Briti neveria, že klimatické zmeny spôsobujú ľudia

846
Neutral

Prieskum publikovaný tesne pred summitom OSN o životnom prostredí s názvom COP21 naznačuje, že v otázke klimatických zmien, ktoré spôsobuje človek, je britská verejnosť čoraz skeptickejšia.

Prieskum spoločnosti Sky Data poukázal, že takmer jeden z piatich Britov verí, že príčinou globálneho otepľovania nie sú ľuďmi vyrobené emisie oxidu uhličitého, ale prirodzené procesy, píše Sky News. Oproti podobnej ankete, ktorú robilo YouGov pred dvoma rokmi, ide o zásadný posun v názoroch. Tento prieskum ukázal, že len každý štrnásty človek verí, že ľudská činnosť nie je zodpovedná za klimatické zmeny.

Prieskum Sky Data, ktorý podporuje pochybnosti o tom, že klimatické zmeny sú spôsobené ľuďmi, je nevhodne načasovaný najmä pre premiéra Davida Camerona a približne ďalších 150 svetových lídrov, ktorí sa nedávno zúčastnili parížskeho summitu OSN s názvom COP21.

Jedným z cieľov summitu je presadiť konkrétne opatrenia, ktorými by sa štáty zaviazali k výraznému znižovaniu emisií. Predpokladá sa, že na to, aby sa dosiahol cieľ stanovený OSN – obmedzenie nárastu priemernej celosvetovej teploty na 2°C – sa bude musieť celosvetovo znížiť množstvo emisií do roku 2050 až o 40 - 70 % a do konca storočia až o 100 %.

Prieskum však naznačuje, že pán Cameron bude musieť výslednú klimatickú dohodu obhájiť aj doma v Británii. Najmä preto, že sa tým zvýšia účty za elektrinu. Proti takzvanej „zelenej dani“ na benzín, elektrinu a dovážané potraviny je až 54 % britskej verejnosti. A len niečo viac než tretina by podporila daň na výrobky, z ktorých ľudskou činnosťou vznikajú uhlíkové splodiny.

Je nepravdepodobné, že by Christiana Figueresová, kostarická diplomatka a vedúca rokovania OSN, brala do úvahy mienku britskej verejnosti. Pre Sky News povedala:

„Vidím, že [v tejto veci] možno nájsť čoraz viac politickej vôle, keďže si všetky krajiny začínajú uvedomovať, že sú ňou ovplyvnené.“

„Niet ani jednej krajiny, ktorá by nepocítila negatívne dopady zmeny klímy. To je dôvod, prečo je správny čas na to, aby sme svoju pozornosť upriamili na znižovanie emisií.“

Čelí však jednému problému. Nesúhlas s ambicióznymi klimatickými cieľmi totiž nevyjadruje len Veľká Británia.

Podľa Jamesa Delingpolea, redaktora londýnskeho Breitbartu, priniesol dôkaz o klesajúcom celosvetovom záujme o globálne otepľovanie prieskum spoločnosti GlobeScan, ktorý si objednala britská BBC. Väčšina ľudí v 20 sledovaných krajinách uviedla, že nechce, aby ich vodcovia boli zástancami takýchto ambicióznych cielov v klimatickej oblasti. Zmeny v podnebí označila za „veľmi vážny problém“ menej než polovica opýtaných.