Aj po zavedení politiky dvoch detí budú „denne plakať stovky žien“

909
Kultúra smrti

Čína pred časom oznámila, že končí so svojou tridsaťpäťročnou politikou jedného dieťaťa. Politika párom žijúcim v mestách zakazovala mať viac než jedno dieťa a párom žijúcim na vidieku viac než dve. Nie je to ale po prvýkrát, čo titulky vyhlásili koniec prísnej a násilnej politiky, a napokon sa ukázalo, že táto najnovšia zmena neukončila hrozné porušovanie ľudských práv, ktoré Čínu sužujú.

Čínska vláda hovorí, že podľa novej, aktualizovanej politiky, všetky manželské páry v mestách budú môcť po narodení prvého dieťaťa požiadať o povolenie na druhý pôrod. Tak, ako to bolo pri revízii politiky jedného dieťaťa, ktorá prebehla v roku 2013 (táto dávala privilégium mať druhé dieťa párom, v ktorých aspoň jeden z manželov bol jedináčikom), páry budú musieť pri podávaní žiadosti o povolenie na pôrod prejsť viacerými krokmi. Okrem toho povoleniu bude predchádzať prekonanie viacerých obmedzení: mať správny vek, určitý rodinný pôvod a žiť na konkrétnom mieste.

Organizácia Freedom House hlási, že proces vedúci k získaniu povolenia je veľmi náročný. Páry musia dostať oficiálne schválenie od rôznych ľudí, vrátane svojich nadriadených v práci. Štát susedov a spolupracovníkov vyzýva, aby nahlásili akékoľvek páry, ktorých počet detí prevyšuje schválený. Ak sa zistí, že niekto v spoločnosti porušil túto politiku, sú v stávke aj rôzne finančné stimuly (napríklad odmeny v práci). Párom porušujúcim túto politiku hrozia obrovské pokuty, strata práce, nútený potrat a sterilizácia.

Nič z toho sa však touto najnovšou politickou zmenou nekončí.

Slepý aktivista za ľudské práva Chen Kuang-čcheng reagoval na Twittweri:

Niet sa z čoho tešiť. Najskôr #CCP (čínska politika jedného dieťaťa) zabíjala akékoľvek dieťa, ktoré prišlo ako druhé v poradí. Teraz sa budú zabíjať deti, ktoré prídu po druhom. #ChinaOneChildPolicy

„Spomínaná zmena čínskej politiky jedného dieťaťa nestačí,“ povedal Matthew Li, zakladateľ Chine Life Alliance. „Páry, ktoré majú dve deti, môžu byť ešte stále podrobované núteným a násilným formám antikoncepcie a potratov, ktoré možno pokladať za mučenie. [...] Aj dnes budú v Číne plakať stovky žien, pretože musia ísť proti svojej vôli na potrat. Aj po tom, čo sa politika jedného dieťaťa zmení na ohlásenú „politiku dvoch detí“, stále budú stovky žien dennodenne plakať.“

S tým súhlasí aj organizácia Woman´s Rights without Frontiers (Ženské práva bez hraníc), ktorá pracuje na ukončení nútených potratov. Hovorí, že naozaj niet žiadnej záruky toho, že čínska komunistická strana ukončí „otrasné metódy presadzovania“ svojej politiky jedného dieťa. Táto organizácia vo svojom vyhlásení napísala:

Bez ohľadu na počet povolených detí budú ženy, ktoré otehotnejú bez povolenia, stále vyvliekané zo svojich domovov, pripútavané k stolom a donucované k potratom detí...“

A v nútených potratoch sa  skutočne stále pokračuje – a to dokonca aj pri druhom dieťati. Čína totiž trvá na tom, že nová politika ešte nevošla do platnosti, a preto až do marca nemá význam. BBC uvádza:

V piatok sme uviedli, že istý miestny úradník sa vyjadril, že ženy čakajúce druhé dieťa by sa už nemali trestať, čím naznačil, že nová politika už vošla do platnosti.

Avšak v nedeľu Národná komisia pre zdravie a plánovanie rodiny uviedla, že miestni úradníci by mali až do marca, keď vojde do platnosti vládna politika dvoch detí, naďalej uplatňovať existujúce právne predpisy o plánovaní rodiny.

Vyhlásenie dodáva, že až dovtedy, kým sa nezavedie nový zákon, miestni úradníci ,musia s celou vážnosťou presadzovať existujúcu politiku‘ a ,nesmú konať z vlastného popudu‘.“

Women’s Rights without Frontiers hovorí, že skutočným problémom politiky jedného dieťaťa nebolo obmedzenie, ktoré čínskym párom dovoľovalo mať len jedno dieťa, ale to, že vôbec nejaké obmedzenie existovalo. Aj obmedzenie, ktoré párom dovoľuje mať dve deti, je v rozpore s ľudskými právami. A tieto práva ešte viac porušujú nútené sterilizácie a potraty, ktoré sa používajú ako metódy na vynútenie dodržiavania tejto politiky.

„Žiadnemu človeku by sa nemalo hovoriť, koľko má mať detí,“ povedal Li, ktorý vyzýva k tomu, aby Čína prestala s akoukoľvek politikou plánovania rodiny.

Okrem hrozných a pritom celkom bežných výskytov nútených potratov, sterilizácií a antikoncepcie, čínska politika jedného dieťaťa mala aj iné tragické následky – vrátane gendercídy (pohlavím podmieneného vraždenia) miliónov žien.

Pomer mužov a žien sa v Číne dostal do takej nerovnováhy, že v niektorých oblastiach krajiny sa narodí len 100 dievčat na 190 chlapcov. Gendercída spôsobila, že 37 miliónov čínskych mužov sa nemá s kým oženiť. Táto tragédia viedla k tomu, že v Číne aj v susedných krajinách nastal rozmach sexuálneho obchodu s ľuďmi, ako aj sexuálneho otroctva. Nová Politika dvoch detí s tým neurobí nič. Aj naďalej budú mnohé páry chodiť na potraty a zabíjať svoje nenarodené dievčatá. Dovtedy, kým nebudú čakať chlapca.

Napriek tomu akými hroznými následkami ľudia v Číne trpeli, vláda ako dôvod na zmenu politiky vôbec neuviedla ľudské práva. Namiesto toho sa ako dôvody uvádzajú tieto:

  • potreba riešenia hroziaceho nedostatku pracovných síl, ktorý spôsobila politika jedného dieťaťa
  • potreba riešenia problému starnutia obyvateľstva

Čínska populačná kontrola spôsobila v krajine pokles obyvateľstva v produktívnom veku. Podľa The Washington Post počet obyvateľov v produktívnom veku (vzhľadom na neustále sa zmenšujúce pracovné sily) v roku 2014  klesol o 3,71 miliónov, pričom mierne klesal aj v roku 2013 a 2012. Za posledných dvadsať rokov pôrodnosť klesla takmer na polovicu.

„O dva alebo tri roky zaznamenáme ďalší podstatný a prudký pokles mladej pracovnej sily, ktorá vstupuje na pracovný trh,“ hovorí pre Financial Times Wang Feng, odborník na čínsku demografiu. Je presvedčený, že Čína „bude v nasledujúcich desaťročiach musieť žiť s následkami tejto politiky. Politiky, ktorá vyšla Čínu draho.“

Zmena politiky jedného dieťaťa na politiku dvoch detí môže byť pre Čínu primalou zmenou a môže byť na ňu už aj príliš neskoro. Tak ako ňou nekončia nútené potraty alebo sterilizácie, nekončia ňou ani vraždy na základe pohlavia. A čínska ekonomika pravdepodobne ešte celé desaťročia nepocíti vplyv väčšieho množstva narodených detí.

Ľudia z Číny budú aj naďalej trpieť až dovtedy, kým sa bude uplatňovať akákoľvek populačná kontrola. China Life Alliance politiku dvoch detí nazýva senzačným kúskom na vylepšenie povesti. Varuje, že by sme dokonca nemali hneď „uveriť oznámeným zmenám, až kým sa nedozvieme viac podrobností“.