Zmena v procese anulácie manželstva

1,961
Kultúra života

V reformovanom procese anulácie manželstva urobil pápež František významné zmeny. Dal viac právomoci miestnemu biskupovi, zrušil automatické odvolanie a vyhlásil celý proces za bezplatný.

Oznámil, že cieľom nového procesu je zjednodušenie systému udeľovania anulácii kvôli „spáse duší“. Zároveň však potvrdil stále katolícke učenie o nerozlučiteľnosti manželstva.

Tieto zmeny boli zverejnené v dvoch motu proprio, čiže v listoch vydaných pápežom „z vlastnej iniciatívy“. Dokument s názvom „Mitis iudex Dominus Jesus“ (Pán Ježiš, pokorný Sudca) sa zaoberá zmenami kódexu kánonického práva v latinskom obrade a dokument s názvom „Mitis et misericors Iesus“ (Pokorný a milosrdný Ježiš) naznačuje predovšetkým zmeny pre východné cirkvi, ktoré sú síce v plnom spoločenstve s Rímom, no prešli iným historickým vývojom.

Oba dokumenty vyjadrujú množstvo rovnakých zmien, „Mitis et misericors Iesu“ však nespomína biskupov, ale východných patriarchov a eparchov.

Pápež František v krátkom úvode zdôraznil, že jeho úpravy „neuprednostňujú anulovanie manželstva, ale promptnosť procesov“.

Povedal, že sa rozhodol vykonať tieto zmeny v súlade s prianím jeho spolubratov biskupov, ktorí si v priebehu minuloročnej mimoriadnej synody o rodine žiadali proces, ktorý by bol „rýchlejší a dostupnejší“.

Súčasný proces anulácie mnohí kritizovali za to, že je dlhý, zložitý a na niektorých miestach aj príliš drahý.

Reforma bola nutná aj vzhľadom k „obrovskému počtu veriacich, ktorí... sa príliš často odvrátia od právnických štruktúr Cirkvi v dôsledku fyzickej alebo morálnej vzdialenosti“, povedal pápež a dodal, že Cirkev ako matka vyžaduje „milosrdnú lásku a milosrdenstvo“, aby si pritiahla svoje deti, ktoré sa od nej cítia ďaleko.

Medzi významnejšie zmeny, ktoré pápež urobil, patrí zrušenie automatického odvolania, ktoré bolo treba urobiť po vykonaní rozhodnutia o anulácii. Umožnil tiež, aby miestni biskupi vyslovili svoj vlastný úsudok pri „evidentných“ prípadoch neplatnosti manželstva.

Až do teraz sa to robievalo tak, že hneď potom, čo bolo vydané rozhodnutie o vyhlásení manželskej nulity, rozsudok sa automaticky poslal inému cirkevnému súdu. Práve túto prax videli mnohí ako zbytočné predlžovanie procesu.

Vďaka Františkovým novým zmenám bude stačiť len jeden rozsudok. Pápež hovorí, že v prípade podania odvolania, sa tento môže vykonať aj v najbližšej metropolitnej diecéze a nemusí sa posielať do Ríma.

Rozhodol tiež, že všetky diecézy po celom svete budú musieť vymenovať sudcu alebo tribunál na spracovanie prichádzajúcich prípadov.

Biskup môže byť sudcom aj sám alebo môže zriadiť trojčlenný tribunál. Ak je zriadený trojčlenný tribunál, aspoň jeden z členov musí byť klerik, ďalší dvaja členovia môžu byť i laici.

František tiež vyhlásil, že proces anulácie bude bezplatný. Aj keď sa takáto prax uplatňuje už v mnohých diecézach po celom svete, nová zmena túto prax robí univerzálnou.

Pápež vo svojom úvode uznal, že zjednodušený proces, najmä nové postupy spájajúce sa s rozhodnutiami biskupa, by mohli vzbudiť obavy o učenie Cirkvi o nerozlučiteľnosti manželstve.

„Neuniklo mi, že by skrátenie súdneho procesu mohlo ohroziť zásadu nerozlučiteľnosti manželstva,“ povedal.

„Vlastne práve preto som chcel, aby bol sudcom v tomto procese biskup, aby tak sila jeho pastierskeho úradu v jednote s Petrom bola najlepšou zárukou katolíckej jednoty vo viere a disciplíne.“

Pápež tiež vysvetlil, že chcel ponúknuť nový proces biskupom, aby ho mohli „použiť v prípadoch, v ktorých je obvinenie z neplatnosti manželstva podoprené evidentnými dôvodmi“.

Medzi tými, ktorí tento dokument odovzdali, bolo niekoľko členov osobitnej komisie, ktorú pápež František pred rokom založil práve na to, aby preštudovala reformu procesu anulácie.

Medzi  prednášajúcimi bol: mons. Pio Vito Pinto, dekan Rímskej Roty; kardinál Francesco Coccopalmerio, predseda Pápežskej rady pre výklad legislatívnych textov; biskup Dimitrios Salachas, gréckokatolícky apoštolský exarcha Grécka; arcibiskup Luis Ladaria Ferrer, sekretár Kongregácie pre náuku viery, mons. Alejandro Bunge, prelát audítor Rímskej Roty a o. Nikolaus Schoch, zástupca promótora spravodlivosti Apoštolskej Signatúry.

Zmeny pápež podpísal 15. augusta na sviatok Nanebovzatia Panny Márie a do platnosti vojdú 8. decembra na sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie, teda v deň, keď začne Rok milosrdenstva. V tento deň si tiež pripomenieme 50. výročie ukončenia Druhého vatikánskeho koncilu.