Vysokopostavení potratoví aktivisti: Joe Biden je na prezidenta príliš pro-life

633
Kultúra života

Po tom, čo sa začali šíriť zvesti, že Joe Biden bude kandidovať za prezidenta a po tom, čo on sám zverejnil príbeh o tom, ako ho jeho umierajúci syn požiadal, aby kandidoval za prezidenta, viceprezident čelí kritike zo strany potratového priemyslu, že nie je dostatočne oddaný ich „súboru hodnôt“.

Záplava novinových správ ukázala údajnú Bidenovu umiernenosť v otázke potratov. Michelle Goldberg v Slate o Bidenovom písala ako o človeku „rozhodne vlažnej povesti vo veci reprodukčných práv“. Časopis Mother Jones tiež varoval, že viceprezident občas dodržuje „svoju katolícku vieru a vo veci potratov moralizuje“.

„Boli isté kľúčové momenty, v ktorých pri nás nestál,“ povedala prezidentka NARAL Pro-Choice America, Ilyse Hogue pre Slate. Hovorí, že v čase, ktorý sa „vo všeobecnosti“ vyznačuje útokom na „samostatnosť žien, ju to trochu znepokojuje“.

Niektoré znepokojené postoje potratových aktivistov vyšli na povrch v roku 2012, keď Obamova administratíva skritizovala Mitta Romneyho a Paula Ryana za zastávanie „extrémnych“ názorov. Pritom mali rovnaké názory, aké zastával v určitých momentoch svojej kariéry aj Biden.

V roku 1982 Biden hlasoval za to, aby bol do americkej ústavy pridaný dodatok o ľudskom živote, ktorý navrhol Orrin Hatch. Ten by štátom umožnil zakázať potraty. Na rozdiel od Baracka Obamu hlasoval tiež za zákaz potratov prostredníctvom techniky čiastočného narodenia či v prospech Zákona o ochrane živých novorodencov (BAIPA).

Od pro-life kandidáta má však Biden ďaleko. Počas svojej poslednej prezidentskej kandidatúry vyhlásil: „Dôrazne podporujem Roe vz. Wade“. Naznačil, že podpora „práva na súkromie“ bude lakmusovým papierikom jeho kandidátov do Najvyššieho súdu.

Biden ako senátor hlasoval proti kriminalizácii prepravy maloletých cez štátne hranice kvôli potratu a to napriek tomu, že sa tieto potraty často využívajú na utajenie sexuálneho zneužívania. Hlasoval proti zákonom o oboznamovaní rodičov, proti zákonu o nenarodených obetiach násilia a proti zákonu o zákaze klonovania ľudí. Hlasoval tiež za vykonávanie potratov na vojenských základniach a za federálne financovanie výskumu embryonálnych kmeňových buniek.

Občas si pri hodnotení Národného výboru Právo na život (National Right to Life Committee) vyslúžil percentuálne nulový rating.

Douglas Johnson z NRLC povedal, že je mylné tvrdiť, že Biden bol „vždy pevným a dôsledným zástancom pro-life agendy“.

Biden, ktorý pravidelne propaguje svoju katolícku vieru, povedal, že jeho náboženstvo mu hlasovanie o umelom prerušení tehotenstva „sťažuje“. Minulý mesiac pre časopis America povedal, že je „pripravený prijať ako vec viery“ skutočnosť, že ľudský život a ľudské bytie existujú od momentu počatia. No nie som pripravený zaviesť“ nejakú „presnú“ definíciu do právnych predpisov.

Z morálneho hľadiska „je potrat vždy zlý“, povedal.

Poznámka, že potrat by mohol byť morálne nedovolený, potratový priemysel rozrušil.

„Práve teraz, v tejto chvíli, si musíme byť istí, že máme s vodcom tejto krajiny spoločný súbor hodnôt,“ povedal Hogue pre Slate. „Nemôžem s plnou dôverou povedať: ,Áno, pri [Bidenovi] to tak je.‘“

Potratový priemysel vzniesol podobné námietky, keď v roku 2000 Al Gore zvažoval, že si sa za svojho spolukandidáta a prípadného viceprezidenta vyberie bývalého amerického senátora Evana Bayha z Indiany. Bayh hlasoval za zákaz potratov vykonávaných technikou čiastočného narodenia, pričom jeho hlas "za" bol jediným hlasom "za“ proti piatim hlasom v prospech potratu. Vtedajšia prezidentka National Organization for Women (Národnej organizácie za ženy, angl. skr. NOW) Patrician Ireland povedala, „že by to v jeho kampani spôsobilo výrazný nedostatok záujmu a [výrazný nedostatok] pri získavaní hlasov“.

Avšak, niektorí z jej kruhov tvrdia, že ustavičné naliehanie na politickú potratovú ortodoxiu demokratickej strane ublížilo.

„Sú to práve veci ako krátkozrakosť, netolerancia a potratový lakmusový test, ktoré si iba za posledné tri volebné obdobia vyžiadali 910 legislatívnych kresiel demokratov, 11 miest guvernérov a 30 komôr štátnej legislatívy,“ povedala pre LifeSiteNews výkonná riaditeľka organizácie Demokrati za život (Democrats for life) Kristen Day.

Odhaduje, že „na príležitosť podpory pro-life demokratického kandidáta čaká 21 miliónov pro-life demokratov“.

„Namiesto kritizovania postojov podpredsedu Bidena vo veci posvätnosti [života] nenarodených, by sa azda ľudia mali radšej pozrieť na skľučujúci stav demokratickej strany a uvedomiť si, že rozmanitosť a tolerancia by sa mala začať už doma - vrátane pro-life demokratických voličov, ktorí súhlasia s 95 percentami vecí, ktoré strana presadzuje,“ povedala pre LifeSiteNews.

Pokiaľ ide o neho, Bidel časopisu America povedal, že pre pro-life demokratov je v jeho strane „absolútne určite“ miesto. „A takýto postoj budem zastávať až dovtedy, dokiaľ sa budem angažovať“ v politike.

To však neznamená, že on je jedným z nich.

Biden a ostatní štyria zverejnení prezidentskí kandidáti demokratov - Hillary Clintonová, Bernie Sanders, Martin O'Malley, a Jim Webb - silne podporujú voľne dostupné potraty. Cecile Richards, prezidentka Plánovaného rodičovstva, hovorila na poslednom Národnom zhromaždení demokratov a politický program Demokratickej strany z roku 2012 žiadal financovanie z peňazí daňovníkov potraty až do deviateho mesiaca tehotenstva.

Posledným pro-life demokratom, ktorý sa usiloval o prezidentskú nomináciu bol Reuben Askew v roku 1984. Posledným pro-life demokratom, ktorý sa dostal aj na národný hlasovací lístok, bol v roku 1972 Sargent Shriver.