„Jemný rasizmus“ na webovej stránke nemeckých biskupov

874
Kultúra smrti

Nedávno zverejnený článok na oficiálnych webových stránkach tvrdí, že jediný dôvod, prečo Katolícka cirkev v Afrike rastie je to, že tamojší ľudia majú „pomerne nízku úroveň“ vzdelania a prijímajú „jednoduché odpovede na zložité otázky“ - vrátane otázok týkajúcich sa manželstva a sexuality. Článok narážal najmä na kardinála Roberta Saraha z Guiney, vatikánskeho prefekta Kongregácie pre Boží kult, ktorý je tiež horlivým zástancom katolíckej tradície.

Blogger portálu First Things, Leroy Huizenga, ktorý preložil časť článku, vyslovil kritiku, že pohľad článku je „jemne rasistický“.

Editor Björn Odendahl vo svojom článku s názvom „Romantická chudobná cirkev“ píše:

Tak to je aj v Afrike. Samozrejme, že tamojšia cirkev rastie. Rastie preto, že ľudia sú sociálne závislí a často nemajú nič iné, než svoju vieru. Rastie preto, že úroveň vzdelania je v priemere na pomerne nízkej úrovni a ľudia prijímajú jednoduché odpovede na zložité otázky (viery). Odpovede, aké dáva napríklad kardinál Sarah z Guiney. Ba dokonca aj rastúci počet kňazov nie je len výsledkom misijnej sily, ale aj skutočnosti, že kňazstvo je na čiernom kontinente jednou z mála možností sociálneho zabezpečenia.

Huizenga povedal, že takýto článok nemá čo hľadať na internetových stránkach biskupskej konferencie.

„Všetci vieme, že nemecká biskupská konferencia“ je jednou z najprogresívnejších na svete. No napriek tomu je neuveriteľné, že sa na oficiálnych stránkach tejto konferencie objaví takéto vyhlásenie. Toto vyhlásenie je len lenivým ohováraním afrických kresťanov a kňazov ako chudobných a nevzdelaných (Odendahl mohol pridať aj „ľahko ovládateľných“) a bezdôvodným útokom na kardinála Saraha,“ napísal.

„Samozrejme, že ani týchto progresivistov nemôžeme obviniť z takého hriechu a zločinu, ale tieto slová predsa len naznačujú prinajmenšom jemný rasizmus; rasizmus bieleho elitárskeho západného paternalizmu,“ dodal.

Svojimi neochvejnými a ortodoxnými zásahmi na nedávno ukončenej rímskej Synode o rodine si africkí preláti získali dobrú povesť; povesť pevných obrancov katolíckej sexuálnej morálky.

V istom momente Synody kardinál Robert Sarah vyzval katolíckych vodcov, aby priznali, že najväčším nepriateľom rodiny v dnešnej dobe je to, čo on nazval dvojicou „démonických“ apokalyptických „beštii“: „modlárstvo západnej slobody“ a „islamský fundamentalizmus“.

„To, čím bol nacistický fašizmus a komunizmus v 20. storočí, tým je dnes západná homosexuálna a potratová ideológia a islamský fanatizmus,“ povedal v októbri počas svojho prejavu na Synode.

Tým, že africkí preláti zastávali pravoverné učenie, získali si aj nepriateľov. A to najmä z tábora západných prelátov, ktorí sa usilujú reformovať Katolícku cirkev na svoj vlastný obraz a podobu, a nie podľa Písma, tradície a Učiteľského úradu Cirkvi.

Počas minuloročnej Synody nemecký kardinál Walter Kasper zašiel až tak ďaleko, že povedal, že hlas afrických katolíkov v oblasti učenia cirkvi o homosexualite by sa mal jednoducho odmietnuť.

Africkí kardináli „by nám nemali príliš hovoriť, čo máme robiť“ povedal v istom rozhovore pre ZENIT v októbri 2014. Dodal tiež, že africké krajiny sú „veľmi odlišné, najmä keď ide o homosexuálov“.

Namiesto toho, aby belgický kardinál Godfried Danneels, Afriku pochválil za jej živý a prosperujúci katolicizmus, povedal, že africkí preláti budú jedného dňa musieť vzhliadať k Európe, aby im dala niečo, čo on nazval „užitočnými radami“ o tom, ako sa vysporiadať so „sekularizáciou“„individualizmom“.

Toto vyhlásenie jeden zástanca rodiny skritizoval ako „povýšenectvo najhoršieho druhu“. A to najmä vo svetle faktu, že mnohé európske kostoly sú prakticky prázdne, kňazské a rehoľné povolania stagnujú a katolícka viera v Európe - a osobitne v Belgicku - je celkovo na ústupe.