Nemeckí biskupi sa majú zodpovedať za zlý stav svojej Cirkvi

1,312
Kultúra smrti

 

Pápež František poukázal na rôzne štatistiky a žiadal od nemeckých biskupov vysvetlenie, prečo je ich Cirkev v takom zlom stave.

Pápež vo svojom piatkovom prejave uznal, že Katolícka cirkev v Nemecku je veľmi „profesionálna“ a aktívna v sociálnej práci a vzdelávaní. Požiadal biskupov, aby sa kvôli zlepšeniu našej spoločnosti uistili, že tieto aktivity sú naozaj „katolícke“.

Podľa Františka sme svedkami „dramatického poklesu účasti na nedeľných omšiach“ ako aj úpadku celkového katolíckeho života v Nemecku – a to hlavne v tradične katolíckych regiónoch.

„Kým v 60-tych rokoch sa takmer každý veriaci zúčastnil nedeľnej omše, dnes je ich počet často nižší ako desať percent,“ povedal pápež. „Čoraz menej ľudí prijíma sviatosti a sviatosť pokánia [spoveď] sa úplne vytratila.“

„Čoraz menej katolíkov má birmovku či cirkevný sobáš,“ dodal „a počet kňazov prudko klesol.“

Katolícka cirkev v Nemecku stratila v roku 2014 viac veriacich, ako v ktorýkoľvek iný rok, o ktorom máme záznamy: 218 000 ľudí, čo je o 39 000 viac, než minulý rok.

„Ak berieme do úvahy všetky fakty,“ povedal František, „môžeme hovoriť o ozajstnom rozpade katolíckej viery v Nemecku.“

František si uvedomuje, že moderná spoločnosť nepraje viere a že prevláda sekularizmus. Táto svetskosť znetvoruje dušu a ničí naše vnímanie skutočnosti,“ povedal. „Svetský človek žije vo svojom vykonštruovanom svete. Obklopuje sa tónovaným sklom, aby nevidel svoje okolie.“

Pápež zároveň trval na tom, že „je nutné prekonať paralyzujúcu rezignáciu“, ktorá nám bráni v tom, aby sme vykonávali, čo je nutné a snívali o „starých dobrých časoch.“

Je čas, aby „biskupi vo svojom pastorálnom povolaní naplnili svoju misiu učiteľov viery – viery, ktorá je v súlade s univerzálnou Cirkvou.“

Pápež sa takto vyjadril mesiac po vatikánskej synode o manželstve a rodine. Nemeckí klerici boli najodhodlanejšou skupinou, ktorá chcela presadiť uvoľnenie sviatostnej disciplíny. Nemci zotrvávajú pri svojom postoji napriek nesúhlasu Ríma.

Stuttgartský biskup Gebhard Fürst tvrdí, že nemeckí biskupi chcú povoliť prijímanie rozvedeným a znovu zosobášeným katolíkom, a to napriek jasným inštrukciám z Vatikánu. Františkove slová, ktoré zdôrazňujú „prijímanie s univerzálnou Cirkvou“, tak museli byť vypočuté.

Katolícka cirkev v Nemecku je bohatá, hlavne vďaka povestnej „cirkevnej dani“. V roku 2011 vyzbierala nemecká Cirkev približne 6,3 miliárd dolárov.

Čo viac, Cirkev je po štáte druhým najväčším zamestnávateľom v Nemecku. Jej silná prítomnosť vytvára formálnejší, niekedy až prospechársky vzťah medzi občanmi a Cirkvou. Mnohí cirkevní zamestnanci sú pritom neveriaci.

Ešte sa uvidí, či majú nemeckí biskupi dostatočnú vieru a odhodlanosť na to, aby sa im podarilo zvrátiť úpadok ich vlastnej Cirkvi.