Laici by mali konať, ak klerici nechcú

1,096
Kultúra života

Buďme k sebe úprimní: Synoda o rodine 2015 je jeden veľký zmätok. Bola som jedna z tých, ktorí verili v pápeža Františka. Teraz o ňom však sama pochybujem. Som presvedčená, že niektorí ľudia okolo neho sú kacíri a blázni.

Hlavnou otázkou pre nás, laikov je: Čo môžeme vlastne robiť? Nemáme úplné informácie o tom, čo sa tam deje. Rady kardinálom a biskupom pravdepodobne neuspejú. Kričať na nich by bolo ešte horšie.

Ako veriaci laici veríme tomu, čo nás Cirkev naučila o manželstve, rodine a ľudskej sexualite. Nechceme, aby Cirkev zmiernila toto učenie a poddala sa sexuálnej revolúcii. To by bola tragédia, hlavne v dnešnej dobe, keď sa každý deň presviedčame o správnosti a múdrosti učenia.

Čo spravíme ako laici? Čím by sme mohli na seba upozorniť a mať ozajstný vplyv?

Pred tým, než odpovieme, spomaľme trošku. Sexuálna revolúcia ublížila miliónom ľudí. Zoberme si jeden z príkladov spred synody - rozvod a nemanželské rodičovstvo:

·         Približne milión detí ročne si prešlo rozvodom od roku 1972.

·         Viac ako milión detí ročne sa narodilo do nezosobášených rodín od roku 1988. V roku 2008 bolo toto číslo 1,7 milióna.

·         V roku 2010 žilo celkom 20 miliónov detí len s jedným rodičom.

·         Ide o deti v Spojených štátoch, avšak podobná situácia je aj v iných rozvinutých krajinách.

Dobre vieme, že deti nie sú imúnne voči rozvodu, nezmieria sa s tým. Vieme to na základe dlhoročných výskumov a skúseností. Podľa Judith Wallersteinovej, autorky 25-ročnej štúdie o dlhodobých následkoch rozvodu, vplyv rozvodu sa nevytratí časom. Zosilňuje sa v mladých dospelých, ktorí sa snažia o založenie svojich vlastných vzťahov a rodín.

Deti potrebujú svojich rodičov. Poučila som sa zo svojej skúsenosti adoptívnej matky, pestúnky a matky – všetky deti chcú to isté. Chcú, aby boli ich rodičia s nimi a aby boli správnymi rodičmi. Nezáleží na tom, v akom sú veku či akí sú ich rodičia. Všetky deti chcú mať tých svojich spolu a želajú si, aby boli dobrí.

Sexuálna revolúcia nás naučila, že dospelí majú právo na svoj sexuálny život bez ohľadu na nepríjemnosti. Nikto však nepovie: „Deti musia prijať to, čo im dospelí ponúknu.“ Nepočujeme tieto slová, lebo inak by sme sa museli poriadne hanbiť.

Sexuálna revolúcia nám sľúbila zábavu a voľnosť.  Priniesla bolesť a zlomené srdcia. S výnimkou zopár alfa samcov každý okúsil jej vplyv: muži, ženy, deti, bohatí, aj chudobní.

Poviem vám tajomstvo: Deti sú odlúčené od svojich rodičov, pretože nemôžu vyjadriť svoj názor. Rodičia od nich očakávajú, že bez sťažností prijmú všetko, čo sa okolo nich deje. Deti, ktoré radi vyhovejú svojim rodičom a boja sa, že stratia ich lásku, nepovedia nič. Dokonca aj v dospelosti musia deti rozvedených či nezosobášených rodičov mlčať a prijať tento problém.

Umlčanie obetí je kľúčom úspechu sexuálnej revolúcie. Ak mi neveríte, porozmýšľajte o týchto faktoch:

·         Štát Kalifornia nedávno schválil zákon, ktorý vyžaduje od tehotenských centier, aby vyhlásili, že nevykonávajú interrupciu, a aby vylepili oznámenia, ktoré by hovorili ženám, kde si môžu nechať spraviť interrupciu. Prečo? Revolucionárom sa nepáči myšlienka, že by ženy vyhľadávali iné alternatívy interrupcie a ľutovali svoje rozhodnutie. Ženy, ktoré nezodpovedajú ich príbehu, musia byť umlčané.

·         Huffington Post má pravidelnú rubriku s názvom „Piatok zmiešanej rodiny“. Ich hlavným cieľom je (a to si nevymýšľam): „Dúfame, že prostredníctvom ich príbehov vás privedieme bližšie k šťastiu zmiešaných rodín!“ Existuje podobný projekt pre deti, ktoré vyrastali u náhradných rodičov? Podľa mojich vedomostí sú rozvodové príbehy detí Ruth Inštitútu (Ruth Institute) jediným, ktorý sa mu podobá.

·         A čo je s kariérne založenými ženami, ktoré až pridlho odkladajú tehotenstvo? Odhadujem, že viac ako 500 000 žien s magisterským diplomom má oslabenú plodnosť. Čo ponúka sexuálna revolúcia im? Komerčné oplodnenie treťou stranou, úplné oddelenie sexu od lásky a rodičovstva im majú vynahradiť všetky ich straty.

Riešením je, aby všetky obete sexuálnej revolúcie prehovorili a povedali svetu, ako im ublížili. Povedať pravdu je prvým krokom prežiť a nie stať sa obeťou. Hociktorý z nás to môže spraviť.

Čo to má spoločné so zmätkom na Synode? Väčšina biskupov dobre vie, že učenie Cirkvi je správne a ľudské. Zdráhali sa však prehovoriť a hlásať túto dobrú novinu. Prečo? Lebo sa boja nás, laikov!

Je pravda, že mnoho veriacich ich dlho podporovalo. Ak by obete sexuálnej revolúcie boli však viditeľné, nemuseli by sme vôbec bojovať. Všetci by v okamihu nechali ideológiu sexuálnej revolúcie.

Je hrozné, že sexuálna revolúcia zasiahla toľko ľudí. Sme však odvážni, lebo obraciame túto hrôzu v náš prospech: milióny z nás môžu vypovedať o falošných sľuboch sexuálnej revolúcie.

Médiá, akademici, zákon, ba ani vlády nemôžu všetkých umlčať. Ak by prehovorili všetci, ktorých zasiahla sexuálna revolúcia zasiahla, dokázali by sme zmeniť svet.

A skôr či neskôr by si aj najzdráhavejší biskupi priznali, že učenie Cirkvi bolo po celý čas správne, a našli by dosť odvahy prehovoriť.