoc spontánne hýbal pravou nohou. Predtým niečo také nezvládol. Ešte zarážajúcejšia je skutočnosť, že od júna prijíma Vincent malé množstvá jedla a vody, ktoré mu dali do úst a on ich s ľahkosťou prehltol.

Odborníkom v danej oblasti sa do rúk dostali fotky, na ktorých si Vincent zjavne pochutnáva na malých množstvách kompótu a smotany. Lambert neochutnal nijaké jedlo sedem rokov. Počas tohto obdobia nemocničný personál nevynaložil žiadne úsilie na obnovu jeho prehĺtacieho reflexu. Daniela Simonová si video odmietla pozrieť, nie je však vylúčené, že ovplyvnilo jej nadriadených.

Svoju rolu zohrali aj početné súdne procesy, na ktorých sa zúčastnila Vincentova rodina. Rodina zatlačila na tých, ktorí odmietali prepustiť Vincenta z nemocnice, kde mu takmer tri roky neposkytovali fyzioterapiu a špeciálnu starostlivosť a kde teraz môže prijímať len návštevy blízkej rodiny. Jeho izba je pod neustálym dohľadom a každá návšteva, dokonca aj nemocničný kaplán musí pred vstupom predložiť svoj občiansky preukaz.

Pred dvoma týždňami sa stala ďalšia významná udalosť. Viviane Lambertovej, ktorá žiadala o návštevu u francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda sa podarilo predložiť svoj prípad v Elyzejskom paláci (prezidentské sídlo). Lambertovú si vypočul prof. Lyon-Caen, zvláštny poradca prezidenta v oblasti medicíny. Lyon-Caen pre LifeSiteNews povedal, že video s Vincentom, ktoré Lambertová priniesla so sebou si odmietol pozrieť, aby zostal „neutrálny,“ no pozorne ju počúval a hovoril aj s jej poradcom, učiteľom neurológie a medicínskej etiky, prof. Xavierom Ducrocqom. Ducrocq videl Vincenta viackrát a spolu s ďalšími odborníkmi nesúhlasí s oficiálnym tvrdením, že sa tento mladík nachádza vo „vegetatívnom stave.“

Doktorka Simonová mala naposledy prsty v pôvodnom rozhodnutí odpojiť Vincentovi vyživovaciu trubicu. Stalo sa to v apríli 2013, no bez toho, aby Vincentovi rodičia o niečom vedeli. Viviane vtedy žila na juhu Francúzska, 724 km od svojho syna a len náhodou sa dozvedela, že už 20 dní neprijíma jedlo a podávajú mu len minimálne množstvo tekutín. O desať dní neskôr, keď už bol Vincent blízko smrti, jeho prípad dočasne odložili.

„Ako sme mohli dôverovať doktorke Simonovej, keď sa už raz pokúsila naplánovať Vincentovu smrť a ani nám to neoznámila?“ pýta sa Viviane Lambertová.

Táto skutočnosť vyvolala vo Vincentových rodičoch pochybnosti o nezaujatosti Simonovej. Prispel k tomu aj fakt, že doktorka sa zúčastnila vypočúvania na Európskom súdnom dvore pre ľudské práva ako oficiálna „zástupkyňa“ Rachel Lambertovej.

Faktom však zostáva to, že Simonová bola nútená zmeniť svoje rozhodnutie v poslednej chvíli, možno aj kvôli tlaku zo strany jej nadriadených. Svoje rozhodnutie odmietla komentovať.

Deň po stretnutí, keď už vedela, že život jej syna je zachránený, povedala Viviane pre LifeSiteNews: „Tešíme sa z toho. Až keď sme večer prišli domov, došlo nám, čo sa vlastne stalo. Ani sme nedúfali, že to takto dopadne.

Nesúhlasili sme, aby sa Vincentovou poručníčkou stala Rachel a ona túto úlohu zjavne odmietala tiež. Jeho poručníkom sa stala osoba, ktorá nepatrí do rodiny a my takéto riešenie akceptujeme, hoci je Rachel proti. Je to aj spôsob, ako si nemocnica udrží dobré meno a o Vincentovom prevoze rozhodne osoba zvonku.“

Pár dní pred vyhlásením záverečného rozhodnutia zavolala pani Lambertová Hollandovmu poradcovi. Na základe toho, čo jej Lyon-Caen povedal, si Viviane myslí, že má na konečnom výsledku svoj podiel.

To však ešte neznamená, že boj proti „pomalej eutanázii“ skončil šťastne. Vincentov život je nateraz zachránený a existuje reálna šanca, že dostane starostlivosť, akú potrebuje.

Niektoré liberálne noviny, ako napríklad anarchistický, no dobre financovaný denník „Libération“ porovnávajú ľudí bojujúcich za záchranu Vincentovho života s útočníkmi Islamského štátu. Vincentova žena Rachel sa s hlasným plačom pre tlač vyjadrila, že „teroristi“ napokon vyhrali. Francúzska národná rada a Európsky súdny dvor pre ľudské práva v súčasnosti umožňujú uplatnenie zákona o „ukončení života“ nielen u umierajúcich pacientov. Toto je nepochybne výsledok „prípadu Vincenta Lamberta.“ Jeho život, či smrť na tom už nič nezmenia.