Potraty cez telefón: ženy už nemusia ísť ani k doktorovi

1,638
Kultúra smrti

Tabbotova nadácia, ktorá si svoj názov posmešne zvolila po nedávno zosadenom austrálskom pro-life premiérovi Tonym Abbottovi, ponúka lacné telefónne potraty. Nenamietajú proti tomu dokonca ani za iných okolností ostré austrálske média.

„Tabbotova nadácia bola založená na to, aby Austrálii poskytla telefónnu asistenciu pri potratoch,“ píše spravodajská správa a dodáva, že tí, ktorí prejdú formálnym telefónnym dotazníkom s lekárom a psychológom z organizácie, získajú následne potrebnú dávku mifepristonu alebo pilulky RU 486. No táto správa (a zrejme ani iné články austrálskych a svetových médií) neobsahuje ani len náznak zvedavosti, čo si o tom myslia pro-life Austrálčania alebo kto, kde a čo je vlastne  Tabbotova nadácia.

Na web stránkach nehovorí Tabbotova nadácia o sebe vôbec nič: ani o svojich predstaviteľoch, ani o svojom financovaní alebo zamestnancov, vlastníctve, dokonca ani o tom, či platí dane alebo je vedená ako charitatívny spolok. A nikto sa na to nepýta.

Niektoré články však s potešením uvádzajú, že nadácia je ironicky pomenovaná po bývalom premiérovi Tonym Abbottovi, ktorý pred desiatimi rokmi na poste ministra zdravotníctva márne bojoval proti zavedeniu mifepristonu. Pred nedávnom Abbotta z úradu premiéra zosadila liberálna frakcia jeho vlastnej strany.

Rýchle a prikrášlené reportáže by azda pre zisk Tabbotovej nadácie ani viac už nemohli spraviť - ak to vlastne aj nemali v úmysle. Väčšina článkov dokonca vynechala základné prvky abortívneho procesu. Organizácia Abortionpillrisks.org to považuje za typické: „Aj keď sa pre mifepriston zdá lekárska interrupcia v rannom štádiu ako jednoduchá vec, v skutočnosti má dve fázy. Prvá tabletka sa užije niekoľko dní pred potratom, pričom môže nastať dvoj- až trojtýždňové krvácanie a ekzém.“ Potom treba použiť druhé farmaceutikum, misoprostol, ktorý vyvolá kontrakcie a umelý pôrod. Z maternice sa tak vypudí plod – či už je živý alebo mŕtvy.

Medzi riziká, ktoré táto webová stránka pripisuje pilulke RU486 a Misoprostolu, patria veci ako „nedokonaná interrupcia, pretrvávajúce tehotenstvo, vrodené defekty plodu, krvácanie a hemorágia, infekcia, smrť, silné bolesti, nediagnostikované mimomaternicové tehotenstvo, nevoľnosť, vracanie, hnačka a poškodenie maternice“. Keď sa mifepriston predáva pod názvom Mifeprex má vo svojom príbalovom letáku takéto varovanie: „Pri spontánnom, chirurgickom a lekárskom potrate – vrátane užívania Mifeprexu* – sa veľmi zriedkavo vyskytnú závažné a niekedy fatálne infekcie a krvácanie. Nebola však zistená žiadna súvislosť medzi užívaním Mifeprexu a Misoprostolu a spomenutými javmi.“ Leták pokračuje odporúčaním, „aby pacient vedel, na koho sa má obrátiť a čo má robiť – čo za mimoriadnych okolností zahŕňa aj návštevu pohotovosti“. Takými sú situácie, keď pacientka pociťuje „trvalú horúčku, silné bolesti brucha, neprimerané dlhé a silné krvácanie, ak omdlieva alebo má bolesti brucha, prípadne má nepríjemné pocity alebo všeobecnú malátnosť (vrátane slabosti, nevoľnosti, vracania alebo hnačky) viac než 24 hodín po užití Misoprostolu. Nie, výrobcovia vôbec nepripúšťajú nejakú súvislosť.

Niet sa však čoho báť. Tabbotova nadácia sa postarala o mnohé vedľajšie účinky (teda, ehm, s výnimkou smrti). Podľa fejtonistky Ally Hischlagovej táto súprava obsahuje lieky proti nevoľnosti, lieky proti bolesti, profylaktické antibiotiká a osudnú dvojicu tabletiek.

Webové stránky Tabbotovej Nadácie sa tiež netaja tým, že telefónny rozhovor je len formalitou potrebnou kvôli požiadavkám zo strany štátu. „Náš klinický psychológ zabezpečí, aby bolo prerušenie tehotenstva zdôvodnené v súlade s právnymi predpismi daného štátu – či už je to Queensland, Nový Južný Wales či Západná Austrália. Zatiaľ nemáme licenciu na poskytovanie liekov na Severnom teritóriu alebo v Južnej Austrálii.“ Farmaceutikum bude stáť 250 dolárov a bude sa dať dostať v prvých deviatich týždňoch tehotenstva.

Tabbottova nadácia ďalej vyhlasuje, že „Mifepriston bezpečne použili už milióny žien vo viac než päťdesiatich krajinách, v ktorých je dostupný už niekoľko rokov. Je to bezpečnejší, menej invazívny postup ako iné alternatívy, a to nielen preto, že sa dá vykonať oveľa skôr ako chirurgický potrat, ale aj preto, že ho možno bezpečne vykonať v súkromí domova bez akéhokoľvek chirurgického zásahu.“

Domáce medicínske potraty majú ženám zjednodušiť medicínsku interrupciu, bez toho aby bola ohrozená ich bezpečnosť. Domáce interrupcie robia medicínske potraty prijateľnejšími – tým, že umožňujú väčšie súkromie než potraty vykonávané na klinikách. Taktiež ženám údajne dávajú väčšiu kontrolu nad načasovaním potratu.

Obhajcovia piluliek zdôrazňujú ich príťažlivosť pre vidiecke ženy, ktorým pri chirurgických potratoch spôsobuje ťažkosti cestovanie a návšteva lekára. Hovorca Tabbotovej nadácie tiež potvrdil príťažlivosť potratov po telefóne, lebo údajne sú tieto zdravotné služby čoraz žiadanejšie, sú lacné a zároveň dostupné a zmenšujú dopad na psychiku, ktorý u niektorých žien môže nastať práve pri návšteve potratovej kliniky.

„Lekárske ukončenie tehotenstva prostredníctvom videokonferencie je jedným z najvhodnejších zdravotných prostriedkov, ktoré možno v tejto situácii použiť; pacientku totiž netreba vyšetrovať,“ povedal. „Vďaka tomu budú môcť ísť na potrat aj ženy, ktoré by mohli mať strach ísť na potratovú kliniku. To už totiž nemusia.“

Zaskočení vládni úradníci nevedia, ako majú reagovať. Naopak, spoluprezidentka organizácie Reproductive Choice Australia, Jenny Ejlak, reagovala celkom jasne. Médiá informovala, že Tabbotova nadácia svoje konanie „dlho konzultovala s právnikmi, aby sa uistila, že svojím konaním neporušuje žiadne zákony a že neohrozuje ženy, ktoré sa rozhodnú využívať ich služby.“ Avšak vládni ministri sú toho názoru, že sa musí ešte preveriť, či táto „videomedicína“ spĺňa bezpečnostné požiadavky.