Prívrženci potratov a LGBT sa sťažujú na rozvojové ciele OSN

1,322
Kultúra života

USA sa tento týždeň sťažovali, že nové rozvojové ciele OSN neprinášajú nijaký prelom vo veci potratov.

Po troch rokoch rokovaní Valné zhromaždenie v utorok formálne prijalo Ciele trvalo udržateľného rozvoja. Tie svetoví vodcovia koncom tohto mesiaca na Summite uvedú do platnosti. Zatiaľ čo krajiny nové ciele chvália, mnohí vyjadrili sklamanie.

Generálny tajomník pochválil široký rozsah 17 cieľov a 169 podcieľov, ktoré sa zaoberajú sociálnymi, ekonomickými a ekologickými otázkami.

„Teší ma, že viac než 150 svetových vodcov vrátane Jeho Svätosti pápeža Františka, sa k nám pripojí pri spustení tejto novej éry zameranej na trvalo udržateľný rozvoj,“ oznámil.

USA podali voči týmto cieľom a podcieľom sťažnosť.

„Veríme, že sme mohli zájsť ďalej a urobiť ďalší pokrok. Namiesto toho sme boli odkázaní na dohodnutý jazyk,“ uviedli USA s odkazom na sexuálne a reprodukčné zdravie a reprodukčné práva. Tieto nové ciele sa nelíšia od predchádzajúcich dohôd a rovnako neuznávajú potrat ako medzinárodné právo.

Dokonca aj USA uznali, že vo veci potratu došlo k medzinárodnej patovej situácii. Z africkej skupiny, ktorá je v OSN najväčším oblastným rokovacím blokom, 54 krajín varovalo pred použitím cieľov na podporu potratu.

„Sexuálne a reprodukčné zdravie a reprodukčné práva nemožno považovať za dôvod na vytvorenie alebo zahrnutie práva na potrat,“ povedal v mene africkej skupiny Senegal. Vylúčili tiež „akýkoľvek výklad akýchkoľvek dohôd, ktoré by boli v rozpore s vnútroštátnym právom“.

Island odpovedal, že by to nebolo proti žiadnej krajine, ktorá sa pokúša „práva žien zladiť s vnútroštátnymi právnymi predpismi“.

Svätá stolica zašla ešte ďalej než africká skupina a prijala tento program s nádejou, že všetky krajiny sa budú snažiť chrániť život v lone.

„Svätá stolica je naďalej presvedčená, že prísľub o tom, že „nikto nezostane opustený“, poslúži ako uhoľ pohľadu, prostredníctvom ktorého bude celá táto agenda interpretovať ochranu práva na život človeka od počatia až po prirodzenú smrť,“ uviedla.

V tomto duchu Ekvádor uviedol, že uznáva a chráni život „od počatia“.

Problematika práv LGBT však bola spochybnená ešte viac.

Africká skupina, Rada pre spoluprácu v Perzskom zálive, Irán, Egypt, Čad, Sudán, Rusko – všetky tieto krajiny vyhlásili, že implicitne či explicitne odmietajú, aby sa „sexuálna orientácia a rodová identita“, (čiže fráza, ktoré sa v dokumente nakoniec neobjavila) pripísala k programu, ktorý sa má implementovať.

Rada pre spoluprácu v Perzskom zálive a Africká skupina vyjadrila tiež poľutovanie nad tým, že sa vôbec neuznáva príspevok rodiny k trvalo udržateľnému rozvoju. Zopakovali tiež, že rodina je výsledkom zväzku muža a ženy.

Brazília sa sťažovala, že „by uprednostnila progresívnejší a ambicióznejší program v oblasti ľudských práv“. Obzvlášť upozornila na to, že do nových rozvojových cieľov OSN neboli zahrnuté LGBTI skupiny.

USA poznamenali, že sa domnievajú, že program by sa mal implementovať s dôrazom na práva LGBT. USA bude na jeseň tohto roku hosťovať v sídle OSN podujatie, na ktorom má spolu s ďalšími 16 krajinami diskutovať o tom, ako by sa práva LGBT dali začleniť do nových rozvojových cieľov.

Ďalšie písomné námietky sa očakávajú ​​v týždňoch pred summitom.