Kanadský Quebec povolil vykonávať eutanáziu

813
Kultúra smrti

Podľa Canadian Press Quebec odmietol federálne požiadavky na pozastavenie miestneho zákona na právo na smrť. Ministri spravodlivosti a zdravotníctva tejto provincie vyhlásili, že podľa právnych predpisov vojde do platnosti 10. decembra 2015.

Liberálna ministerka spravodlivosti Jody Wilson-Raybouldová údajne nedávno požiadala provinčnú ministerku spravodlivosti Stephanie Valleeovú, aby ešte zadržala implementáciu Zákona 52. Federálna vláda totiž zvažuje vypracovanie svojich vlastných právnych predpisov.

Valleeová sa však vyjadrila, že Quebec bude postupovať podľa Zákona 52: „Samozrejme, že to dotiahneme až do konca,“ vyhlásila.

Táto správa dáva odporcom eutanázie aj tak veľkú nádej, že quebecký Najvyšší súd zasiahne a zablokuje realizáciu zákona, hovorí Alex Schadenber, výkonný riaditeľ organizácie Kanadská koalícia na prevenciu voči eutanázii.

Lisa D'Amico, ktorá trpí detskou mozgovou obrnou, a Paul Saba z Koalície lekárov pre sociálnu spravodlivosť požiadali 24. novembra o súdny príkaz, ktorý by pozastavil schválenie Zákona 52.

Uviedli, že rozhodnutie Najvyššieho súdu z februára 2015, ktoré zrušilo zákony zakazujúce lekárom asistovanú samovraždu a eutanáziu, sa zakladalo na prípade, ktorý sa udial ešte predtým než bol v júni 2014 schválený quebecký zákon. Uviedli, že provinčné súdy potrebujú zvážiť ďalšie návrhy podľa rozhodnutia najvyšších súdov.

Rozhodnutie Quebeckého súdu sa očakáva v pondelok, povedal Schadenberg pre LifeSiteNews.

Pri tomto prípade zasiahla aj Kanadská koalícia na prevenciu voči eutanázii. Podľa Schadenberga Najvyšší súd rozhodol, že právna úprava eutanázie a lekárom asistovanej samovraždy je v kompetencii federálnej vlády.

Mierne povedané: je to spoločný jurisdikčný priestor federálnej a provinčnej právomoci.

Podľa neho sa Quebec jednostranne rozhodol, že má v tejto veci výhradnú právomoc a dodal, že ho rozhodnutie provincie vzoprieť sa federálnej požiadavke neprekvapuje.

„Myslia si, že eutanázia je formou zdravotnej starostlivosti,“ podotkol, „a že je v súlade s ústavou. Preto sú presvedčení, že nemajú dôvod niečo meniť.“

Ministerka spravodlivosti štátu Britská Kolumbia, Wilson-Raybouldová, a predseda národnej rady Dominic LeBlanc, sa jasne vyjadrili, že federálna Strana liberálov uvedie do platnosti legislatívu o lekárom asistovanej samovražde podľa súdneho nariadenia. Toto určilo dátum legalizácie na 6. február 2016. Tento dátum je konečným termínom na uplatnenie rozhodnutia.

LeBlanc pre sobotňajšiu reláciu The House rádia CBC povedal, že cieľom liberálov je napadnúť spoločný výbor Snemovne a Senátu a vytvoriť rýchlu a zrýchlenú legislatívu.

Wilson Raybould pre reláciu The Current rádia CBC povedala, že tento problém má najvyššiu prioritu a že liberáli majú stále v úmysle žiadať Najvyšší súd o predĺženie lehoty.

„Som pevne odhodlaná postarať sa o to, aby sme k tejto otázke pristupovali komplexným spôsobom, ktorý rešpektuje osobné presvedčenie a autonómiu rodín a jednotlivcov. Dozriem tiež na to, aby sme zaistili ochranu osôb, ktoré by mohli byť ohrozené,“ povedala.

Federálna ministerka zdravotníctva Jane Philpottová sa pre CBC News vyjadrila, že je potrebné mať vynikajúcu paliatívnu starostlivosť a že jednou z vecí je aj uistenie sa o tom, že sme sa týmto zaoberali naozaj do hĺbky.

Avšak liberáli v novembri oznámili aj to, že nemajú záujem o žiadne odporúčania ohľadom prípadných legislatívnych možností, ktoré poskytol trojčlenný federálny výbor Konzervatívnej strany. To aj napriek tomu, že práve na to, aby poskytol odporúčania, bol tento výbor vytvorený.

Výbor, na čele ktorého stojí odborník na paliatívnu starostlivosť doktor Harvey Chochinov, sa od júla radil s kanadskými a medzinárodnými odborníkmi na legislatívne možnosti z oblasti lekárskej asistovanej samovraždy a eutanázie.

Výsledky týchto diskusií pošle federálny výbor Ministerstvu zdravotníctva a Ministerstvu spravodlivosti, keďže jeho mandát vyprší 15. decembra.

Pokiaľ ide o Quebecký Zákon 52, v radoch lekárov a pracovníkov paliatívnej starostlivosti už vznikla vlna negatívnych reakcií. Do iniciatívy sa zapojilo aj všetkých 29 hospicov provincie. Tieto sa jednomyseľne zhodli, že svojich pacientov nebudú ani zabíjať, ani im podávať prostriedky na to, aby spáchali samovraždu. Rovnako zareagoval aj personál zdravotníckeho strediska paliatívnej jednotky Montrealskej univerzity.

„Väčšina lekárov pôsobiaca v oblasti paliatívnej starostlivosti vo všetkých quebeckých nemocniciach odmieta robiť asistovanú samovraždu. A robí správcom starosti,“ povedala pre LifeSiteNews doktorka Catherine Ferrierová, vedúca organizácie Living with Dignity (Život s dôstojnosťou) a The Physicians Alliance Against Euthanasia (Aliancia lekárov proti eutanázii). „Dajú pacientov preč z jednotiek paliatívnej starostlivosti, ak požiadajú o asistovanú samovraždu?“

Avšak quebecký minister zdravotníctva Barrette zareagoval tým, že pohrozil odvetnými opatreniami a s hnevom nazval takéto konanie riadiacim fundamentalizmom. "Neskôr budú ľudí presúvať do domácej starostlivosti, aby mohli získať lekársku pomoc, ktorá by im pomohla zomrieť? To prekračuje hranice chápania," domnieva sa Barrette.

Zástancovia eutanázie ho podnecovali k tomu, aby týmto hospicom odňal štátne dotácie.

Otrasné je aj to, že quebeckým lekárom, ktorí by svojich pacientov zabili eutanáziou, alebo by im poskytli prostriedky na spáchanie samovraždy, sa odporúča, aby sfalšovali úmrtné listy – tak hovorí aktivista za výhradu vo svedomí Sean Murphy z Britskej Kolumbie.

Murphy poznamenal, že provinčné smernice pre lekárov vydané v auguste im prikazujú, aby na úmrtnom liste ako príčinu smrti uviedli hlavnú chorobu, ktorá doktora oprávňovala na zabitie pacienta a aby doň nedávali vetu o „pomoci lekára pri umieraní“.

Navyše sa zdá, že ohľadom návrhu zákona existuje medzi lekármi a zdravotníckymi pracovníkmi veľký zmätok. Schadenberg tiež varoval, že zákon sa bude určite zneužívať.

Medzi takéto zneužitia by mohli patriť - rovnako ako v Belgicku - prípady, keď sa eutanázia vykoná bez žiadosti pacienta, keď sa smrť eutanáziou nenahlási, alebo prípady, pri ktorých dochádza k eutanázii ľudí, ktorí sú v depresii alebo majú psychické problémy.