Slovinsko zvrátilo zákon o „manželstve“ osôb rovnakého pohlavia

1,142
Kultúra života

Nie. Aj napriek tomu, čo si myslia politici a masmédiá, právne uznanie „manželstva“ osôb rovnakého pohlavia nie je ani nevyhnutné, ani neodvratné. Naopak: tam, kde majú ľudia možnosť vyjadriť sa, vysielajú posolstvo, že potrebu homosexuálnych „manželstiev“ nevidia.

Na rozdiel od Spojených štátov, v ktorých „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia zaviedli piati sudcovia Najvyššieho súdu – a to autoritatívne, bez akejkoľvek diskusie - v Slovinsku mali posledné slovo práve samotní ľudia.

Ľudové referendum už raz zastavilo pokus politickej kasty. Tá sa v roku 2012 snažila zaviesť, aby sa páry rovnakého pohlavia chápali ako „rodiny“. Referendum zabránilo, aby zákon vošiel do platnosti. A ako na to zareagovali politici? Pozmenili pravidlá pre referendum – zaviedli novú kvótu uznášaniaschopnosti. Vďaka tomu bolo [pre referendum] ťažšie zrušiť zákon prijatý Národnou radou. A potom prijali nový zákon. Tentoraz taký, ktorý otvorene navrhoval plné právne uznanie „manželstva“ osôb rovnakého pohlavia.

No minulú nedeľu občianska spoločnosť tento úder odrazila - a to dosť energicky. V referende, ktorému sa zúfalo snažila zabrániť vláda aj Národné zhromaždenie (a ktoré bolo napokon povolené len vďaka tesnému rozhodnutiu národného Ústavného súdu, ktorého hlasovanie skončilo pomerom 5:4), neuveriteľných 63% účastníkov hlasovalo proti zmene definície manželstva. Slovinsko teda odvrátilo zákon o homosexuálnom „manželstve“, ktorý Národná rada prijala v marci 2015.

Tento výsledok dodá novú silu blížiacej sa európskej občianskej iniciatíve s názvom Mum, Dad & Kids (Otec, mama a deti), ktorej cieľom je zabrániť tomu, aby Európska únia a jej inštitúcie vnucovali homosexuálne „manželstvo“ členským štátom.

Homosexuálna lobby bude medzitým dúfať, že predtým, než sa politici tejto krajiny znovu pokúsia o zmenu definície manželstva, zase zmenia pravidlá ľudového referenda. Ba možno ho aj úplne zrušia.